Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen gemeente Zwolle 2024

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle tot vaststelling van het Besluit tot aanwijzing plaatsen en tijdstip betaald parkeren en tot het stellen van voorschriften voor het in werking stellen van parkeerapparatuur gemeente Zwolle 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zwolle;

gelet op artikel 2 van de Parkeerverordening 2016 en artikel 7 van de Verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2024 (Verordening Parkeerbelastingen 2024);

besluit vast te stellen:

Besluit tot aanwijzing plaatsen en tijdstip betaald parkeren en tot het stellen van voorschriften voor het in werking stellen van parkeerapparatuur gemeente Zwolle 2024

(Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen gemeente Zwolle 2024).

Artikel 1 Plaatsen, tijdstip en wijze betaald parkeren

De bij dit besluit behorende bijlage 1 “Plaatsen, tijdstip en wijze van betaald parkeren” vermeldt de plaatsen waar, het tijdstip en de wijze waarop tegen betaling van parkeerbelastingen als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de Verordening Parkeerbelastingen 2024 mag worden geparkeerd.

Artikel 2 Plaatsen waar met een vergunning mag worden geparkeerd

De bij dit besluit behorende bijlage 2 “Plaatsen waar met een vergunning mag worden geparkeerd” vermeldt de plaatsen waar mag worden geparkeerd met een vergunning als bedoeld in artikel 2, onderdeel b, van de Verordening parkeerbelastingen 2024.

Artikel 3 Overgangsrecht

Het Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen van 16 januari 2024 wordt ingetrokken met ingang van de in artikel 4 genoemde datum, met dien verstande dat deze van toepassing blijft op belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

Artikel 4 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 2 september 2024.

Artikel 5 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen gemeente Zwolle 2024.

Bijlage 1 Plaats, tijdstip en wijze van betaald parkeren 1a Plaats en tijdstip betaald parkeren

De per keer mogelijk te betalen parkeertijd is afhankelijk van de parkeerapparatuur. De plaatsen en het tijdstip waarop tegen betaling van de parkeerbelasting als bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de Verordening parkeerbelastingen 2024 mag worden geparkeerd, zijn:

  • 1.

    Binnenstad

  • Op de parkeerapparatuurplaatsen langs en op de straten en openbare parkeerterreinen gelegen in het gebied dat begrensd wordt door de Stadsgracht, Achtergracht en Schuttevaerhaven evenals Katwolderpleingarage van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 23:00 uur en op zondag tussen 13:00 uur en 17:00 uur. Hiervan zijn uitgezonderd: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paas-, pinkster- en kerstdag en Hemelvaartsdag.

  • 2.

    Schilwijken

  • Op de parkeerapparatuurplaatsen langs en op de straten en openbare parkeerterreinen gelegen in het gebied dat ligt buiten de Binnenstad en dat begrensd wordt door A28, Ceintuurbaan, Leo Majorlaan, Hortensiastraat en fiets- en voetgangerstunnel, IJsselallee en A28, van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 20:00 uur, op donderdag tot 21:00 uur en op zondag tussen 13:00 uur en 17:00 uur. Hiervan zijn uitgezonderd: nieuwjaarsdag, eerste en tweede paas-, pinkster- en kerstdag en Hemelvaartsdag. Daarnaast gelden de volgende specifieke tijden voor:

    • De Rigastraat van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 uur en 17:00 uur;

    • Sector Bagijneweide van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 23:00 uur en op zondag tussen 13:00 uur en 17:00 uur;

    • Parkeerterrein Turfmarkt van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 20:00 uur, op donderdag tot 21:00 uur en op zondag tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

    • Op het Hanzeplein, de Oostzeelaan, Noordzeelaan, Zuiderzeelaan, Hanzehoven en Hanzelaan van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 uur en 20:00 uur, op donderdag tot 21:00 uur.

1b Wijze van betalen

  • 1.

    Ter zake van het betaald parkeren geschiedt het in werking stellen van de parkeerapparatuur door het opgeven van het kenteken van het te parkeren motorvoertuig en betaling voor de gewenste parkeerduur. De betaling van parkeerbelasting is gemaximeerd tot telkens 60 minuten of 120 minuten in de gevallen genoemd in de bij de Verordening Parkeerbelastingen 2024 behorende tarieventabel.

  • 2.

    Betaling geschiedt langs elektronische weg op de wijze die op of bij de parkeerapparatuur is vermeld of uit de parkeerapparatuur blijkt.

