Wijziging van de Nota standplaatsen 2021

Het College van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Groningen

 

Gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht

 

HEEFT BESLOTEN:

 

Vast te stellen de volgende wijziging van de Nota standplaatsen 2021.

Artikel I Wijziging Nota standplaatsen 2021

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Mobiliteit

Een kenmerk van een standplaats, waarmee het zich onderscheidt van een bouwwerk zoals een kiosk, is de mobiliteit. Dit houdt in dat een verkoopmiddel niet 's nachts mag blijven staan.

 

De standplaatshouder moet een uur van tevoren zijn standplaats opbouwen en inrichten en tot een uur na het beëindigen van de verkoop, zijn standplaats weer ontruimen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er vooral bij de continue standplaatsen permanente bouwwerkjes ontstaan. Voor bouwwerken moeten bouwvergunningen aangevraagd worden.

 

De mobiliteitseis is belangrijk omdat;

  • er anders sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie met kiosken en winkels die een hogere investering eisen zoals grondverwerving en het verkrijgen van een bouwvergunning;

  • de openbare ruimte waarop de standplaats is gereserveerd ook beschikbaar moet blijven voor andere functies;

  • de ruimtelijke invloed en de beleving van het uiterlijk van een mobiele kraam wezenlijk anders is dan die van een vast verkooppunt. Een mobiele standplaats wordt gezien als een 'kraam', dit wil zeggen een tijdelijk verschijnsel in de openbare ruimte;

  • Een vast verkooppunt als een kiosk heeft een permanente uitstraling en wordt ervaren als een bouwwerk. Er is dan geen sprake meer van openbare ruimte, maar van geprivatiseerde ruimte;

  • de ervaring leert dat een standplaats die niet aan de mobiliteitseisen hoeft te voldoen vaak in de loop der tijd een permanent uiterlijk krijgt. Zo worden bijvoorbeeld de wielen weggewerkt, de luifel uitgebreid tot overdekt terras, een gedeelte van de apparatuur of opslag naar buiten verplaatst, permanente nutsvoorzieningen aangesloten, uitbouwen gerealiseerd, et cetera. De handhaving hierop wordt bemoeilijkt als niet aan de mobiliteitseis wordt vastgehouden.

Uitzondering op mobiliteit

 

Een uitzondering op de mobiliteit vormen de oliebollenkramen in het winterseizoen.

 

Op industrieterreinen mogen standplaatshouders hun verkoopwagen laten staan, aangezien er geen woningen in de buurt zijn en ze daarom geen overlast verzorgen. Ook zijn industriegebieden rustige gebieden waar niet veel gebeurt in de openbare ruimte.

 

Wel zal erop toegezien worden dat er geen aanbouw plaatsvindt of dat het verkoopmiddel verandert in een vast bouwwerk. De verkoopwagen op zich moet wel mobiel en eenvoudig verplaatsbaar zijn.

Mobiliteit

Alle standplaatsen op een door de gemeente aangewezen gebied (Grote Markt, Vismarkt, Nieuwe Markt, Ossenmarkt) moeten in de nacht plaatsmaken.

 

De standplaatshouder die in de nacht plaats moet maken, moet een uur van tevoren zijn standplaats opbouwen en inrichten en tot een uur na het beëindigen van de verkoop, zijn standplaats weer ontruimen. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er vooral bij de continue standplaatsen permanente bouwwerkjes ontstaan. Voor bouwwerken moeten bouwvergunningen aangevraagd worden.

 

Uitzondering op mobiliteit

 

Een uitzondering op de mobiliteit vormen de oliebollenkramen in het winterseizoen.

 

Voor de standplaatsen die in de nacht mogen blijven staan zal erop toegezien worden dat er geen aanbouw plaatsvindt of dat het verkoopmiddel verandert in een vast bouwwerk. De verkoopwagen op zich moet wel mobiel en eenvoudig verplaatsbaar zijn.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking.

Aldus besloten in de collegevergadering van 24 juni 2024

de burgemeester,

Koen Schuiling

de secretaris,

Christien Bronda

Naar boven