Besluit tot wijziging Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Voorne aan Zee,

 

  • 1.

    gelet op de Participatiewet;

  • 2.

    gelet op de Algemene wet bestuursrecht;

  • 3.

    gelet op artikel 108 Gemeentewet.

Besluit:

 

De “Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023” als volgt te wijzigen:

 

Overwegende dat:

door nieuwe ontwikkelingen het noodzakelijk is de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 aan te passen.

 

de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 als volgt te wijzigen:

Artikel I  

Artikel 8 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 8: Duur en verlenging

  • 1.

    Het college verleent de tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie voor het aantal uren kinderopvang dat naar haar oordeel redelijkerwijs noodzakelijk is, met een maximum van 12 maanden.

  • 2.

    De tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie wordt voortijdig beëindigd in de volgende gevallen:

    • a.

      het kind of kinderen bereiken het moment waarop het basisonderwijs eindigt;

    • b.

      de belanghebbende niet langer in de gemeente Voorne aan Zee woonachtig is;

    • c.

      de belanghebbende inmiddels aanspraak kan maken op een voorliggende voorziening;

    • d.

      de noodzaak is komen te vervallen;

    • e.

      de geïndiceerde kinderopvang niet langer een passende maatwerkvoorziening is;

    • f.

      de vastgestelde ondersteuningsdoelen zijn bereikt.

Artikel II  

De toelichting op artikel 8 van de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 wordt gewijzigd. De bestaande toelichting komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

 

Er is sprake van maximering in duur van de tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie. De regeling wordt in principe voor maximaal 12 maanden toege-kend. Als uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat de tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie eerder kan worden beëindigd, wordt rekening houdend met de geldende opzegtermijn bij de kinderopvangorganisatie en in overleg met ouder(s)/verzorgers en de kinderopvangorganisatie de tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie eerder beëindigd. In artikel 9: Noodzaak. Dit betekent dat de regeling wordt vastgesteld voor een afgebakende periode. Als de onder¬steuningsdoelen niet gehaald zijn in de maximale periode van 12 maanden of haalbaar zijn, kan slechts in zeer uitzonderlijke gevallen op basis van artikel 19: Hardheidsclausule gemotiveerd een verlenging van de termijn worden overwogen.

Artikel III  

Artikel 9 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 9: Omvang en hoogte

  • 1.

    De berekenings- en betalingssystematiek van de Belastingdienst over de kinder-opvangtoeslag wordt gebruikt voor de berekening van de tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie.

  • 2.

    Het college houdt bij de vaststelling van de hoogte en duur rekening met een gemeentelijke maximering:

    • a.

      voor dagopvang: 156 uur per maand.

    • b.

      voor buitenschoolse opvang: 78 uur per maand.

  • 3.

    De belanghebbende blijft een eigen bijdrage betalen in de kosten van de kinderopvang. Deze is afhankelijk van het toetsingsinkomen. Indien belanghebbende voldoet aan de voorwaarden gesteld in artikel 4 lid 2: Doelgroepen, kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd voor deze kosten.

Artikel IV  

De toelichting op artikel 9 van de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 wordt gewijzigd. De bestaande toelichting komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

 

De berekenings- en betalingssystematiek van de Belastingdienst over de kinderopvangtoeslag wordt gebruikt voor de berekening tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie. Daarnaast wordt er rekening gehouden wordt met de geldende maximeringen vastgesteld door de Belastingdienst. Deze zijn voor 2024:

  • Maximum uurtarief Dagopvang: € 10,25.

  • Maximum uurtarief Buitenschoolse opvang (BSO): € 9,12.

Daarnaast is er sprake van een gemeentelijke maximering in uren, waarover de tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie kan worden toegekend voor zowel dagopvang als buitenschoolse opvang:

  • Voor dagopvang maximaal 156 uren per maand;

  • Voor buitenschoolse opvang maximaal 78 uren per maand.

Bij het bepalen van het maximaal aantal uren buitenschoolse opvang is rekening gehouden met het continuerooster en vakantieopvang bij de betrokken kinderopvangorganisatie.

 

Voor de berekening van deze gemeentelijke maximeringen wordt gebruik gemaakt van een eigen rekentool. Deze uitkomsten kunnen vervolgens worden ingevuld in de rekentool van de Belastingdienst.

 

Het toetsingsinkomen wordt vastgesteld op basis van afgegeven beschikkingen toeslagen (huur- en of zorgtoeslag) voor het desbetreffende jaar dan wel wordt berekend met behulp van de rekenhulp in de rekentool toeslagen: (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen).

Artikel V  

De toelichting op artikel 11 van de Beleidsregels inkomensondersteuning kinderopvang Voorne aan Zee 2023 komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

 

De ouder(s)/verzorger(s) zijn verantwoordelijk dat de inlichtingen- en medewerkingsverplichting wordt nagekomen. Als de verstrekte tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang Sociaal Medische Indicatie wordt teruggevorderd vanwege onterechte vergoeding, bijvoorbeeld in geval van verhuizing naar een andere gemeente, zijn de ouder(s)/verzorger(s) in beginsel verantwoordelijk voor de terugbetaling van de verstrekte tegemoetkoming.

 

Artikel VI  

Artikel 17 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 17: Peuteropvang in natura

  • 1.

    De belanghebbende die geen recht heeft op (een andere vormen van) kinderopvang kan in aanmerking komen voor peuteropvang in natura voor het kind vanaf 2 jaar en 3 maanden;

  • 2.

    De peuteropvanglocatie moet zijn geregistreerd in het Landelijk Register Kinder¬opvang (LRK) en door de gemeente als locatie peuteropvang in natura zijn aangewezen;

  • 3.

    De peuteropvang in natura wordt toegekend voor in totaal maximaal 960 uur;

  • 4.

    De peuteropvang in natura loopt tot de datum waarop het kind 4 jaar wordt en de basisschool betreedt.

Artikel VII  

De toelichting op artikel 9 van de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 wordt gewijzigd. De bestaande toelichting komt te vervallen en wordt vervangen door de volgende tekst:

 

De peuteropvang in natura bedraagt in totaal maximaal 960 uur. In overleg met de kinderopvangorganisatie wordt bepaald hoe de invulling van het aantal uren per week plaatsvindt.

Artikel VIII  

De wijziging van de Beleidsregels Inkomensondersteuning Kinderopvang Voorne aan Zee 2023 treedt in werking op de dag volgend op de dag van bekendmaking van de wijziging.

Aldus besloten door het college van de gemeente Voorne aan Zee in zijn vergadering van xxx

Burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee,

Naar boven