Nadere regels handhaving artikel 5:12 Apv gemeente Elburg (overlast gevende fietsen)

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg tot vaststelling van nadere regels conform artikel 5:12 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Elburg voor de toepassing van het verbod op het buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen laten staan, en het langer dan achtentwintig dagen zonder wezenlijke tijdsonderbreking gebruik maken van voorzieningen bestemd voor het stallen van fietsen of bromfietsen.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg;

gelezen het voorstel van 17 juni 2024

overwegende dat,

het gewenst is om plaatsen aan te wijzen waar het verboden is fietsen en bromfietsen langdurig te stallen en/of buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan, en hiervoor nadere regels op te stellen.

om zodoende het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente te beschermen;

en / of om overlast te voorkomen of op te heffen;

en / of om schade aan de openbare gezondheid te voorkomen.

 

Gelet op artikel 5:12 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Elburg

 

b e s l u i t

vast te stellen de volgende nadere regels

 

 

Nadere regels handhaving artikel 5:12 Apv gemeente Elburg (overlast gevende fietsen)

 

Artikel 1. Aanwijzing

Als plaats bedoeld in artikel 5:12, eerste en tweede lid, van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Elburg wordt aangewezen de fietsenstalling en nabije omgeving op station ’t Harde gelegen aan de Spoorstraat te ’t Harde, zoals aangegeven op de kaart in bijlage 1 ‘Aangewezen gebied verbod artikel 5:12 Apv gemeente Elburg’.

Artikel 2. Informeren

  • 1.

    Door middel van borden wordt op de aangewezen locatie aangegeven:

    • a.

      dat het op grond van artikel 5:12 Apv verboden is om (brom)fietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan, en om langer dan achtentwintig dagen zonder wezenlijke tijdsonderbreking gebruik te maken van voorzieningen bestemd voor het stallen van fietsen of bromfietsen;

    • b.

      dat (brom)fietsen die in strijd met de Apv zijn geparkeerd, worden verwijderd en opgeslagen op het depot op de Gemeentewerf;

    • c.

      contactgegevens van de gemeente.

Artikel 3. Aanzeggen bestuursdwang

  • 1.

    Door middel van een sticker of label kenmerkt de toezichthouder (brom)fietsen die foutief zijn gestald, en (brom)fietsen waarvan is geconstateerd dat zij langer dan 28 dagen ongebruikt zijn gestald. Deze sticker of label is een beschikking waarmee aanzegging tot bestuursdwang wordt gedaan.

  • 2.

    De beschikking vermeldt:

    • a.

      datum en tijdstip van uitreiken van de beschikking;

    • b.

      de aard van de overtreding;

    • c.

      de begunstigingstermijn waarbinnen rechthebbende in gelegenheid is om de overtreding te beëindigen;

    • d.

      het besluit om bestuursdwang toe te passen door de (brom)fiets te verwijderen;

    • e.

      plaats waar de (brom)fiets na verwijdering door de rechthebbende kan worden afgehaald;

    • f.

      de hoogte van de kosten voor verwijdering en opslag van de (brom)fiets die ten laste van de overtreder komen;

    • g.

      contactgegevens van gemeente Elburg.

  • 3.

    Indien de (brom)fiets direct gevaar oplevert voor de omgeving, kan onverwijld tot uitoefening van bestuursdwang worden overgegaan.

Artikel 4. Uitoefenen bestuursdwang

  • 1.

    De op de wijze zoals omschreven in artikel 3, eerste lid, gekenmerkte (brom)fietsen worden na afloop van de begunstigingstermijn van 14 dagen door de toezichthouder meegevoerd en opgeslagen.

  • 2.

    Van het meevoeren en opslaan wordt proces-verbaal opgemaakt. Bij ontbreken van gegevens van de overtreder houdt de toezichthouder het proces-verbaal onder zich.

  • 3.

    Zo spoedig mogelijk nadat de overtreder zich bij de toezichthouder kenbaar maakt, wordt de beschikking zoals bedoeld in artikel 3 op diens naam gezet, en ontvangt diegene een afschrift van de beschikking en van het proces verbaal zoals bedoeld in het tweede lid.

  • 4.

    Na betaling van de aan de uitoefening van de bestuursdwang verbonden kosten, wordt een meegevoerde en opgeslagen (brom)fiets teruggegeven aan de rechthebbende.

  • 5.

    Niet opgehaalde (brom)fietsen kunnen na dertien weken worden verkocht, om niet worden overgedragen aan een derde, of worden vernietigd. Dit kan eerder plaatsvinden, maar niet eerder dan twee weken, als de verschuldigde kosten in verhouding tot de waarde van de fiets of het fietswrak onevenredig hoog worden.

Artikel 5. Kosten bestuursdwang

De aan de bestuursdwang verbonden kosten die op grond van artikel 5:25 Algemene wet bestuursrecht voor verhaal op de overtreder in aanmerking komen, worden vastgesteld op een forfaitair bedrag van € 50,--

Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

1. Deze nadere regels treden in werking op de dag na bekendmaking.

2. Deze nadere regels worden aangehaald als: ‘Nadere regels handhaving artikel 5:12 Apv gemeente Elburg (overlast gevende fietsen).

 

1 Bijlage: ‘Aangewezen gebied verbod artikel 5:12 Apv gemeente Elburg’

 

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg in de vergadering van 24 juni 2024

De burgemeester, de secretaris,

Ir. J.N. Rozendaal Mw. mr. A.H. van der Maat – Bosma

Bijlage 1 Aangewezen gebied verbod artikel 5:12 Apv gemeente Elburg

Naar boven