Gemeenteblad van Hengelo
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hengelo | Gemeenteblad 2024, 289417 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hengelo | Gemeenteblad 2024, 289417 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Nadere regels bekostiging leerlingenvervoer
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hengelo,
gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 juni 2024 en nummer 3751690;
Gelet op de artikelen 4:81, eerste lid, 4:83 en 1:3, vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Hengelo;
Overwegende dat: het gewenst is ter invulling van hun beleidsruimte nadere regels vast te stellen over uitvoering van het leerlingenvervoer;
besluiten vast te stellen de volgende nadere regels bekostiging leerlingenvervoer:
Deze nadere regels zijn een nadere uitwerking van de verordening Bekostiging Leerlingenvervoer gemeente Hengelo 2021 (verder: de verordening) en vormen een aanvullend document daar op. De regels beschrijven het gemeentelijk beleid met betrekking tot de uitvoering van het leerlingenvervoer.
Artikel 1 – Gehandicapte leerling
Indien in de verordening gesproken wordt van een handicap, wordt een structurele handicap bedoeld. Een tijdelijke handicap tot 3 maanden levert geen aanspraak op leerlingenvervoer op. Duurt de tijdelijke handicap langer dan 3 maanden, dan kan aanspraak bestaan op leerlingenvervoer gedurende de periode van herstel / revalidatie.
De afstand woning-school wordt bepaald via de ANWB Routeplanner op www.anwb.nl, volgens de ‘kortste route’ met de auto. De afstand wordt berekend in kilometers en afgerond op één cijfer achter de komma (honderd meter).
Het vaststellen van de reistijd met het openbaar vervoer vindt plaats op basis van de door de Reisinformatiegroep B.V. beschikbaar gestelde informatie, www.9292ov.nl. Daarbij wordt uitgegaan van de adressen van de woning en de school.
Artikel 4 – Toegankelijke school
Indien de dichtstbijzijnde school als bedoeld in artikel 3 van de verordening niet feitelijk toegankelijk is voor een leerling omdat er een wachtlijst bestaat, dient bekostiging plaats te vinden naar de eerstvolgende dichtstbijzijnde, toegankelijke school. De aanspraak op vervoer naar deze verder weg gelegen school blijft bestaan, zolang er een wachtlijst is voor de dichtstbijzijnde school.
Een tussenvoorziening behoort tot een school(bestuur) of een samenwerkingsverband waar voortijdig schooluitval van een leerling wordt voorkomen, maar past formeel niet binnen de beleidscategorieën voor een school als bedoeld in de Wet op het primair onderwijs, Wet op het voortgezet onderwijs en Wet op de expertisecentra. Het samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de inrichting van deze locatie(s);
Bij het vaststellen van het inkomen als bedoeld in artikel 1 sub m van de verordening wordt uitgegaan van het inkomen van de ouders/voogden/verzorgers waar het kind verblijft.
Artikel 7 – Bekostiging in het geval van co-ouderschap
In het geval van co-ouderschap - ouders, al dan niet gescheiden, die niet bij elkaar wonen, maar afspreken om hun kind(eren) gezamenlijk te (blijven) verzorgen en opvoeden - kan er recht zijn op bekostiging van leerlingenvervoer voor de dagen dat de leerling bij de betreffende ouder verblijft. De beide ouders moeten afzonderlijk een aanvraag indienen voor de dagen dat het kind tijdens weekdagen bij hen verblijft.
Bij de beoordeling van de vraag of er sprake is van passend vervoer betrekt het college het uitgangspunt dat het vervoer van leerlingen van huis naar school en terug in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ouders is. Ook begeleiding van de leerling in het vervoer van huis naar school en terug is in eerste plaats een verantwoordelijkheid van de ouders.
Artikel 10 – Vaststellen van de bekostiging van openbaar vervoer
Het vaststellen van de kosten van openbaar vervoer vindt plaats op basis van de door de REISinformatiegroep bv beschikbaar gestelde informatie via 0900-9292, www.9292ov.nl en mobiel.9292ov.nl. De daaraan gerelateerde vergoeding zal in de betreffende situatie verstrekt worden op basis van de kostprijs van de goedkoopst adequate vorm van openbaar vervoer. Dit betreft dan wel in de vorm van natura of de goedkoopst adequate oplossing via de leverancier waarmee de gemeente een contract heeft gesloten. Dit is maximaal de kostprijs voor het OV abonnement, zoals de gemeente die is overeengekomen met de leverancier van openbaar vervoer in de regio.
Artikel 14 – Aangepast peiljaar
Op aanvraag van de ouders wordt voor de vaststelling van het inkomen bij de toepassing van artikel 23 en artikel 24 van de verordening, uitgegaan van het inkomen van een ander, recenter jaar, dan het inkomen over het tweede jaar voorafgaande aan het schooljaar waarvoor de bekostiging wordt gevraagd, indien:
Artikel 15 – Eigen bijdrage in het geval van co-ouderschap
In geval van co-ouderschap als bedoeld in artikel 7 van deze nadere regels wordt indien van toepassing het drempelbedrag en de eigen bijdrage zoals bedoeld in artikel 23 en 24 van de verordening berekend naar rato van het aantal dagen dat de leerling bij de betrokken co-ouder verblijft.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-289417.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.