Deelverordening van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw houdende regels omtrent de leidraad subsidiëring landelijke, provinciale en regionale/lokale specifieke organisaties

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw,

 

Overwegende dat het wenselijk is nadere regels te geven voor het verstrekken van subsidie aan landelijke, provinciale en regionale/lokale specifieke organisaties in de gemeente Maasgouw;

 

Gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Algemene subsidieverordening gemeente Maasgouw 2017;

 

BESLUIT:

vast te stellen de volgende deelverordening van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maasgouw houdende regels omtrent de leidraad subsidiëring landelijke, provinciale en regionale/lokale specifieke organisaties.

 

Het doel van de “Deelverordening leidraad subsidiëring landelijke, provinciale en regionale/lokale specifieke organisaties” is onderscheid te maken in de verantwoordelijkheden omtrent de subsidiëring van landelijke, provinciale en regionale/lokale organisaties en het ondersteunen van de regionale en/of lokale organisaties.

 

Grondslag

Artikel 2 lid 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Maasgouw 2017.

 

Soort subsidie

Meerjarige stimuleringssubsidie aan in de gemeente of elders in regio gevestigde vrijwilligersorganisaties met volledige rechtspersoonlijkheid. Maatwerk kan worden geleverd aan de in deze verordening benoemde organisaties die binnen Maasgouw of elders zijn gevestigd.

 

Indienprocedure

Schriftelijk vóór 1 juni voorafgaand aan de subsidieperiode bij burgemeester en wethouders.

 

Verantwoordelijkheidsverdeling

  • Landelijke organisaties worden geacht gesteund te worden door de rijksoverheid.

  • Provinciale organisaties worden geacht gesteund te worden door de provinciale overheid.

  • Regionale of lokale organisaties kunnen worden gesteund door de gemeentelijke overheid.

Beleidsdoelen

  • Het ondersteunen van regionale of lokale specifieke of informele (zorg)organisaties in hun belangenbehartiging en ontplooien van een regelmatig activiteitenaanbod voor aangesloten patiënten of deelnemers, oorlogsslachtoffers en veteranen.

  • Stimuleren dat langdurig zieke personen alsmede oorlogsslachtoffers en veteranen woonachtig in de gemeente Maasgouw kunnen deelnemen aan de specifieke activiteiten van de regionale/lokale organisaties voor patiënten, oorlogsslachtoffers en veteranen.

Subsidiecriteria

  • Onder regionale/lokale specifieke organisaties wordt verstaan:

    Patiëntenorganisaties en organisaties voor oorlogsslachtoffers en veteranen.

  • Peildatum bepaling aantal actieve leden: 1 januari van het jaar voorafgaand aan de betreffende subsidieperiode.

Bijdrage

  • 1.

    Patiëntenorganisaties ontvangen een bijdrage per actief lid woonachtig in de gemeente Maasgouw van: € 14,00.

  • 2.

    Toon Hermanshuizen Roermond en Weert ontvangen een bijdrage van € 0,30 per inwoner. Verdeling vindt plaats volgens de verhouding: 90% voor Roermond en 10% voor Weert.

  • 3.

    Belangenorganisaties van oorlogsslachtoffers en veteranen ontvangen een bijdrage per actief lid woonachtig in de gemeente Maasgouw van € 20,00.

  • 4.

    Stichting Limburgse Veteranendag ontvangt voor de organisatie van de jaarlijkse Veteranendag in Roermond een bijdrage per lid woonachtig in de gemeente Maasgouw van: € 2,57.

Inwerkingtreding

Deze deelverordening treedt in werking op de dag na de bekendmaking ervan en werkt terug tot 1 januari 2024.

 

Overgangsrecht

Op aanvragen om subsidieverlening die zijn ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van een wijziging van deze regeling, op subsidies die voor dat tijdstip zijn verleend en op subsidies die voor dat tijdstip zijn vastgesteld, blijft deze regeling van toepassing zoals deze luidde voor dat tijdstip tenzij de wijziging met terugwerkende kracht in werking treedt.

 

Naar boven