Aanwijzingsbesluit werkingsgebieden alcoholverbod Heerlen 2024

Inleiding

Het in de openbare ruimte nuttigen van alcoholhoudende dranken kan leiden tot overlast en andere vormen van verstoringen van de openbare orde. Deze bestaan veelal uit het hinderlijk aanwezig zijn van personen, baldadigheden, het lastigvallen van passanten en buurtbewoners evenals het verontreinigen van de omgeving.

 

De Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen (APV) kent een verbodsbepaling voor hinderlijk drankgebruik (art. 2:42). Hier kan altijd door een buitengewoon opsporingsambtenaar of politieagent tegen worden opgetreden. In dat geval moeten zij wel goed in de bekeuring kunnen motiveren waarom er door het nuttigen van de alcoholhoudende dranken de hinder/overlast wordt veroorzaakt.

 

In sommige wijken is eerder gebleken dat het hinderlijk drankgebruik dusdanig van aard en omvang is dat het onwenselijk, en niet praktisch, is om de verbalisant per geval uitvoerig te laten motiveren waarom er sprake is van hinderlijk gedrag in relatie tot het alcoholgebruik. Daarom geeft artikel 2:42, tweede lid APV de burgemeester de mogelijkheid gebieden aan te wijzen waar altijd een algeheel alcoholverbod geldt. Het drinken of bij zich hebben van een geopend flesjes of blikje alcohol is dan genoeg om op te kunnen treden. Er hoeft dan niet al sprake te zijn van hinderlijk gedrag.

 

Onder het alcoholgebruik wordt het daadwerkelijk nuttigen verstaan maar ook het bij zich hebben van aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank. Zodoende hoeft de verbalisant niet aan te tonen dat de bezitter daadwerkelijk de drank nuttigde.

 

Geschiedenis van dit aanwijzingsbesluit

Voor de bepaling van de gebieden waar een algeheel alcoholverbod in de openbare ruimte nodig is, is gebruik gemaakt van het Politierapport Overlast alcohol in de openbare ruimte, versie 31 januari 2017.

 

Met een wijziging van de APV in oktober 2021 is de bevoegdheid om gebieden aan te wijzen van het college overgegaan naar de burgemeester als zelfstandig bestuursorgaan.

 

Er in het voorjaar van 2024 het initiatief is genomen om in een klein deel van het Aambos (wijk Molenberg) als pilot per 1 juli 2024 voor een halfjaar een aantal openbare barbecueplekken aan te leggen. Gelet op het geldend alcoholverbod in dit gebied is het noodzakelijk om een klein deel aan te wijzen waar het verbod niet geldt. Van deze uitzondering is alleen sprake indien het nuttigen van zwak-alcoholhoudende dranken als nevenactiviteit in directe relatie staat met de hoofdactiviteit barbecueën.

 

Uit de rapportages van de politie en Team Toezicht en Handhaving, evenals de vele meldingen en reacties tijdens bewonersbijeenkomsten, blijkt dat er in de Hoofdstraat-West en omgeving veel overlast ervaren wordt door hinderlijk drankgebruik. En er noodzaak is dit gebied als werkingsgebied van het algeheel alcoholverbod aan te wijzen. Om een verplaatsingseffect te voorkomen is het noodzakelijk de gehele wijk Mariagewanden en Terschuren aan te wijzen.

 

Op basis van een mondelinge evaluatie met de politie, Team Toezicht en Handhaving en Team Sociale Veiligheid en Buurtregie is er geen noodzaak gebleken om wijzigingen aan te brengen in de reeds aangewezen gebieden.

 

Besluit:

Op grond artikel 2:42, tweede lid van de Algemene Plaatselijke Verordening Heerlen 2021 de navolgende werkingsgebieden alcoholverbod vast te stellen.

Artikel 1  

In de navolgende gebieden is het verboden, op de weg, alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben:

 

Wijknr.