1c Betaald parkeren met gebruik van een mobiele telefoon of ander communicatiemiddel

In afwijking van het bepaalde onder 1b kan het in werking stellen van de parkeerapparatuur tevens geschieden door het via een mobiele telefoon of ander communicatiemiddel inloggen op de centrale computer van het bedrijf c.q. de bedrijven waarmee de gemeente Zwolle een overeenkomst heeft gesloten, bestemd voor de registratie van parkeerbewegingen in het kader van het verlenen van diensten op het gebied van betaald parkeren met gebruik van een telefoon en/of internet. Hiertoe dient de belastingplichtige geregistreerd te zijn bij dit bedrijf. De aanvang van het parkeren meldt de belastingplichtige door de gebiedscode via een mobiele telefoon of via een ander communicatiemiddel door te geven aan het bedrijf. Tevens neemt de belastingplichtige de overige voorwaarden van het bedrijf in acht. Wanneer niet aan voornoemde voorwaarden is voldaan, is onderdeel 1b van toepassing.

Bijlage 2 Plaatsen waar met een vergunning mag worden geparkeerd

De plaatsen waar op een vergunninghoudersparkeerplaats mag worden geparkeerd met een vergunning als bedoeld in artikel 2, onderdeel b, van de Verordening parkeerbelastingen 2024, zijn:

  • A.

    De Binnenstad (sectoren 1 en 2). De grenzen van de sectoren zijn:

  • Sector 1: Kerkstraat (huisnummers 16 tot en met 43), Diezerstraat (oneven huisnummers en even huisnummers vanaf 114), Melkmarkt (even huisnummers), Schuttevaerhaven, Achtergracht tot aan Kerkstraat en Ter Pelkwijkpark huisnummers 22 t/m 60.

  • Sector 2: Rodetorenplein (alle huisnummers), Melkmarkt (oneven huisnummers), Diezerstraat (even huisnummers t/m 112), Hagelstraat, Kerkstraat (huisnummers 1 tot en met 15), en Stadsgracht tot aan Rodetorenplein

    • B.

      De Stockholmstraat ter hoogte van huisnummers 44 tot en met 72 (sector 4).

    • C.

      Overig (sectoren 6, 7 en 8). De grenzen van de sectoren zijn:

  • Sector 6: Stationsweg (even huisnummers), Westerlaan, Willemskade, Emmawijk en Burgemeester van Roijensingel tot aan Stationsweg.

  • Sector 7: Stationsweg (oneven huisnummers), Stationsplein, Oosterlaan, Van Karnebeekstraat (alle huisnummers) en Burgemeester van Roijensingel tot aan Stationsweg.

  • Sector 8: Almelose Kanaal (tussen Groot Wezenland en Koelwaterkanaal) en Groot Wezenland (tussen Almelose Kanaal en Assendorperstraat, gedeelte tussen Schuurmanstraat en Assendorperstraat alleen grachtzijde (huizenzijde valt onder sector 11)) inclusief woonschepen.

    • D.

      Autodateplaatsen (sector 14):

  • één ter hoogte van Amer 252; één ter hoogte van Assendorperdijk 294; één op het parkeerterrein Azaleapark, nabij Assendorperstraat 129; één op parkeerterrein Bachlaan ter hoogte van nr. 20; één op de Backermarke nabij de Commissarislaan; één ter hoogte van Jan Buschstraat 6; één ter hoogte van Campus 2; één ter hoogte van Celestraat 1; één ter hoogte van Emmawijk 11; één op het parkeerterrein Forelkolk, nabij doorsteek naar Schellerallee; één aan het Groot Wezenland ter hoogte van Kerkbrugje; twee ter hoogte van Hanzelaan 234; twee ter hoogte van Hanzelaan 310 op parkeerterrein Hanzeland; twee ter hoogte van Hanzeplein 27; twee op parkeerterrein Hedon; één ter hoogte van Herfterweg 1; één aan de Kamperweg eerste parkeerplaats aan de rechterzijde vanaf Nieuwe Veerallee; één op het parkeerterrein Van Karnebeekstraat P2, nabij Van der Laenstraat; één aan de Van Muudenstraat, 2e parkeerplaats vanaf Jan Buschstraat; één op de Oosterlaan nabij de hoek met de Van Karnebeekstraat; twee ter hoogte van Potgietersingel 1a; één aan de Provincieroute ter hoogte van Stadhouderlaan 37; één aan de Seringenstraat ter hoogte van Mimosastraat 1-4A; één ter hoogte van Stokmeesterslaan 16; één ter hoogte van Terborchstraat 28; één ter hoogte van Thorbeckegracht 41; één ter hoogte van Tiendschuurstraat 66 en één op het parkeerterrein Wilheminasingel, nabij huisnr. 2 en overige weggedeelten gelegen binnen de bebouwde kom.

