Addendum

 

In de Verordening financieel beleid, beheer en organisatie gemeente Almelo 2023 (artikel 212 Gemeentewet) onder paragraaf 3 ‘Rechtmatigheidsverantwoording’, worden in het bestaande

artikel 12 ‘Begrotingscriterium’, lid 3 en 4 aangepast en samengevoegd, lid 5 is lid 4:

 

Paragraaf 3. Rechtmatigheidsverantwoording

Artikel 12. Begrotingscriterium

1. Het begrotingscriterium is een criterium van rechtmatigheid dat betrekking heeft op de grenzen van de baten en lasten in de door de raad geautoriseerde begroting van exploitatie en investeringskredieten en de hiermee samenhangende hoofdtaakvelden waarbinnen de financiële beheerhandelingen tot stand moeten zijn gekomen.

2. De begrotingsrechtmatigheid wordt beoordeeld op het niveau waarop de begroting door de raad is geautoriseerd, zoals is opgenomen in artikel 5.

3. Uitgangspunt is dat iedere afwijking van de begroting na wijziging als onrechtmatig wordt beschouwd indien deze niet tijdig aan de raad zijn gemeld. Lasten- en kredietoverschrijdingen zijn altijd onrechtmatig. Afwijkingen worden als acceptabel of passend binnen het bestaande beleid aangemerkt indien:

a. er sprake is van een overschrijding waarbij direct gerelateerde inkomsten de overschrijding compenseren;

b. er sprake is van een overschrijding op een open-einde regeling;

c. investeringsprojecten of meerjarige exploitatieprojecten het totaal geautoriseerde krediet respectievelijk budget niet overschrijden;

d. onderschrijdingen van lasten of investeringsbudgetten en/of lagere of hogere baten dan begroot te beschouwen als acceptabel als deze bij tussentijdse (planning en control) rapportages of met de jaarverantwoording zijn gemeld en toegelicht.

4. Begrotingsonrechtmatigheden die passen binnen het bestaande beleid van de raad, worden opgenomen in de rechtmatigheidsverantwoording (voor zover de verantwoordingsgrens voor afzonderlijke fouten of onduidelijkheden is overschreden), maar worden niet nader toegelicht in de paragraaf bedrijfsvoering.

Naar boven