M.e.r. beoordeling bestemmingsplan Badhotel Midsland aan Zee

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling;

 

Gelezen het B&W-advies d.d. 22 februari 2024 ;

 

Besluit:

 

Overwegende dat:

  • -

    ten behoeve van het bestemmingsplan “Badhotel Midsland aan Zee” is besloten geen milieueffectrapportage op te stellen. Het project voorziet weliswaar in een stedelijke ontwikkeling, maar ten opzichte van de drempelwaarden van de bijlage van het Besluit milieueffectrapportage is er sprake van een stedelijk ontwikkelingsproject met een relatief beperkte omvang.

  • -

    uit de aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling d.d. 8 juli 2021 opgesteld door Bugel Hajema is gebleken dat er geen belemmeringen zijn in het kader van water, geluid, milieuhinder, luchtkwaliteit, ecologie, archeologie en externe veiligheid om medewerking te verlenen aan de voorgenomen ontwikkeling van de bouw van het hotel. Er is geen nader onderzoek noodzakelijk. Uit de vormvrije m.e.r.-beoordeling blijkt tevens dat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden ten aanzien van de kenmerken en locatie van onderhavig plan, die zouden kunnen leiden tot belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu ter plaatse. Uit de uitgevoerde analyse in de aanmeldnotitie blijkt dat er milieueffecten zijn te verwachten, maar dat de te verwachten milieueffecten niet zullen leiden tot belangrijke nadelige milieugevolgen. Omdat er geen relevante effecten zijn te verwachten die het doorlopen van de uitgebreide m.e.r.-procedure zinvol maken, is op 15 september 2021 door de raad geconcludeerd dat er geen m.e.r.(-beoordeling) noodzakelijk is.

  • -

    dat besluit is genomen met inachtneming van enkel de aanmeldnotitie. Uit jurisprudentie is gebleken dat een dergelijk besluit niet zonder nadere motivering genomen kan worden. Nu het bestemmingsplan nog voor behandeling van de beroepszaak bij de Raad van State ligt, heeft het college alsnog een gemotiveerd besluit genomen. Dat besluit vervangt het eerder door de raad genomen besluit.

  • -

    zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad bevoegd is om dat MER-beoordelingsbesluit te nemen, zie AbRvS 26 september 2018 (ECLI:NL:RVS:201 8:3131) en AbRvS 9 juli 2019 (ECLI:NL:RVS:201 9:2298);

Besluit:

dat op grond van een nadere motivering (zoals hiervoor beschreven), er voor het bestemmingsplan Badhotel Midsland aan Zee geen m.e.r. (beoordeling) noodzakelijk is.

Terschelling, 9 april 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Terschelling,

H.M. de Jong,

secretaris/directeur

mr. R.S. Cazemier

wnd burgemeester

Naar boven