Gedoogbesluit “Tijdelijke Noodopvang”

 

 

Intitulé

Gedoogbesluit “Tijdelijke Noodopvang – 100 extra opvangplekken”

 

Historie

Sinds maandag 18 maart 2024 worden tijdelijk circa 200 asielzoekers opgevangen in het gebouw de Beursfabriek, aan de Symfonielaan 5 te Nieuwegein. De eerste 30 dagen was er sprake van crisisnoodopvang. Op 16 april 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein besloten om de crisisnoodopvang in de Beursfabriek om te zetten naar een noodopvang voor de duur van zes maanden. Op 6 juni 2024 is hiervoor de omgevingsvergunning verleend. In de periode van 16 april tot 6 juni 2024 was een gedoogbeslissing van kracht.

 

Aanleiding

Het COA heeft een dringend beroep gedaan op het college om 100 asielzoekers meer op te vangen in de Beursfabriek. Het COA luidt de noodklok. Er is een acute noodsituatie in de opvang van asielzoekers, omdat er meer asielzoekers naar Nederland komen en er locaties sluiten. Het kabinet en het COA hebben aan alle gemeenten gevraagd om zich met grote urgentie in te spannen om deze asielzoekers een slaapplaats te bieden. Het COA heeft de gemeente Nieuwegein gevraagd om 100 extra bedden te plaatsen in de Beursfabriek. Het college is op voorhand bereid om mee te werken aan het uitbreiden van het aantal opvangplekken op deze locatie. Om dit mogelijk te maken moet de verleende omgevingsvergunning voor het tijdelijk afwijken van het omgevingsplan worden gewijzigd. Dit zal een aantal weken in beslag nemen.

Om te voorkomen dat in deze noodsituatie een aantal weken gewacht moet worden met het bieden van opvang, is het college voornemens om het tijdelijke gebruik als noodopvang voor 100 extra asielzoekers tot die tijd te gedogen (en te reguleren) middels dit gedoogbesluit. Hieronder wordt uiteengezet hoe tot dit besluit gekomen is en welke voorwaarden er aan dit besluit verbonden zijn.

 

 

Planologisch regime

Het bestemmingsplan Blokhoeve 2012 (als onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan) staat de opvang van asielzoekers ter plaatse niet toe. Er zijn geen binnenplanse afwijkingsmogelijkheden. Daarom heeft het college op 6 juni 2024 een omgevingsvergunning verleend om tijdelijk, buitenplans af te wijken van het omgevingsplan. Deze omgevingsvergunning is van toepassing op het verlenen van opvang aan circa 200 asielzoekers voor een periode tot en met 18 oktober 2024. Het ophogen met 100 extra opvangplaatsen kan niet worden aangemerkt als een ondergeschikte wijziging van de verleende vergunning. Daarom zal een nieuwe aanvraag omgevingsvergunning moeten worden ingediend als wijziging op de eerder verleende omgevingsvergunning.

 

Beginselplicht tot handhaving

Volgens vaste rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State moet een bestuursorgaan dat bevoegd is om tegen een overtreding handhavend op te treden, dit ook doen.

Onder bijzondere omstandigheden kan worden afgezien van handhavend optreden en kan de strijdigheid met wet- en regelgeving tijdelijk worden gedoogd. Volgens de gangbare juridische praktijk -voortkomend uit de kabinetsnota ‘Grenzen aan gedogen’- is gedogen aanvaardbaar indien:

  • 1.

    het gedogen beperkt is in omvang en/of tijd.

  • 2.

    het gedogen expliciet bij een besluit gebeurt.

  • 3.

    sprake is van een zorgvuldige en kenbare belangenafweging.

  • 4.

    duidelijke voorwaarden aan het gedogen worden gesteld.

  • 5.

    regelmatig wordt bezien of de situatie zodanig is dat gedogen nog gerechtvaardigd is en of aan de voorwaarden die aan het gedogen zijn gesteld wordt voldaan.

Voorts dient het gedogen beperkt te blijven tot drie uitzonderingssituaties, te weten overmachtssituaties, overgangssituaties en situaties waarin handhavend optreden onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.1

 

Het onderhavige geval

In het onderhavige geval is sprake van een tijdelijke situatie totdat een omgevingsvergunning is opgestart en er dus een concreet zicht op legalisatie zal ontstaan. Naar verwachting zal deze situatie slechts enkele weken duren. Deze situatie rechtvaardigt onzes inziens een tijdelijke gedoogconstructie

 

Belangenafweging

Op dit moment is er landelijk een groot tekort aan opvangplaatsen. Het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over en diverse noodlocaties sluiten. Vanuit humanitair oogpunt en vanuit solidariteit met de gemeente Westerwolde vindt het college het belangrijk om ook tijdelijk een bijdrage te leveren.

