Nadere regels subsidie zon op dak door energiecoöperaties gemeente Steenwijkerland

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Asv: Algemene subsidieverordening gemeente Steenwijkerland 2018;

  • b.

    Awb: Algemene wet bestuursrecht;

  • c.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenwijkerland;

  • d.

    KWp: kilo watt piek, eenheid waarmee het vermogen van een zonne-pv-installatie wordt aangegeven;

  • e.

    Ontwikkelfase: de fase waarin onderzocht wordt met een o.a. een dakgeschiktheidsonderzoek of de beoogde locatie geschikt is voor een zonne-pv-installatie;

  • f.

    Realisatiefase: de fase waarin de zonne-pv-installatie wordt gebouwd en opgeleverd;

  • g.

    Subsidiabel: kosten die op grond van deze regeling voor subsidie in aanmerking komen;

  • h.

    Zonne-pv-installatie: productie installatie waarmee zonlicht met behulp van fotovoltaïsche (pv) cellen (dat wil zeggen met zonnepanelen) wordt omgezet in elektrische energie.

Artikel 2 Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze regeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

Artikel 3 Activiteiten

Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor het ontwikkelen (ontwikkelfase) en realiseren (realisatiefase) van zonnedaken vanaf een grootte van de zonne-pv-installatie van 50 KWpiek in Steenwijkerland.

Artikel 4 Doelgroep

Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan in de gemeente Steenwijkerland gevestigde energiecoöperaties, voor zonne-pv-installaties in de gemeente Steenwijkerland.

Artikel 5 Kosten die voor subsidie in aanmerking komen in de ontwikkelfase

Voor subsidie in de ontwikkelfase komen alleen de redelijk gemaakte kosten in aanmerking.

Artikel 6 Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De bijdrage aan de ontwikkelfase bedraagt maximaal 80% van de daadwerkelijk gemaakte kosten met een maximum van € 1.500,-.

  • 2.

    De hoogte van de subsidie na afloop van de realisatiefase is afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen met behulp van de hieronder opgenomen staffel met een maximum van € 10.000,-. Een eventuele subsidie verstrekt op grond van het vorige lid, komt op het totaal te verstrekken bedrag in de realisatiefase in mindering.

    KWp

    Bedrag

    Vanaf 50 tot 60

    € 6.250,-

    Vanaf 60 tot 70

    € 7.500,-

    Vanaf 70 tot 80

    € 8.750,-

    Vanaf 80

    € 10.000,-

Artikel 7 Subsidieplafond

Het subsidieplafond bedraag € 130.000,-.

Artikel 8 Wijze van verdeling

  • 1.

    Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond bereikt.

  • 2.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van ontvangst van de aanvraag de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.

  • 3.

    Indien het vastgestelde subsidieplafond dreigt te worden overschreden of wordt overschreden als gevolg van het aantal aanvragen dat op dezelfde dag wordt ontvangen, worden de aanvragen die op die dag ontvangen zijn, door middel van loting gerangschikt.

Artikel 9 Subsidievaststelling

  • 1.

    Zoals in artikel 10 lid 2 van de Asv wordt vermeld, wordt uiterlijk acht weken nadat, de onderzoeks- en ontwikkelkosten zijn gemaakt en/of de zonne-pv-installatie in werking is getreden om vaststelling van de subsidie verzocht. Burgemeester en wethouders kunnen de termijn verlengen. Op de aanvraag wordt binnen acht weken beschikt. In bijzondere gevallen kunnen burgemeester en wethouders de beschikkingstermijn met ten hoogste acht weken verlengen.

  • 2.

    In afwijking van het vorige lid komt een in 2024 gerealiseerde zonne-pv-installatie voor subsidie in aanmerking indien hiervoor uiterlijk acht weken na inwerkingtreding van deze regeling subsidie wordt aangevraagd.

Artikel 10 Weigeringsgronden

Naast de weigeringsgronden uit artikelen 4:48 en 4:49 van de Awb en de weigeringsgronden uit artikel 6 van de Asv kan vaststelling van de subsidie ook worden geweigerd indien niet wordt voldaan aan de bepalingen van deze nadere regels.

Artikel 11 Verantwoording

  • 1.

    Een aanvraag om vaststelling van de subsidie voor de ontwikkelfase vereist een activiteiten verslag en financieel verslag. Deze houden in ieder geval in een bewijs van welke onderzoeks- en eventueel advieskosten ermee zijn bekostigd.

  • 2.

    Een aanvraag ter vaststelling van de subsidie voor de realisatiefase vereist een activiteiten verslag en financieel verslag. Deze houden in ieder geval in een afschrift van offerte, de factuur en betaalbewijs daarvan voor de zonne-pv-installatie, meetgegevens van opwek met de zonne-pv-installatie en foto’s van het dak voorafgaand aan de installatie en van de aangelegde zonne-pv-installatie.

Artikel 12 Hardheidsclausule

Het college kan de bepalingen gesteld bij of krachtens deze subsidieregeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voor zover van toepassing, gelet op de doelstelling van deze subsidieregeling, naar zijn oordeel leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 13 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.

  • 2.

    Deze regeling wordt aangehaald als Nadere regels subsidie zon op dak gemeente Steenwijkerland.

Naar boven