Naam wijk

10

Maria Gewanden en Terschuren

Het gebied gelegen tussen de Pastoorkuilenweg, Juliana-Bernhardlaan, Laervoetpad, Vaesrader Wienweg, Randweg (N298) alsmede genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

12

Hoensbroek-De Dem

Het gebied gelegen tussen de Kastanjelaan, Akerstraat-Noord, Terhoevenderweg (tot aan de rotonde Willem Barentszweg en langs het waterbekken), Gravin van Schönbornlaan, Kasteel Hoensbroeklaan, Juliana-Bernhardlaan, Pastoorskuilenweg, Kastanjelaan alsmede genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

20

Vrieheide-De Stack

Het gebied gelegen tussen de Heerenweg (inclusief bebouwing tot aan het groengebied) tot aan de Vrijheerenberg, Unolaan, Europalaan, Willem Barentszweg, John Franklinstraat, Colombusstraat, Nansenstraat, Passartweg (tot aan de Terweijerweg), gemeentegrens, Heerenweg alsmede de genoemde wegen inclusief park/buitengebied tussen de Terweijerweg en Varenbeukerweg.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

21

Heerlerheide-Passart

Het gebied gelegen tussen de Passartweg, langs de bebouwing ter hoogte van de Carisven, John Franklinstraat, Willem Barentszweg, Europalaan, Unolaan, Ganzeweide, langs de bebouwing tot aan de rotonde Terhoevenderweg met de Willem Barentszweg, Terhoevenderweg, Akerstraat-Noord, Passartweg alsmede de genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

31

Schandelen-Grasbroek

Het gebied gelegen tussen het Mijnmuseumpad inclusief CBS-terrein, CBS-weg, Kloosterweg, Euregioweg, Palemigerboord, Schandelerboord, Spoorsingel en Mijnmuseumpad alsmede de genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

32

Meezenbroek-Schaesbergerveld

Het gebied gelegen tussen de Palemigerboord, Muscchenbroek, Euregioweg, Kapelweg, Wagenschutsweg, Boomweg, Leemkampsweg, Kapelweg, Slotweg, Albert Cuypstraat, Bredastraat, Schaesbergerweg, Leenhofstraat tot aan de spoorlijn, spoorlijn gelegen tussen de Leenhofstraat en de Groene Boord, Schandelerboord, Palemigerboord alsmede de genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

33

Heerlen-Centrum

Het gebied gelegen tussen de Spoorsingel, spoorlijn gelegen tussen de spoorwegovergang Willemstraat tot aan de Groene Boord, Groene Boord, Sint Antoniusweg, Sint Franciscusweg, Ruys de Beerenbroucklaan, Burg. Gijzelslaan, Welterlaan, Antwerpseweg - N281, Looierstraat, Spoorsingel alsmede de genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

34

Eikenderveld

Het gebied gelegen tussen de Looierstraat, Antwerpseweg- N281, Parallelweg, Looierstraat alsmede de genoemde wegen.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

39

Molenberg

Het gebied gelegen tussen de Onderste Caumer, Corisbergweg, Pegasuslaan, Euregioweg, spoorlijn ter hoogte van de Kissel, Mijnspoorweg, Groene Boord, Sint Antoniusweg, Sint Franciscusweg, Bongaertslaan, Caumerbeeklaan, Caumermolenweg, XXIII-singel, Onderste Caumer alsmede de genoemde wegen.

 

Hierbij uitgezonderd een klein aangewezen gebied in het Aambos (ter hoogte van de Molenberglaan) indien het nuttigen van zwak-alcoholhoudende drank gecombineerd wordt met de hoofdactiviteit barbecueën.

 

 

Wijknr.

Naam wijk

40

Heerlerbaan-Centrum

Het gebied gelegen tussen de Caumerweg, Romeinenstraat, Palestinastraat, Egstraat, Gaffelhof, Karmelstraat, gemeentegrens (Euregioweg), Heerlerbaan, Caumerweg alsmede de genoemde wegen.

 

Artikel 2: Uitzondering openbare barbecueplaats Aambos

Binnen het aangewezen gebied Molenberg is een openbare barbecueplaats gelegen waar, tijdelijk als pilot, een ontheffing van het alcoholverbod van kracht is. Aan deze ontheffing zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • voor de duur van zes maanden (tussen 1 juli 2024 en 1 januari 2025);

  • op maandag tot en met zondag tussen 12.00 en 20.00 uur;

  • binnen de in de bijlage (wijknr. 39, Molenberg) weergegeven zone;

  • de ontheffing betreft uitsluitend zwak-alcoholhoudende dranken en betreft nadrukkelijk geen sterke drank (alcoholpercentage van 15% of meer);

  • de ontheffing is strikt beperkt tot het nuttigen van alcohol als nevenactiviteit van de hoofdactiviteit barbecueën;

  • geen overlast veroorzaken in gedrag en houding tijdens en na afloop van het nuttigen van de alcoholhoudende dranken;

  • het respecteren van de op locatie aangebrachte spelregels voor het veilig en ordelijk gebruik van de barbecuevoorziening.

