Kennisgeving voornemen voorbereiding omgevingsplan “Neeltje Jans”

Aanhef

Burgemeester en wethouders van de gemeente Veere maken op grond van artikel 16.29 van de Omgevingswet bekend dat zij van plan zijn om het omgevingsplan voor het deelgebied Neeltje Jans te wijzigen. Deze publicatie moet worden opgevat als een kennisgeving. Vanaf woensdag 17 juli tot en met woensdag 28 augustus 2024 ligt het concept-omgevingsplan ter inzage. In dit plan staan de regels voor de fysieke leefomgeving voor dit gebied van de gemeente Veere. 

Voorgenomen wijziging

Dit is een kennisgeving van het voornemen om een wijziging in de regeling voor te bereiden. De voorgenomen wijziging van de "Omgevingsplan gemeente Veere" betreft:

  • Omgevingsplanwijziging gemeente Veere (Neeltje Jans)

Aanleiding en inhoud

De aanleiding voor het wijzigen van het omgevingsplan is de Omgevingswet die per 1 januari 2024 in werking is getreden. Deze wet bundelt alle wetten met betrekking tot de fysieke leefomgeving en verplicht gemeenten om voor 2032 één samenhangend document met regels te hebben: het omgevingsplan. Op dit moment heeft de gemeente Veere nog veel verschillende documenten met regels voor haar grondgebied, zoals bestemmingsplannen en verordeningen. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente deze ruimtelijke regels verwerken in één omgevingsplan. De gemeente Veere gaat hier stap voor stap mee aan de slag en wil het omgevingsplan gebiedsgewijs opbouwen. Neeltje Jans is het eerste deelgebied waar de gemeente Veere het omgevingsplan voor wijzigt.

Waar en wanneer kunt u de stukken inzien?

Het omgevingsplan voor Neeltje Jans dat u in kunt zien is een eerste concept. Dat noemen we het concept-omgevingsplan (voorheen: voorontwerp). Iedereen kan hiertegen een inspraakreactie indienen van woensdag 17 juli tot en met woensdag 28 augustus 2024. Dit plan zal beschikbaar zijn via de oefen-website https://pre.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/. Dit is het eerste onofficiële moment om te reageren op het plan. Na afloop van deze inzagetermijn wordt het plan eventueel aangepast en start de juridische procedure met het ontwerp-omgevingsplan. Afhankelijk van de hoeveelheid inspraakreacties verwachten we dit ontwerp-omgevingsplan rond begin oktober 2024 voor 6 weken ter inzage te leggen. Iedereen kan dan een officiële zienswijze indienen tegen het plan. Dit plan zal beschikbaar zijn via de website https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/. U wordt te zijner tijd geïnformeerd over de exacte data van deze zienswijzeperiode. 

Vanuit het verleden bent u misschien gewend dat het plan in afgedrukte vorm te raadplegen is op het gemeentehuis. Dat is nu niet meer zo. Het omgevingsplan is een zuiver digitaal plan dat alleen online te raadplegen is. Mocht u privé niet over een digitaal hulpmiddel beschikken, dan kunt u een afspraak maken om dit op het gemeentehuis te komen doen.

Hoe kunt u op het plan reageren?

U kunt uw inspraakreactie of zienswijze op drie manieren indienen:

1. Per post: Burgemeester en Wethouders Veere, Traverse 1, 4357 ET Domburg. 

2. Per mail: omgevingsplan@veere.nl

3. Mondeling: u kunt hiervoor een afspraak inplannen met een medewerker van de gemeente Veere via de website www.veere.nl. Klik bovenaan de pagina op ‘afspraak maken’ of bel (0118) 555 444.  

Wilt u in alle gevallen uw naam, adres en contactgegevens vermelden, zodat wij bij vragen contact met u op kunnen nemen en u kunnen informeren over de beantwoording van uw inspraakreactie of zienswijze. 

Participatie

Ketenpartners en andere betrokken organisaties worden per mail op de hoogte gesteld van de terinzagelegging. Daarnaast is er een algemene folder met informatie over het omgevingsplan en de te volgen procedures verstuurd aan alle inwoners en ondernemers binnen de gemeente Veere. Zo is iedereen meegenomen in het traject en kan iedereen participeren.

Wat zijn de vervolgstappen?

1. Verzamelen en beantwoorden van inspraakreacties: Alle inspraakreacties en adviezen worden verzameld en zo nodig verwerkt in het ontwerp-omgevingsplan.

2. Ontwerp-omgevingsplan publiceren: De gemeente publiceert het ontwerp-omgevingsplan en legt het ter inzage. Binnen zes weken kan iedereen zienswijzen inbrengen. Met een zienswijze geeft u een formele reactie op het besluit dat de gemeenteraad wil nemen. Deze worden zo nodig verwerkt in het definitieve omgevingsplan.

3. Vaststellen definitief omgevingsplan: De gemeenteraad van Veere stelt het omgevingsplan vast. Dit omgevingsplan treedt 4 weken na het besluit in werking.

Naar boven