Gemeenteblad van Eindhoven
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Eindhoven | Gemeenteblad 2024, 295292 | gemeenschappelijke regeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Eindhoven | Gemeenteblad 2024, 295292 | gemeenschappelijke regeling |
GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING CURE
De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard, ieder voor zover zij voor de eigen gemeente bevoegd zijn;
dat schaalvergroting op het terrein van het inzamelen, bewerken en verwerken van afvalstoffen en daarmee samenhangende taken noodzakelijk is;
dat de samenwerking ter behartiging van de belangen van het op milieuhygiënisch verantwoorde wijze inzamelen, bewerken en verwerken van afvalstoffen gewenst is;
gelet op de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Gemeentewet;
de hierna volgende gemeenschappelijke regeling aan te gaan, genaamd:
GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING CURE
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 3. Het doel van de gemeenschappelijke regeling.
De gemeenschappelijke regeling heeft als doel het door middel van een openbaar lichaam behartigen van de belangen van – en het tot stand brengen van een samenwerking tussen – de aan de regeling deelnemende gemeenten op het terrein van het beheer van huishoudelijke afvalstoffen afkomstig uit de deelnemende gemeenten en de daarmee samenhangende taken, een en ander met inachtneming van de Wet milieubeheer en van het door de overheid gevoerde afvalstoffenbeleid.
De gemeenschappelijke regeling kan daarnaast van één of meer deelnemende gemeenten en in samenhang daarmee van andere gemeenten en organisaties, opdrachten aannemen om belangen te behartigen. Uitgangspunt daarbij is dat de kosten en risico’s van deze specifieke belangenbehartiging worden gedragen door de desbetreffende gemeenten en/of organisaties en dat deze specifieke belangenbehartiging niet ten koste mag gaan van behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten.
Artikel 4. Taken van het lichaam.
Het lichaam heeft tot uitvoerende taak:
de zorg van de inzameling, het vervoer en de eventuele opslag van afvalstoffen, een en ander als bedoeld in de artikelen 10.21, lid 1 en 10.22, lid 1 van de Wet milieubeheer, met inachtneming van nadere regelgeving en besluitvorming van de betrokken gemeenten gebaseerd op de desbetreffende wettelijke bepalingen;
Hoofdstuk 2. Inrichting, samenstelling en werkwijze bestuur
Het bestuur van het openbaar lichaam bestaat uit het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter.
De voorzitter is voorzitter van het algemeen bestuur en van het dagelijks bestuur.
De navolgende besluiten kunnen slechts worden genomen met een meerderheid van drie vierde van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin elke deelnemende gemeente is vertegenwoordigd en tenminste twee derde van het aantal leden van het algemeen bestuur aanwezig is. Decimalen in de stemverhouding worden afgerond naar boven:
Artikel 11. Reglement van orde.
Het algemeen bestuur stelt op voorstel van het dagelijks bestuur een reglement vast voor zijn werkzaamheden.
Hoofdstuk III. bevoegdheden van het lichaam
Artikel 20. Bevoegdheden. Algemeen Bestuur.
Naast de uitoefening van taken en bevoegdheden op grond van het elders in deze regeling bepaalde, is het algemeen bestuur in elk geval belast met en bevoegd tot:
Artikel 24. Informatie en verantwoording jegens colleges en raden.
Het algemeen en het dagelijks bestuur en de voorzitter geven elk, voor zover het hun bevoegdheid betreft, op de in de gemeente gebruikelijke wijze aan de colleges en raden van de deelnemende gemeenten alle informatie die voor een juiste beoordeling van het door het bestuur gevoerde en te voeren beleid nodig is.
Het dagelijks bestuur of algemeen bestuur gaat slechts tot navolgende besluiten over, nadat door het dagelijks bestuur aan de raden van de deelnemende gemeenten een ontwerpbesluit is toegezonden en 12 weken in de gelegenheid zijn gesteld hun zienswijze schriftelijk dienaangaande te geven:
Hoofdstuk IV. De financiële bepalingen
Artikel 27. Uitgaven. Vastgestelde begroting.
Het algemeen bestuur kan echter in buitengewone gevallen van dringende spoed besluiten tot het doen van zodanige uitgaven, mits het algemeen bestuur het daartoe te nemen besluit met redenen omkleedt en dit terstond aan de raden der deelnemende gemeenten inzendt. Het algemeen bestuur wijst daarbij tevens de middelen tot dekking aan.
Het dagelijks bestuur zendt uiterlijk 15 juli, na de vaststelling van de jaarrekening door het algemeen bestuur, de jaarrekening vergezeld van de daarbij behorende verantwoording alsmede van een verslag van het onderzoek naar deugdelijkheid, opgemaakt door een buiten het lichaam staande deskundige, ter kennisneming toe aan de raden van de deelnemende gemeenten.
Artikel 32b: Archiefbewaarplaats
Voor de bewaring van de over te brengen archiefbescheiden van de organen van het openbaar lichaam, wordt aangewezen het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe).
Met het toezicht op het beheer van de archiefbescheiden van de organen van het openbaar lichaam, voor zover deze niet zijn overgebracht naar de archiefbewaarplaats, is belast de archivaris van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe).
Het dagelijks bestuur brengt jaarlijks verslag uit aan het algemeen bestuur over de uitoefening van de aan hen opgedragen zorg voor de archiefbescheiden en de uitvoering van het archiefbeheer van de organen van het openbaar lichaam. Dit verslag wordt met de colleges gedeeld ten behoeve van de jaarlijkse verantwoording in het kader van interbestuurlijk toezicht.
Hoofdstuk VI. Toetreding, uittreding, wijziging en opheffing.
Met het oog op het bepalen van de inhoud van het uittredingsplan wijst het algemeen bestuur een onafhankelijke externe deskundige aan die in opdracht van het algemeen bestuur het concept-uittredingsplan voorbereidt. De onafhankelijke deskundige kan, met instemming van het algemeen bestuur, voor specifieke onderdelen van het uittredingsplan andere deskundigen inschakelen.
Hoofdstuk VII. Overgangs- en slotbepalingen.
Artikel 37. Toezending regeling en besluiten.
De gemeente Eindhoven draagt zorg voor de toezending van deze regeling aan gedeputeerde staten; dit geldt ook voor de besluiten tot toetreding, uittreding, tot wijziging en tot opheffing van deze regeling.
Het dagelijks bestuur zal in het derde jaar van elke collegeperiode, voor de eerste keer in 2027 , een evaluatieonderzoek uitvoeren. De daaruit voortvloeiende rapportage wordt tezamen met een voorstel omtrent de wenselijkheid van voortzetting voor 1 juli toegezonden aan de deelnemende gemeenten. Het evaluatieonderzoek bevat in ieder geval een onderzoek naar de prijs-kwaliteitsverhouding van de door Cure verrichte diensten, alsmede een onderzoek naar het juridisch functioneren (o.a. aanbestedingsrechtelijk, milieurechtelijk, arbeidsrechtelijk) en naar het administratief beheer.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-295292.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.