Deze specifieke ontheffing van het alcoholverbod geldt enkel als het nuttigen van de zwak-alcoholhoudende drank gebeurt als nevenactiviteit in relatie tot de hoofdactiviteit barbecueën. Het is niet de bedoeling dat barbecueën op deze locatie als reden of excuus wordt gebruikt om (overmatig) alcohol te kunnen nuttigen. Onder de activiteit barbecueën wordt verstaan het door middel van hitte roosteren van vlees, vis en/of groenten. Het roosteren dient uitsluitend te gebeuren door het branden van door de gebruiker zelf meegebrachte houtskool/brikketen bedoeld voor barbecue en eigen apparatuur die op de daarvoor bestemde, gemarkeerde ondergrond dient te worden geplaatst. Het gebruik van gas en/of hout(blokken) en/of brandbare vloeistoffen is niet toegestaan. Per deelnemer aan de barbecue moeten redelijkerwijs voldoende eetwaren meegenomen te worden. Dit om te voorkomen dat één of enkele personen wel barbecueën en de overige aanwezigen enkel alcohol nuttigen. De barbecue mag geen geur- en/of rookoverlast veroorzaken voor medegebruikers van het Aambos alsmede omwonenden. De deelnemers aan de barbecue zorgen dat zij geen geluidsoverlast veroorzaken door onder meer het ten gehore brengen van mechanische muziek en/of door te schreeuwen.

Artikel 3: Intrekking oud aanwijzingsbesluit

Het ‘Aanwijzingsbesluit werkingsgebieden alcoholverbod Heerlen 2021’, vastgesteld 7 oktober 2021, en in werking getreden op 14 oktober 2021, wordt ingetrokken.

Artikel 4: Inwerkingtreding

Dit aanwijzingsbesluit treedt in werking op 1 juli 2024.

Artikel 5: Citeertitel

Dit aanwijzingsbesluit kan worden aangehaald als ‘Aanwijzingsbesluit werkingsgebieden alcoholverbod Heerlen 2024’.

Aldus besloten door de burgemeester van de gemeente Heerlen op 2 juli 2024.

De burgemeester van Heerlen,

Drs. R. Wever

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Dit kunt u op twee manieren doen: digitaal of schriftelijk.

 

Een bezwaarschrift moet u indienen binnen 6 weken na de datum van het besluit. Let op: doe dit op tijd, anders wordt uw bezwaar niet inhoudelijk afgehandeld. Dit geldt ook als u nog in overleg bent met de behandelend ambtenaar. Stuur desnoods een voorlopig bezwaarschrift. Hierin kunt u aangeven dat u uw bezwaar op een later moment nog verder zal toelichten.

 

Digitaal indienen

U kunt niet via e-mail een bezwaarschrift indienen. U kunt met het formulier voor bezwaarschriften tegen een besluit van de gemeente Heerlen uw bezwaar digitaal indienen. Door het digitale formulier te gebruiken, doorloopt u op eenvoudige wijze de verschillende stappen bij het indienen van een bezwaarschrift. In het formulier vragen wij u of u er mee kunt instemmen dat de verdere correspondentie met u via e-mail plaatsvindt. De gemeente Heerlen kan u dan eenvoudig en efficiënt op de hoogte houden van het verloop van de verdere procedure. U ontvangt dan geen papieren post meer.

 

Schriftelijk indienen

Wilt u of kunt u geen gebruik maken van het digitale formulier? Dan kunt u uw bezwaarschrift ook per post sturen naar: de burgemeester van de gemeente Heerlen, Postbus 1, 6400 AA, Heerlen.

 

Zet in uw bezwaarschrift ten minste :

  • tegen welk besluit u bezwaar maakt;

  • de datum en het kenmerk van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • uw naam, adres en woonplaats;

  • waarom u bezwaar maakt;

  • uw handtekening;

  • als u voor iemand anders bezwaar maakt, bijvoorbeeld namens een bedrijf, stuur dan een machtiging mee.

Naar boven