Kennisgeving voornemen vestigen recht van opstal op gemeentegrond

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR: 2021:1778).

De gemeente Deurne geeft hierbij kennis van haar voornemen om ten behoeve van Enexis Netbeheer B.V. een recht van opstal te vestigen voor het plaatsen van een netstation/ trafo op

  • een perceel grond, gelegen aan het Biesdeel (nabij Hoge Zijdeweg 134 te Vlierden), kadastraal bekend gemeente Deurne, sectie Q 1004 gedeeltelijk, circa groot 23 m2.

Voornemen tot aangaan overeenkomst

De beoogde locatie is door partijen als geschikt aangemerkt voor de realisatie van een nieuw netstation te realiseren t.b.v. het verzwaren van het laagspanningsnetwerk in de wijk. Vaststaat dat de beoogde opstalhouder (Enexis Netbeheer B.V. of een aan Enexis Netbeheer B.V. gelieerde vennootschap) de enige serieuze kandidaat is ten behoeve van de energievoorziening op deze locatie omdat:

  • -

    met de plaatsing van een netstation/trafo invulling wordt gegeven en gewaarborgd is dat Enexis kan blijven voldoen aan haar wettelijke leververplichting;

  • -

    Enexis de aangewezen netbeheerder is om op de betreffende locatie een nutsvoorziening te realiseren aangezien Enexis de enige netbeheer in de gemeente Deurne is. In die hoedanigheid is Enexis verantwoordelijk voor het gehele energienet en draagt derhalve zorg voor de aanleg, het onderhoud, het beheer en de veiligheid van het energienet.

Hierdoor staat op voorhand vast dat er geen andere (serieuze) gegadigden zijn. Voor realisatie van de benodigde nutsvoorzieningen op deze locatie zijn er derhalve geen andere gegadigden die deze invulling kunnen verzorgen.

Gezien het vorenstaande meent de gemeente Deurne dat deze partij de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor het vestigen van een recht van opstal op gemeentegrond.

Vervaltermijn

Bent u het niet eens met deze transactie? Dan kunt u binnen 20 kalenderdagen na datum van deze publicatie een kort geding procedure starten bij de rechtbank Oost-Brabant. Dit doet u door een dagvaarding uit te brengen aan het adres van de gemeente Deurne (Markt 1, 5751 BE te Deurne). Als u dit niet binnen deze 20 dagen doet, dan kunnen er geen aanspraken meer tegen de gemeente Deurne worden gemaakt over deze voorgenomen vestiging opstalrecht (vervaltermijn) en ziet de gemeente zich bevestigd in de opvatting dat de vestiging van het recht van opstal aan de beoogd opstalhouder als enige serieuze gegadigde rechtmatig is.

Naar boven