Besluit van burgemeester en wethouders van Eindhoven tot vaststelling van de Subsidieregeling Preventie Infrastructuur IZA Eindhoven - de Kempen

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven maakt bekend, dat het in de vergadering

van 25 juni 2024,

Gelet op:

  • de Algemene subsidieverordening gemeente Eindhoven;

  • de titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

  • het mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit IZA 2023 t/m 2026 van de gemeenten Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Reusel de Mierden, Son en Breugel, Oirschot, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre;

  • het Regioplan Eindhoven - de Kempen

 

besluit vast te stellen de Subsidieregeling Preventie Infrastructuur IZA Eindhoven - de Kempen:

Artikel 1 Definities

In deze subsidieregeling wordt verstaan onder:

Communities: plaatsen waar inwoners zich het meest begeven, te weten de communities Wijk, Werk en School.

Domeinoverstijgende samenwerking: de samenwerking tussen inwoners, zorg, welzijn en sociaal domein.

IZA: Het Integraal Zorg Akkoord is een akkoord tussen het ministerie van VWS en verschillende partijen in de zorg om de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg voor de toekomst te verbeteren. Op basis van het IZA is het Regioplan Eindhoven - de Kempen ontwikkeld.

Samenwerkingsregio Eindhoven - de Kempen: Best, Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Reusel de Mierden, Son en Breugel, Oirschot, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Penvoerder: de rechtspersoon die de subsidieaanvraag namens het samenwerkingsverband indient.

Positieve Gezondheid: in plaats van de focus op klachten over gezondheid en gezondheidsproblemen een kijk en benadering op gezondheid die bijdraagt aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele, mentale en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en daarover eigen regie te voeren.

Preventie Infrastructuur: de manier waarop organisaties uit zorg, welzijn en sociaal domein samenwerken aan preventie en gezondheid, daarover afspraken maken en activiteiten uitvoeren die bijdragen aan de doelstellingen van het Regioplan.

Regioplan: het op 19 december 2023 door de IZA-samenwerkingsregio ondertekend Regioplan Eindhoven - de Kempen dat de uitwerking is van het Regiobeeld (een beeld met feiten, cijfers en prognoses over het zorggebruik en zorgaanbod in onze regio Zuid Oost Brabant) met de prioritaire opgaven die onze samenwerkingsregio Eindhoven - de Kempen kent (vanaf nu Regioplan).

Regioraad: Regionaal domeinoverstijgend bestuurlijk platform verantwoordelijk voor de realisatie van de benodigde regionale transformatie van ondersteuning en zorg bestaande uit sectorale vertegenwoordigers namens de ondertekenaars van het Regioplan.

Samenwerkingsverband: een uit het Regioplan voortkomend samenwerkingsverband dat zich kenmerkt door een domeinoverstijgende samenwerking met aandacht voor een specifiek thema en zich conformeert aan de leidende principes zoals deze benoemd zijn in het Regioplan. Het vertegenwoordigt alle partijen betrokken bij het Regioplan die zich in de sector bezighouden met de doelstellingen. Het staat te allen tijde open voor het aansluiten van nieuwe partijen.

SPUK: Specifieke Uitkering: een regeling vanuit het Rijk waarvoor gemeente(n) onder voorwaarden financiering ontvangt.

Vijf ketenaanpakken: binnen de preventie infrastructuur wordt uitvoering gegeven aan 5 ketenaanpakken: Welzijn op Recept, Valpreventie, Kind naar Gezond Gewicht, Kansrijke Start en GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) bij overgewicht en obesitas bij volwassenen.

Voorliggende voorziening: een voorziening die via een overheidsregeling of uitkering vanuit de overheid of enige landelijke, provinciale of gemeentelijke subsidieregeling gefinancierd wordt, niet zijnde deze regeling, waarmee het initiatief van de aanvrager gefinancierd kan worden.

 

Artikel 2 Doel subsidieregeling

Deze subsidieregeling heeft als doel activiteiten en samenwerkingsafspraken te stimuleren die bijdragen aan de beweging van 'ziekte en zorg' naar 'gezondheid en gedrag' en die bijdragen aan de doelstellingen in het Regioplan. De focus ligt op positieve gezondheid, preventie en welzijn, kwaliteit, toegankelijkheid en de betaalbaarheid van ondersteuning en zorg.

Artikel 3 Doelgroep

Voor subsidie komt uitsluitend in aanmerking een penvoerder, zijnde een rechtspersoon, namens een samenwerkingsverband voortkomend uit het Regioplan die zich verbonden en verenigd heeft rondom een prioritaire opgaven op één van de thema’s of de regionale preventie infrastructuur zoals bedoeld in artikel

Artikel 4 Subsidiabele activiteiten

Een subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor:

  • a.

    activiteiten die bijdragen aan de prioritaire opgaven zoals benoemd in het Regioplan, zoals opgenomen in bijlage 1, die zich richten op één van de volgende thema’s:

  • I.

    Versterken mentale gezondheid (jong) volwassenen (ook wel programma Mentale gezondheid genoemd); of

  • II.

    Sterk met ouderen (ook wel programma Vitaal ouder worden genoemd); of

  • III.

    Vitale communities.

  • b.

    het opzetten van de regionale preventie infrastructuur met de vijf ketenaanpakken.

Artikel 5 Subsidievereisten

Om in aanmerking te komen voor subsidie als bedoeld in artikel 4 wordt, in aanvulling op het bepaalde in de ASV Eindhoven, voldaan aan de volgende vereisten:

  • a.

    De activiteiten vinden plaats in de samenwerkingsregio Eindhoven - de Kempen; en

  • b.

