1e wijziging Omgevingsplan, deel I

1e wijziging Omgevingsplan, deel I

Burgemeester en wethouders maken bekend op grond van artikel 3:12 Algemene wet bestuursrecht bekend, dat de gemeenteraad het wijzigingsbesluit '1e wijziging Omgevingsplan, deel I' op 14 december 2023 gewijzigd heeft vastgesteld. De wijzigingen houden het volgende in:

  • In het ontwerp was het verbod om plakzuilen te beplakken met handelsreclame gekoppeld aan een werkingsgebied. In het werkingsgebied was aangegeven waar de plakzuilen staan. Dit werkingsgebied is achteraf gezien niet nodig, want we willen in heel Veenendaal niet dat plakzuilen worden beplakt met handelsreclame. Als het verbod voor heel Veenendaal geldt, hoeft hier geen werkingsgebied aan gekoppeld te worden.

  • Voor het gebruiken van de weg of een weggedeelte anders dan overeenkomstig de publieke functie daarvan was in het ontwerp een vergunningsplicht opgenomen. Deze vergunningsplicht is omgezet naar een meldingsplicht. Hiermee zetten we de lijn voort uit de huidige praktijk.

  • In een instructieregel uit het Besluit kwaliteit leefomgeving komt naar voren dat in een omgevingsplan rekening moet worden gehouden met het voorkomen van aantasting van de omgeving van rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Er zijn nog geen voorbeelden van hoe deze omgeving dat het beste beschermd kan worden. In het gewijzigde wijzigingsbesluit is nu een specifieke zorgplicht opgenomen waarin staat dat aantasting van de omgeving van het monument voorkomen dient te worden. Deze specifieke zorgplicht vormt een vangnet op basis waarvan op handhaving kan worden overgegaan.

  • In de model erfgoedverordening van de VNG is een artikel opgenomen waarin een object als voorlopig gemeentelijk monument kan worden aangewezen. In het ontwerp wijzigingsbesluit 1e wijziging Omgevingsplan, deel I, is deze mogelijkheid opgenomen. Recentelijk zijn we echter tot de conclusie gekomen dat het aanwijzen van een voorlopig gemeentelijk monument onder de Omgevingswet geen meerwaarde meer heeft. Onder de Omgevingswet kunnen we een object voorbeschermen door een voorbereidingsbesluit waarmee we voorbeschermingsregels opnemen in het omgevingsplan. Op een voorbereidingsbesluit is geen bezwaar en beroep mogelijk dus er is geen sprake van opschortende werking van de bescherming van het voorbeschermd gemeentelijk monument.

  • In de regels is expliciet gemaakt dat de regels die gelden ter bescherming van gemeentelijke monumenten óók gelden voor voorbeschermde gemeentelijke monumenten.

  • In de vergunningsplicht ter bescherming van beeldbepalende panden was aangegeven dat de vergunningsplicht alleen geldt wanneer er tegelijkertijd ook een vergunning nodig is voor het bouwen van een bouwwerk, het slopen van een bouwwerk of als er afgeweken moet worden van het omgevingsplan. 'Het slopen van een bouwwerk' is uit het artikel verwijderd, omdat de gemeente Veenendaal geen algemene vergunningsplicht voor het slopen van een bouwwerk kent.

Wat wordt er met deze wijziging geregeld?

In dit omgevingsplan zijn de verordenende regels over de fysieke leefomgeving opgenomen en zijn een aantal wijzigingen in hoofdstuk 22 (bruidsschat) doorgevoerd.

Inzien

Het wijzigingsbesluit ligt ter inzage in het gemeentehuis (op afspraak) vanaf 13 januari 2024.

Het wijzigingsbesluit kunt u ook digitaal inzien op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-26472.html.

Reageren

Instellen besluit

Tegen het ontwerp wijzigingsbesluit is een zienswijze bij de gemeenteraad ingediend. Als u een zienswijze heeft ingediend, kunt u beroep instellen. Heeft u geen zienswijze ingediend, dan kunt u alleen beroep instellen als u belanghebbende bent. Stuur dan uiterlijk 23 februari 2024, een beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep per e-mail is niet mogelijk. U moet in uw beroepschrift uw naam en adres, de datum en een omschrijving van dit besluit zetten. Ook moet u zeggen waarom u het niet eens bent met het wijzigingsbesluit. Denk eraan om uw beroepschrift te ondertekenen. En houd er rekening mee dat u voor dit beroep griffierechten moet betalen.

Voorlopige voorziening

Soms kunt u niet wachten op de uitspraak op uw beroepschrift. U kunt dan om een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dat kan alleen als u een beroepschrift heeft ingediend. Houd er rekening mee dat u hiervoor griffierechten moet betalen.

Naar boven