Bekendmaking overeenkomstig § 10 DuitsefederaleImmissiecontrolewet (‘BImSchG’ [Bundesimmissionsschutzgesetz]) en§ 19 van de Wet inzake de milieueffectenrapportage (‘UVPG’ [Umweltverträglichkeitsprüfung]) over de aangevraagde bouw van windkrachtcentrales op het terrein van de vroegere militaire luchthaven Niederkrüchten-Elmpt

 

PNE AG met zetel te 27472 Cuxhaven, Peter-Henlein-Str. 2-4, vroeg op 18.11.2019 bij het District Viersen als bevoegde vergunningsverlenende instantie een vergunning aan overeenkomstig § 4 ‘BlmSchG’ [Bundesimmissionsschutzgesetz = Duitse federale Immissiecontrolewet] voor de bouw en de exploitatie van zeven windkrachtcentrales op de start- en landingsbaan van de vroegere Bitse militaire luchthaven in Niederkrüchten-Elmpt op het perceel 13, sectie 34, in het gemeentegebied Elmpt.

 

Op verzoek van de projectontwikkelaar overeenkomstig § 19 lid 3 Duitse federale Immissiecontrolewet – ‘BImSchG’– moest de procedure voor het verkrijgen van een vergunning eerst als officiële procedure overeenkomstig § 10 ‘BImSchG’ uitgevoerd worden met publieke inspraak bij de besluitvorming. De projectontwikkelaar verzocht voorts overeenkomstig § 7 lid 3 van de Wet inzake de milieueffectenrapportage – ‘UVPG’ – om de vrijwillige uitvoering van een milieueffectenrapportage.

 

Door bekendmaking overeenkomstig § 10 ‘BImSchG’ in combinatie met § 19 ‘UVPG’ van 10.12.2022 in het officieel blad van het District Viersen (nr. 818/2020) en van 16.12.2020 in het Provinciaal Blad van de provincie Limburg (nr. 9513) werd geïnformeerd over de procedure voor het verkrijgen van een vergunning en er werd op gewezen dat vrijwillig een grensoverschrijdende inspraak van de autoriteiten en de burgers bij de besluitvorming overeenkomstig § 11a van de 9de Verordening ter uitvoering van de Duitse federale Immissiecontrolewet – 9de ‘BImSchV’ [Bundesimmissionsschutzverordnung] – moest plaatsvinden.

 

Op grond van wijzigende wettelijke en feitelijke randvoorwaarden werd de procedure voor het verkrijgen van een vergunning einde februari 2022 opgeschort en na publicatie van de uitbreiding van het Europese vogelbeschermingsgebied “Schwalm-Nette-Platte mit Grenzwald u. Meinweg” (DE-4603-401) in het ministerieel blad voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen (‘SM BI.NRW’) van 27.12.2023 alsook uitgevoerde wijziging van § 52 Natuurbeschermingswet van de deelstaat NRW – ‘LNatSchG NRW’ – (‘GV.NRW p. 156) hervat.

 

De verzoekster heeft nu bij schrijven van 28.03.2024 verklaard dat ze thans een vergunning wil aanvragen voor maar vijf van de oorspronkelijk aangevraagde zeven windkrachtcentrales. Bovendien heeft ze meegedeeld dat ze afstand wil nemen van een vrijwillige publieke inspraak bij de besluitvorming en de uitvoering van een milieueffectenrapportage voor de thans aangevraagde windkrachtcentrales. Voorts eist ze de toepassing van de ondertussen ingevoerde § 6 van de Wet ter vastlegging van de behoefte aan grond voor windkrachtinstallaties op land (‘WindBG’ [Windenergieflächenbedarfsgesetz]) voor deze vijf windkrachtcentrales. Dit voorschrift kan op verzoek overeenkomstig § 6 lid 2 zin 3 ‘WindBG’ toegepast worden op reeds lopende procedures voor het verkrijgen van een vergunning. De voorwaarden voor de toepassing van § 6 ‘WindBG’ zijn aanwezig. Voor de reeds begonnen publieke inspraak bij de besluitvorming en milieueffectenrapportage bestaat thans geen wettelijke basis meer zodat beide procedures stopgezet moeten worden. Binnen het kader van de procedure voor het verkrijgen van een vergunning worden echter alle als gevolg van de toenmalige publieke inspraak bij de besluitvorming reeds ontvangen bezwaren vanzelfsprekend in acht genomen.

 

Viersen, 12.06.2024 District Viersen

 

De Districtscommissaris

D r. C o e n e n

Naar boven