Daarnaast kan met een vergunning als bedoeld in artikel 2, onderdeel b, van de Verordening Parkeerbelastingen 2024 worden geparkeerd op parkeerapparatuurplaatsen. De plaatsen waar met een vergunning mag worden geparkeerd op parkeerapparatuurplaatsen, zijn:

  • Binnenstad, sector 1: parkeerapparatuurplaatsen langs de Thorbeckegracht, Thorbeckewal, Friesewal en Badhuiswal.

  • Binnenstad, sector 2: parkeerapparatuurplaatsen op de Potgietersingel en het Van Nahuysplein.

  • Overig, sector 7: parkeerapparatuurplaatsen van het oostelijk deel van het parkeerterrein Van Karnebeekstraat (P2).

  • Hogenkamp-Indische Buurt (sector 3). De grenzen van de sector zijn: Bisschop Willebrandlaan (inclusief parkeerterrein en even huisnummers 26 t/m 46), Pelmolenstraat, Molenkampsweg, Meppelerstraatweg (tot bushalte), Vlasakkers (inclusief even huisnummers 2-8), Madurastraat, Sumatrastraat (inclusief huisnummer 58), Borneostraat (tot Riouwstraat), Vechtstraat (inclusief even huisnummers 70 t/m 110A en oneven huisnummers 99 t/m 167 (parkeerplaatsen tussen Sumatrastraat en Thomas a Kempisstraat vallen onder sector 9)) tot aan Bisschop Willebrandlaan.

  • Kamperpoort (sector 5). De grenzen van de sector zijn: Willemskade, Harm Smeengekade, Pannekoekendijk, Katerdijk, Meeuwenlaan (beide zijden), Veemarkt en Rieteweg tot aan Willemskade.

  • Dieze (sector 9). De grenzen van de sector zijn: Govert Flinckstraat, Ferdinand Bolstraat, Minervalaan, Rembrandtlaan, Esdoornstraat, Middelweg, Bisschop Willebrandlaan (oneven huisnummers 1 t/m 97), Vechtstraat (tot huisnummer 70), Thomas a Kempisstraat (even huisnummers t/m 90 en oneven huisnummers t/m 117), Diezerkade, Burgemeester Drijbersingel en Schuttevaerkade (inclusief parkeerterrein Schuttevaerkade) tot aan Govert Flinckstraat en Pannekoekendijk 10.

  • Bagijneweide (sector 10). De grenzen van de sector zijn: Rhijnvis Feithlaan, Brink, Blekerswegje en Turfmarkt (inclusief woonschepen), Nieuwe Vecht (inclusief woonschepen) tot aan Rhijnvis Feithlaan.

  • De Wezenlanden (sector 11). De grenzen van de sector zijn: Assendorperstraat (oneven huisnummers t/m 25), Groot Wezenland (alleen huizenzijde (grachtzijde valt onder sector 8)), Schuurmanstraat, Luttenbergstraat, Thoden van Velzenstraat, Tobiasstraat tot aan Assendorperstraat huisnummer 25.

  • Assendorp (sector 12). De grenzen van de sector zijn: Van Karnebeekstraat (is buitengrens: Van Karnebeekstraat zelf valt onder sector 7), Groot Wezenland (gedeelte tussen Van Karnebeekstraat en Assendorperstraat), Assendorperstraat (uitgezonderd oneven huisnummers 1 t/m 25), Luttenbergstraat (parkeerplaatsen tussen Thoden van Velzenstraat en Wethouder Alferinkweg vallen onder sector 11), Wethouder Alferinkweg, Ten Oeverstraat (tot aan Van Cuylenburchstraat), (Grasdorpstraat valt binnen het gebied, Van Cuylenburchstraat valt er buiten), Assendorperdijk (even huisnummers t/m 128), Sallandstraat, Molenweg, Papaverstraat, Assendorperstraat (even huisnummers t/m 232 en oneven huisnummers t/m 357), Begoniastraat en Deventerstraatweg (oneven huisnummers t/m 155) tot aan de Van Karnebeekstraat (buitengrens).

  • Philosofenallee, inclusief woonboten Menistenstraat 112, 116 en 118 (sector 13).

Het parkeren met een parkeervergunning wordt als voldoening op aangifte van de parkeerbelasting op parkeerapparatuurplaatsen en vergunninghoudersparkeerplaatsen aangemerkt indien er gebruik wordt gemaakt van een parkeervergunning, zoals is aangegeven in de Regeling parkeervergunningen.

Het parkeren met een bezoekersvergunning wordt als voldoening op aangifte van de parkeerbelasting aangemerkt indien deze in werking is gesteld zoals is aangegeven in de Regeling parkeervergunningen.

Behorende bij Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen gemeente Zwolle 2024 van 16 januari 2024.

Burgemeester en wethouders van Zwolle,

P. Snijders, burgemeester

D. Emmer, secretaris

Naar boven