Tijdelijke beleidsregels herindeling markt Plein 40-45 in Amsterdam

Het dagelijks bestuur van Nieuw-West,

 

gelet op artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht, in samenhang met artikel 3.7, van de Marktverordening in samenhang met artikel 9, eerste en tweede lid, en bijlage 3, onderdeel G.2, van de Verordening op de stadsdelen en het stadsgebied Amsterdam 2022,

 

besluit de volgende tijdelijke beleidsregels vast te stellen:

 

Tijdelijke beleidsregels herindeling markt Plein 40-45 in Amsterdam

Artikel 1 Herindeling

  • 1.

    De herindeling van de markt Plein 40-45 vindt plaats op 8 juli 2024 voor vergunninghouders van een (tijdelijke) vaste marktplaats.

  • 2.

    De dag na de herindeling zoals genoemd in lid 1, vindt de herindeling schriftelijk plaats voor sollicitanten en voor zover er nog marktplaatsen beschikbaar zijn om als vaste plaats te vergunnen.

Artikel 2 Uitgangspunten herindeling

Bij de herindeling worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • 1.

    Het is niet toegestaan om als locatie voor een enkelvoudige marktplaats de middelste van drie aaneengesloten vrije marktplaatsen te kiezen; of een tweevoudige marktplaats zodanig te situeren dat hierdoor een potentiële tweevoudige marktplaats verdwijnt als dat kan worden voorkomen door één plaats door te schuiven.

  • 2.

    Aangewezen twee- of meervoudige marktplaatsen worden als zodanig vergund; het is niet mogelijk om slechts een gedeelte van de marktplaats te kiezen.

  • 3.

    Aangewezen bijzondere marktplaatsen worden als zodanig vergund; het is ook niet mogelijk om een dergelijke marktplaats (gedeeltelijk) te gebruiken om een marktplaats te vergroten.

  • 4.

    Het is niet toegestaan om te vergroten naar een meervoudige marktplaats, conform het besluit ‘Vergroten en verkleinen marktplaatsen voor onbepaalde tijd bij een herindeling markt Plein 40-45 in Amsterdam’.

  • 5.

    Tijdens de herindeling worden de brancheplaatsen voor AGF, bloemen en planten, noten en zuidvruchten, en vis achtereenvolgens, in de volgorde van hun plaats op de marktlijst, eerst toegewezen aan de vergunninghouders die beschikken over een vergunning voor de verkoop van deze waren.

  • 6.

    Nadat de brancheplaatsen zijn toegewezen conform lid 5, worden de verschillende soorten bijzondere marktplaatsen achtereenvolgens, in de volgorde van hun plaats op de marktlijst, eerst toegewezen aan de vergunninghouders die beschikken over een vergunning voor een dergelijke marktplaats: eerst de bakplaatsen en daarna de plaatsen voor een eigen verkoopinrichting.

Artikel 3 Omvang van de herindeling

  • 1.

    Te allen tijde blijven 15 marktplaatsen beschikbaar voor sollicitanten tijdens de dagelijkse indeling.

  • 2.

    Marktplaatsen die deel uitmaken van brancheplaatsen voor de verkoop van aardappelen, groente en fruit die niet als vaste plaats worden gekozen tijdens de herindeling, worden niet meegeteld bij de in lid 1 genoemde 15 marktplaatsen.

Artikel 4 Inwerkingtreding en uitwerkingtreding

  • 1.

    Deze tijdelijke beleidsregels treden in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

  • 2.

    Deze tijdelijke beleidsregels worden ingetrokken met ingang van 1 augustus 2024.

Artikel 5 Citeertitel

Deze tijdelijke beleidsregels worden aangehaald als: Tijdelijke beleidsregels herindeling markt Plein 40-45 in Amsterdam.

Aldus besloten op 18 juni 2024.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West,

De voorzitter

Emre Ünver

De secretaris

Elmer Burke

Toelichting

Algemeen deel

De markt op Plein 40-45 is in 2018 voor het laatst heringedeeld. Het kader voor de herindeling wordt gevormd door het Inrichtingsbesluit markt Plein 40-45 in Amsterdam en de bijbehorende plattegrond. Die besluiten zijn op [nader in te vullen, wordt duidelijk na behandeling in staf] door het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West vastgesteld.

 

Artikelsgewijs deel

Artikel 2:

Deze uitgangspunten dragen bij aan een efficiënt gebruik en redelijke verdeling van de ruimte, en aan een transparant en soepel verloop van de herindeling.

 

Artikel 3:

Het is gebruikelijk om 10 procent van de marktplaatsen beschikbaar te houden voor sollicitanten. Dat is voor Plein 40-45 niet anders en hiervoor is ook veel draagvlak. Dit komt neer op 15 van de 150 plaatsen.

 

Er zijn in de inrichting negen brancheplaatsen voor AGF vastgelegd. Deze zullen allemaal worden vergund tijdens of kort na de herindeling. Mochten de AGF-brancheplaatsen nog vrij zijn nadat de herindeling is afgerond, dan worden ze aansluitend als tijdelijke vaste marktplaats aangeboden. Het is daarom onwenselijk om deze plaatsen mee te tellen bij de 15 over te blijven sollicitantenplaatsen.

Naar boven