Wijzigingsbesluit Subsidieregeling ondersteuning mantelzorg en vrijwillige inzet

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op artikel 3 eerste lid van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2023,

 

besluit:

Artikel I Aanpassing ASA 2023

  • a.

    in artikel 1 onderdeel a wordt ‘ASA 2013: Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013’ vervangen door ‘Asa:2023: Algemene Subsidieverordening 2023’;

  • b.

    Artikel 2 wordt gewijzigd en komt te luiden:

     

    Artikel 2 Toepasselijkheid Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2023

    De Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2023 is van toepassing, tenzij daarvan in deze regeling uitdrukkelijk wordt afgeweken.

    ;

  • c.

    In artikel 7, eerste lid wordt de artikelverwijzing ‘artikel 5 van de ASA 2013’ vervangen door ‘artikel 6 van de ASA 2023’;

  • d.

    In artikel 8, eerste lid wordt de artikelverwijzing ‘artikel 9, eerste lid, van de ASA 2013’ vervangen door ‘artikel 8, eerste lid, van de ASA 2023’;

  • e.

    In artikel 9, aanhef wordt de artikelverwijzing ‘artikel 10 en 11 van de ASA 2013’ vervangen door ‘artikel 9 en 10 van de ASA 2023’;

Artikel II Boekjaar subsidie en eenmalige subsidie

  • a.

    De naam en aanhef van artikel 4 worden gewijzigd en komen te luiden:

     

    Artikel 4 Subsidiabele activiteiten boekjaar subsidie

    Het college kan uitsluitend voor stedelijke activiteiten boekjaar subsidie verlenen. De volgende activiteiten zijn subsidiabel:

    ;

  • b.

    Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

     

    Artikel 4a Subsidiabele activiteiten eenmalige subsidie

    • 1.

      Het college kan een nieuwe aanvraagtermijn openstellen voor eenmalige subsidie voor de intensivering van de activiteiten zoals beschreven in artikel 4 lid 4 en 5 als er gedurende een kalenderjaar voor die activiteiten rijksmiddelen, provinciemiddelen of coalitiemiddelen beschikbaar komen.

    • 2.

      Het college deelt bij toepassing van het eerste lid de hoogte van het subsidieplafond en de datum waarop de aanvraagtermijn wordt opengesteld en de datum waarop de aanvraagtermijn sluit, mede in het Gemeenteblad.

    • 3.

      Het subsidieplafond voor de periode [datum] tot en met 31 december 2024 bedraagt € [bedrag]. Eenmalige subsidie voor deze periode kan worden aangevraagd vanaf [datum] tot en met [datum].

  • ;

  • a.

    Aan artikel 5, eerste lid wordt een onderdeel toegevoegd, luidende: d. de activiteiten als bedoeld in artikel 4a lid 1 van deze subsidieregeling (plafond 4)

  • c.

    In de artikelsgewijze toelichting wordt na de toelichting op artikel 4 een artikel ingevoegd, luidende:

     

    artikel 4a Eenmalige subsidie gedurende het jaar

    Dit artikel maakt het mogelijk om - anders dan bij de voor boekjaar verleende subsidies in artikel 4– gedurende een kalenderjaar subsidie aan te vragen en te verlenen. De mogelijkheid kan worden benut als er van het rijk, provincie of via coalitiemiddelen extra geld beschikbaar komt voor de intensivering van activiteiten op het gebied van mantelzorg. In dat geval zal het college via een apart besluit kenbaar maken hoeveel geld er beschikbaar is en de termijn voor aanvragen.

    ;

Artikel III Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel IV Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als Wijzigingsbesluit Subsidieregeling ondersteuning mantelzorg en vrijwillige inzet.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 25 juni 2024

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting  

Dit wijzigingsbesluit voert twee wijzigingen door in de Subsidieregeling ondersteuning mantelzorg en vrijwillige inzet. De eerste wijziging betreft een technische wijziging die is ingegeven door de wijziging van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam op 14 september 2023. Door de wijzingen in artikel I van dit wijzigingsbesluit conformeert de Subsidieregeling ondersteuning mantelzorg en vrijwillige inzet weer met de Algemene Subsidieverordening 2023. De tweede wijziging betreft de mogelijkheid om naast boekjaar subsidies ook eenmalige subsidies aan te kunnen vragen voor intensivering van activiteiten op het gebied van mantelzorg. De mogelijkheid kan worden benut als er van het rijk, provincie of via coalitiemiddelen extra geld beschikbaar komt voor dit onderwerp.

Naar boven