Publicatietekst Herstelbesluit bestemmingsplan “Centrumplan Sint-Anthonis”

Burgemeester en wethouders van Land van Cuijk maken bekend dat de gemeenteraad op 13 juni 2024 een herstelbesluit voor het bestemmingsplan ‘Centrumplan Sint-Anthonis’ heeft vastgesteld. Dit besluit heeft betrekking op het eerder vastgestelde bestemmingsplan op 30 juni 2022. Artikel 6:19 van de Awb biedt de mogelijkheid om eventuele gebreken in een besluit te herstellen. Omdat sprake is van een wijziging van ondergeschikte aard is geen toepassing gegeven aan afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Aanleiding herstelbesluit

Op 30 juni 2022 is het bestemmingsplan “Centrumplan Sint-Anthonis” door de raad vastgesteld.

Daartegen zijn vijf beroepschriften ingediend. Tijdens het bestuderen van de beroepsgronden zijn er verschillende gebreken aan het bestemmingsplan geconstateerd. Naar aanleiding van ingediende verzoeken om voorlopige voorziening heeft de Raad van State het bestemmingsplan voor wat betreft de deellocatie supermarkt op 2 november 2023 geschorst.

Deze gebeurtenissen samen vormen de aanleiding om een herstelbesluit te nemen.

Daarnaast wordt in de toelichting verduidelijkt dat het plan niet langer betrekking heeft op 149 woningen, omdat het plandeel Breestraat zuid (met max. 42 woningen) niet is vastgesteld.

De gebreken die in dit herstel besluit gerepareerd worden hebben betrekking op:

  • a.

    Planregels

  • Artikel 3.1 onder a (sub b tot en met sub j blijven onveranderd) van de planregels doeleindenomschrijving Centrum - 1, detailhandel) wordt gewijzigd in:

    a. detailhandel op de begane grond;

    Toegevoegd wordt een nieuw sub k als volgt:

    k. ter plaatse van de aanduiding 'supermarkt' is, naast één of meerdere trapopgangen naar de

    bovengelegen verdiepingen, op de begane grond uitsluitend een supermarkt van maximaal 2.200 m²

    bvo toegestaan.

  • Artikel 3.2.1 onder f (blinde gevels) wordt aan de planregels toegevoegd:

    ter plaatse van de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - blinde gevel' geldt dat gevels op de verdiepingen moeten worden gebouwd als blinde gevel en dat de blinde gevels in stand moeten worden gehouden.

  • Artikel 3.3.1 (inpandig laden en lossen) wordt aan de planregels toegevoegd:

    Het gebruik van de gronden ten behoeve van een supermarkt is alleen toegestaan als het laden en lossen ten behoeve van de supermarkt inpandig plaatsvindt op gronden met de aanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – expeditieruimte’.

  • Artikel 14.1 van de planregels (parkeren) wordt gewijzigd in:

14.1.1 Bouwregels parkeren

a. De gronden zoals aangewezen in de verschillende bestemmingen mogen slechts worden bebouwd onder de voorwaarde dat voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd en in stand wordt gehouden, alsmede dat voor het laden en lossen van goederen in voldoende mate moet zijn voorzien aan, in of onder dat gebouw, dan wel op of onder het onbebouwde terrein dat bij dat gebouw behoort.

b. Bij omgevingsvergunning om te bouwen wordt conform de 'Nota Parkeernormen 2023 gemeente Land van Cuijk' bepaald of sprake is van voldoende parkeergelegenheid met dien verstande dat indien de nota wordt gewijzigd, aan de hand van die nieuwe nota wordt bepaald of er sprake is van voldoende parkeergelegenheid.

14.1.2 Gebruiksregels parkeren

Als gebruik in strijd met het bestemmingsplan geldt het (veranderen van het) gebruik van gronden of bouwwerken, indien niet in voldoende mate parkeergelegenheid wordt gerealiseerd

en in stand wordt gehouden, alsmede voor het laden en lossen van goederen niet voldoende voorzieningen worden getroffen, een en ander conform de publicatie van CROW 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie'.