    De activiteiten waarvoor een subsidie wordt verstrekt dienen tussen 1 januari 2024 en 31 december 2026 te worden uitgevoerd.

Artikel 6 Subsidiabele kosten

De volgende kosten worden aangemerkt als subsidiabele kosten voor zover deze noodzakelijk zijn en in verhouding staan tot het uitvoeren van de activiteiten:

Uitvoeringskosten: kosten voor het opzetten van de activiteit(en) en de totstandkoming van werkafspraken, samenwerkingsafspraken en transformatieplannen die noodzakelijk zijn voor aanvragen van transformatiebudget via zorgverzekeraar of ZonMW.

Personele kosten: kosten voor personele inzet die direct en onlosmakelijk verbonden zijn aan de prioritaire opgaven op de drie thema’s of het opzetten van de preventie infrastructuur zoals bedoeld in het Regioplan.

Artikel 7 Subsidieaanvraag

1. Een aanvraag wordt ingediend middels een door het college vastgesteld aanvraagformulier.

2. Een aanvraag om subsidie gaat, in aanvulling op artikel 6, tweede lid, van de ASV Eindhoven en artikel 4:2 van de Algemene wet bestuursrecht vergezeld van:

a. een plan van aanpak aan met een beschrijving van:

  • I. op welke wijze de activiteiten in het samenwerkingsverband worden uitgevoerd; en

  • II. de planning van de activiteiten met wanneer wat wordt opgeleverd en welke inzet daarvoor nodig is; en

  • III. de wijze waarop door de aanvrager de resultaten van de activiteit(en) inzichtelijk worden gemaakt (aan de hand van kritische/kwalitatieve prestatie indicatoren) en deze resultaten gedeeld kunnen worden; en

b. een door deelnemende partijen afgesloten samenwerkingsovereenkomst met daarin tenminste opgenomen:

  • I. Een bepaling waarin wordt afgesproken, dat elke afzonderlijke deelnemer jegens de andere deelnemers, in geval van wanprestatie, aansprakelijk is voor dat deel van de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten dat volgens afspraak tussen deelnemers door hem wordt verricht; en

  • II. Een bepaling waaruit blijkt dat alle deelnemers instemmen met de penvoering, de inhoudelijke en financiële verantwoording door de penvoerder en waarin de penvoerder wordt gemachtigd om namens de deelnemers betalingen in ontvangst te nemen en eventuele (terug)betalingen te verrichten in het kader van eventuele terugvordering van subsidie(voorschotten).

c. Schriftelijke instemming van de bestuurlijk kartrekker conform de geldende governanceafspraken van het Regioplan van de prioritaire opgaven en de regionale preventie infrastructuur zoals bedoeld in artikel 4 waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

Artikel 8 Weigeringsgronden

Subsidie wordt in aanvulling op het bepaalde in de ASV Eindhoven in ieder geval geweigerd indien:

er sprake is van een voorliggende voorziening; of

de activiteiten gericht zijn op één van de prioritaire opgaven die uitgesloten zijn van deze subsidieregeling of gericht zijn op passende zorg zoals bedoeld in het Regioplan; of

de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd al uitgevoerd worden met financiering vanuit een andere SPUK of subsidieregeling in dezelfde regio; of

wanneer voor het behalen van de resultaten de aanvragen afhankelijk zijn van voorwaarden terwijl onvoldoende verzekerd is dat aan die voorwaarden op datum aanvraag is voldaan.

Artikel 9 Subsidieplafond en wijze van verdeling

  • 1.

    Het subsidieplafond voor 2024 bedraagt € 2.070.000 en voor de jaren 2025 en 2026 € 2.200.000.

  • 2.

    Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor deze regeling vastgestelde subsidieplafond is bereikt.

  • 3.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.

  • 4.

    Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt.

Artikel 10 Verplichtingen

In aanvulling op de ASV Eindhoven worden aan de subsidieontvanger de volgende verplichtingen opgelegd:

Het actief aansluiten bij de partner community (Paco) van DE STAP naar gezonder; en

Het actief deelnemen aan de door de Regioraad georganiseerde bijeenkomsten; en

Het actief deelnemen aan voorbereidende werkzaamheden voor de Regioraad bijeenkomsten; en

Elk kwartaal opleveren van een voortgangsrapportage voor de Regioraad; en

Medewerking verlenen aan de monitoring van het Regioplan; en

Medewerking verlenen aan de gemeente Eindhoven voor de verantwoording van de IZA-SPUK naar het Rijk.

Artikel 11 Aanvraagtermijn

  • 1.

    Een aanvraag voor een jaarlijkse subsidie voor activiteiten die gestart zijn in 2024 kan in afwijking van artikel 7, eerste lid van de ASV Eindhoven, worden ingediend tot 1 oktober 2024.

  • 2.

    Een aanvraag voor een eenmalige subsidie kan, in afwijking van artikel 7, tweede lid van de ASV Eindhoven, doorlopend worden ingediend.

Artikel 12 Beslistermijn

Het college beslist op een aanvraag uiterlijk binnen 8 weken na ontvangst van de volledige aanvraag.

Artikel 13 Hardheidsclausule

In alle gevallen waarin deze subsidieregeling niet of niet voldoende voorziet, beslist het college.

Artikel 14 Slotbepalingen

  • 1.

    Deze subsidieregeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van publicatie en geldt voor activiteiten vanaf 1 januari 2024.

  • 2.

    Deze subsidieregeling vervalt op 1 januari 2027.

  • 3.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Preventie Infrastructuur IZA Eindhoven - de Kempen.

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

 

,burgemeester

 

, secretaris

 

Mij bekend,

 

De gemeentesecretaris van Eindhoven

 

Naar boven