 

Zicht op legalisatie/tijdelijkheid

Er is sprake van een tijdelijke gedoogsituatie totdat een omgevingsvergunning is verleend. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Het gedoogbesluit biedt de mogelijkheid om voorafgaand al voorwaarden te verbinden aan de aanwezigheid van de opvanglocatie.

 

Openbare veiligheid

Er is 24/7 beveiliging op de opvanglocatie aanwezig. Zij zorgen voor de veiligheid van de directe omgeving en de asielzoekers. Zij werken hierbij samen met de boa’s en de wijkagenten. Tevens is het dag en nacht mogelijk om te bellen met de opvanglocatie in het geval van overlast.

Ook worden diverse activiteiten georganiseerd voor de vluchtelingen, zoals taalles, voetballen, tafeltennissen, wandelen en zwerfafvalprikken.

 

Uitgaande van het tijdelijke gebruik van de opvanglocatie als doorstroomlocatie zijn er geen omstandigheden die leiden tot een verslechtering van het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de opvanglocatie.

 

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid is niet in het geding. Door de komst van de opvanglocatie is er geen verandering met betrekking tot de verkeersveiligheid.

 

Veiligheid opvanglocatie

Voor de tijdelijke crisisnoodopvang van dertig dagen is door de brandweer beoordeeld of het pand veilig is voor de opvang van vluchtelingen. In het kader van de omgevingsvergunning voor de verblijfsduur van zes maanden is het gebouw wederom beoordeeld op de veiligheid en akkoord bevonden. Ook voor het bieden van onderdak aan 100 extra asielzoekers in de Beursfabriek zal het pand opnieuw beoordeeld worden op de veiligheid.

 

Belang omliggende bedrijven

De opvanglocatie bevindt zich op een bedrijven- c.q. evenemententerrein. Wij verwachten niet dat omliggende bedrijven door de opvang van 100 extra asielzoekers hinder zullen ervaren.

 

Besluit

Gelet op het voorgaande besluit het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein om het tijdelijk gebruik van de Beursfabriek als opvanglocatie voor circa 300 asielzoekers te gedogen, zulks in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingplan Blokhoeve en de op 6 juni 2024 verleende omgevingsvergunning.

 

Voorwaarden

Aan dit gedoogbesluit verbindt het college de hierna volgende voorwaarden:

  • 1.

    Dit gedoogbesluit heeft betrekking op de locatie Beursfabriek, Symfonielaan 5 te Nieuwegein

  • 2.

    De opvanglocatie wordt gebruikt als tijdelijke opvanglocatie. Dat betekent dat gedurende de duur van dit gedoogbesluit en de te verlenen omgevingsvergunning asielzoekers in de opvanglocatie zullen verblijven, in afwachting van doorstroming naar een andere (permanente) opvanglocatie.

  • 3.

    Voor de opvanglocatie worden voorzieningen ingericht. Deze mogen enkel aanwezig zijn gedurende de looptijd van dit gedoogbesluit en de te verlenen omgevingsvergunning. Ten behoeve van de opbouw en afbouw van de opvanglocatie zullen vooraf en naderhand werkzaamheden plaatsvinden.

  • 4.

    Dit gedoogbesluit geldt totdat een besluit op de aanvraag om de omgevingsvergunning is genomen.

  • 5.

    De opvanglocatie zal met de beoordeling van de omgevingsvergunning voor noodopvang aan 100 extra asielzoekers aan de eisen van het Bbl op het gebied van gezondheid, constructieve veiligheid, brandveiligheid en overige veiligheidsaspecten moeten voldoen.

  • 6.

    Het college van burgemeester en wethouders behoudt zich alle rechten voor om dit gedoogbesluit op enig moment, indien de omstandigheden naar zijn oordeel hierom vragen, in te trekken.

 

Bekendmaking en inwerkingtreding

Op grond van artikel 3:42 Awb in samenhang met artikel 6 Bekendmakingswet geschiedt de bekendmaking van dit besluit door plaatsing in het gemeenteblad en op www.officiëlebekendmakingen.nl. Dit besluit treedt in werking op de datum van dagtekening.

 

Rechtsmiddelen

Op grond van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 24 april 2019 (ECLI:NL:RVS:2019:1356) kunnen tegen een gedoogbeslissing geen rechtsmiddelen, zoals bezwaar, worden aangewend. Desgewenst kan een verzoek om handhaving worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Tegen het besluit dat het college daarop zal nemen staan wel rechtsmiddelen open.

 

Informatie

Voor vragen en/of opmerkingen kan contact worden opgenomen met het algemeen telefoonnummer van de gemeente Nieuwegein op telefoonnummer 14 030. Op www.nieuwegein.nl kunt u zien op welke andere wijze contact opgenomen kan worden.

 

Ondertekening

Nieuwegein, 25 juni 2024

Het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein,

 

Ellie Liebregts

Secretaris

 

Marijke van Beukering-Huijbregts

Burgemeester

 

Naar boven