14.1.3 Nadere eisen

Burgemeester en wethouders kunnen nadere eisen stellen ten aanzien van het bepaalde in artikel 14.1.1 en artikel 14.1.2 indien dit noodzakelijk is om een goede verkeersstructuur en / of bereikbaarheid voor een pand, perceel, straat (of deel daarvan) dan wel een andere ruimtelijk-functionele structuur te waarborgen.

14.1.4 Binnenplanse afwijkbevoegdheid

Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in de artikelen 14.1.1 en 14.1.2 indien het voldoen aan die bepalingen door bijzondere omstandigheden op overwegende bezwaren stuit en mits wordt voldaan aan de publicatie van CROW 'Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie', met dien verstande dat indien voornoemde publicatie worden gewijzigd, voldaan moet worden aan die nieuwe publicatie.

  • b.

    Verbeelding

De verbeelding wordt aangepast conform bijgevoegde verbeelding. Daarbij zijn de gronden ten noorden van de supermarkt bestemd als ‘Groen’ in plaats van ‘Centrum - 1’, is een aanduiding voor de supermarkt, expeditieruimte en blinde gevels toegevoegd.

  • c.

    Plantoelichting

  • In de plantoelichting is verduidelijkt dat het plandeel Breestraat zuid geen onderdeel is van het bestemmingsplan. Dat was in het ontwerpbestemmingsplan nog wel het geval maar dat plandeel is niet vastgesteld. Abusievelijk is dat niet meer verwerkt in de plantoelichting.

    Ook is het overzicht van de verkeersgeneratie aangepast naar aanleiding van het uitgevoerde verkeersonderzoek en is de parkeerbalans aangepast als gevolg van het nieuwe parkeerbeleid.

  • Het akoestisch onderzoek cumulatieve geluidbelasting wegverkeerslawaai Breestraat 23a/25 wordt als bijlage 33 aan de bijlagen bij de plantoelichting toegevoegd.

  • Het verkeersonderzoek van Goudappel wordt als bijlage 34 aan de bijlagen bij de plantoelichting toegevoegd.

  • Het akoestisch onderzoek van M-tech wordt als bijlage 35 aan de bijlagen bij de plantoelichting toegevoegd.

  • Aanvulling Ladderonderbouwing Centrumplan Sint Anthonis wordt als bijlage 36 aan de bijlagen bij de plantoelichting toegevoegd.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het herstelbesluit en het opnieuw gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan liggen, met bijbehorende stukken, van woensdag 3 juli 2024 gedurende zes weken (tot en met 13 augustus 2024) voor een ieder ter inzage. De stukken zijn digitaal in te zien op www.omgevingswet.overheid.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl .

U kunt zoeken op de plannaam bestemmingsplan “Herstelbesluit Centrumplan Sint-Anthonis” of op plannummer NL.IMRO.1982.BPSACentrumplan-VA02. Het bestemmingsplan is tijdens openingstijden ook in te zien op het Gemeentehuis, Louis Jansenplein 1, in Cuijk. Als u het bestemmingsplan op het gemeentehuis wil inzien vragen wij u contact op te nemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling via ro@landvancuijk.nl , of telefoonnummer 0485-854000.

Beroep

Gedurende de periode van ter visie legging kan door eenieder tegen het herstelbesluit beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep kan alleen worden gericht tegen de inhoud van het herstelbesluit. Als u reeds beroep hebt ingesteld tegen het oorspronkelijke besluit hoeft u niet opnieuw beroep in te stellen. Op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht hebben deze beroepen, van rechtswege, mede betrekking op het herstelbesluit. Een afschrift van dit besluit wordt onverwijld toegezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voorlopige voorziening

Ook kunt u met de indiening van een beroepsschrift tijdens de periode van ter inzage ligging een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag; een verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Inwerkingtreding

Het herstelbesluit voor het bestemmingsplan treedt in werking na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Als binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan dan treedt dit herstelbesluit nog niet in werking. De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak moet dan eerst uitspraak doen over de voorlopige voorziening.

Land van Cuijk, 2 juli 2024

Burgemeester en Wethouders van Land van Cuijk

Naar boven