Wijziging Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2023 en Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2023

zaaknummer: 31044-2024

datum: 28 mei 2024

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte

Gelet op de artikelen 2.3.1 en 5.2.1 van de Verordening domein sociaal gemeente Raalte en Titel 4:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende dat het noodzakelijk is regeling en beleidsregels over maatschappelijke ondersteuning te wijzigen om aansluiting met de Verordening domein sociaal te houden en vanwege het mogelijk maken van mondelinge aanvragen voor maatschappelijke ondersteuning;

 

Besluiten:

Artikel I  

Het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2023 wordt gewijzigd als volgt:

 

A. Artikel 2.1 wijzigt als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 2.1 Toepassing primaat verhuizing

Het college hanteert het principe van het primaat van verhuizen indien de kosten van de woningaanpassing en/of een traplift al dan niet tezamen meer bedragen dan € 8.000,-.

Artikel 2.1 Toepassing primaat verhuizing

Het college hanteert het principe van het primaat van verhuizen indien de kosten van de woningaanpassing en/of een traplift al dan niet tezamen meer bedragen dan € 10.000,-.

 

Artikel II  

De beleidsregels maatschappelijke ondersteuning gemeente Raalte 2023 worden gewijzigd als volgt:

 

  • B.

    De tekst van§ 2.1 Inleiding” en § 2.6 De aanvraag” wijzigt als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

§ 2.1 Inleiding

De wet schrijft voor dat iemand met een behoefte aan maatschappelijke ondersteuning zijn hulpvraag eerst moet melden bij het college. Het college doet dan onderzoek volgens het stappenplan van de CRvB. Op deze manier worden in samenspraak met de cliënt, zijn eventuele mantelzorger of andere personen uit het sociale netwerk zorgvuldig de hulpvraag en de mogelijke oplossingen in kaart gebracht. De wet voorziet in voorwaarden waaraan een goed onderzoek ten minste moet voldoen en bepaalt welke onderwerpen in ieder geval in het onderzoek (na de melding van de hulpvraag) moeten worden meegenomen. Pas na het verstrekken van het ondersteuningsplan met de onderzoeksresultaten kan een aanvraag worden gedaan.

§ 2.1 Inleiding

De wet schrijft voor dat iemand met een behoefte aan maatschappelijke ondersteuning zijn hulpvraag eerst moet melden bij het college. Het college doet dan onderzoek volgens het stappenplan van de CRvB. Op deze manier worden in samenspraak met de cliënt, zijn eventuele mantelzorger of andere personen uit het sociale netwerk zorgvuldig de hulpvraag en de mogelijke oplossingen in kaart gebracht. De wet voorziet in voorwaarden waaraan een goed onderzoek ten minste moet voldoen en bepaalt welke onderwerpen in ieder geval in het onderzoek (na de melding van de hulpvraag) moeten worden meegenomen. Pas nadat het onderzoek is uitgevoerd kan een aanvraag worden gedaan.

§ 2.6 De aanvraag

Het college beslist in principe binnen twee weken op de aanvraag. Pas na verstrekking van een ondersteuningsplan kan een aanvraag voor een maatwerkvoorziening worden gedaan, tenzij het onderzoek niet binnen zes weken is uitgevoerd (art. 2.3.2, negende lid, van de wet). Om administratieve lasten voor zowel de cliënt als het college te voorkomen kan een door de cliënt ondertekend ondersteuningsplan als aanvraag worden aangemerkt.

§ 2.6 De aanvraag

Het college beslist in principe binnen twee weken op de aanvraag. Pas nadat het (telefonische) onderzoek is uitgevoerd kan een aanvraag voor een maatwerkvoorziening mondeling of schriftelijk worden gedaan, tenzij het onderzoek niet binnen zes weken is uitgevoerd (art. 2.3.2, negende lid, van de wet). Om administratieve lasten voor zowel de cliënt als het college te voorkomen kan een door de cliënt ondertekend ondersteuningsplan als aanvraag worden aangemerkt.

  •  

  • C.

    De tekst van “§ 3.5 Primaat” wijzigt als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

§ 3.5 Primaat

[…]

Verhuizen

In artikel 5.2.1, tweede lid, van de verordening is het primaat van verhuizen neergelegd. Zijn de kosten van een woningaanpassing en/of traplift hoger dan € 8.000,-, dan kan het primaat van verhuizen worden toegepast (zie verder paragraaf 8.5 van deze beleidsregels).

§ 3.5 Primaat

[…]

Verhuizen

In artikel 5.2.1, tweede lid, van de verordening is het primaat van verhuizen neergelegd. Zijn de kosten van een woningaanpassing en/of traplift hoger dan € 10.000,-, dan kan het primaat van verhuizen worden toegepast (zie verder paragraaf 8.5 van deze beleidsregels).

Artikel III  

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2024.

 

burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,

de secretaris

Monique van Esterik

de burgemeester

Arco Hofland

Naar boven