Addendum beleid Erven in Beweging 2023 gemeente Raalte

zaaknummer 60696-2023

 

De raad van de gemeente Raalte,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 november 2023

 

Besluit:

  • 1.

    In te stemmen met een aanvulling van het beleid Erven in Beweging op het onderdeel Rood voor Rood zoals verwoord in voorliggend raadsvoorstel.

  • 2.

    Het addendum op de Beleidsnota Erven in Beweging 2023 vast te stellen.

 

Aldus besloten in de vergadering van 21 december 2023

de griffier

Karin Zomer

de voorzitter

Arco Hofland

 

Addendum beleid Erven in Beweging 2023 gemeente Raalte

Vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Raalte op 21 december 2023

Nadere regels voor Rood voor Rood in verband met de LBV(-plus)

  • 1.

    De combinatie van deelname aan de landelijke LBV-plus en de gemeentelijke Rood voor Rood regeling sluiten we uit.

  • 2.

    De combinatie van deelname aan de LBV en de gemeentelijke Rood voor Rood regeling staan we toe maar alleen voor zover het nodig is ter compensatie van de sloopkosten van de gebouwen waarvoor wel een sloopverplichting geldt maar geen sloopvergoeding wordt gegeven.

  • 3.

    Bij het compenseren van de sloopkosten waarvoor de LBV geen vergoeding kent gaan we uit van een standaardbedrag van € 45,- per m2, conform de sloopvergoeding die wordt gehanteerd bij de LBV(-plus). De opbrengsten van de sloopvergoeding worden daarbij afgezet tegen de baten, de waarde van de kavel. Uitgangspunt is dat de kosten en baten in balans zijn (op 0 uitkomen). Als er een positief saldo is voor de ondernemer moet dit worden geïnvesteerd in ruimtelijke of maatschappelijke kwaliteit.

 

Voor gebouwen die buiten de LBV(-plus) regelingen vallen blijft het Rood voor Rood beleid zoals onderdeel van het beleid Erven in Beweging 2023 ongewijzigd.

 

Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als:

‘Addendum beleid Erven in Beweging 2023 gemeente Raalte’, vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Raalte op 21 december 2023

 

Toelichting

Aanleiding

Om de landelijke stikstofuitstoot te verminderen gelden sinds 3 juli 2023 twee landelijke regelingen op basis waarvan veehouderijen vrijwillig hun bedrijf kunnen beëindigen:

  • Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (LBV-plus)

  • Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties voor stikstofreductie (LBV)

Er is een directe samenhang tussen deze beëindigingsregelingen en het gemeentelijke beleid Erven in Beweging 2023, specifiek het onderdeel Rood voor Rood. Beide regelingen zijn - vanuit hun eigen specifieke doelen - gericht op het slopen van (vrijkomende) agrarische bebouwing.

Het is wenselijk is om naar aanleiding van de Landelijke Beëindigingsregelingen Veehouderij nadere regels te stellen voor het gemeentelijke Rood voor Rood beleid. Daartoe dient dit addendum. Het addendum biedt duidelijkheid over de mogelijkheden om agrarische bebouwing in te zetten voor Rood voor Rood in combinatie met het meedoen aan de Landelijke Beëindigingregelingen Veehouderij.

 

De landelijke beëindigingregelingen in het kort

De twee beëindigingsregelingen zijn gericht op het vrijwillig stoppen van veehouderijlocaties om hiermee stikstofuitstoot te reduceren. De stikstofruimte die bij de beëindigingregelingen vrij komt wordt ingezet voor natuurherstel, voor het oplossen van het PAS-melder probleem en voor urgente (woningbouw) opgaven.

De regelingen LBV en LBV-plus verschillen in doel, doelgroep, drempelwaarde, termijn openstelling, hoogte subsidie en wijze van verdeling en aanpak. De twee belangrijkste verschillen zijn:

  • -

    De vergoeding voor de gebouwen: de LVB-plus vergoedt 120% van de gecorrigeerde vervangingswaarde van gebouwen, de LBV 100%. In beide regelingen wordt alleen de gecorrigeerde vervangingswaarde van veestallen en mestsilo’s vergoed. Andere gebouwen bijvoorbeeld machinebergingen en voeropslagen maken geen deel uit van de regeling/vergoedingen.

  • -

    Bij beide regelingen geldt de verplichting om het veebedrijf te beëindigen en de veestallen en mestsilo’s te slopen. De LBV plus biedt hierbij een sloopvergoeding van 45 euro per m2. De LBV biedt geen sloopvergoeding (maar kent dus wel een sloopverplichting).

 

Rood voor Rood regeling in de beleidsnota Erven in Beweging 2023

Doel van Rood voor Rood is het stimuleren van de sloop van vrijkomende agrarische bebouwing. Dit om de ruimtelijke kwaliteit van het buitengebied te verbeteren, verpaupering en ongewenst/illegaal gebruik tegen te gaan, asbestsanering te stimuleren en bij te dragen aan de leefbaarheid.

Ter compensatie van de sloopkosten biedt het beleid de mogelijkheid om bij sloop van minimaal 850 m2/1000 m2 agrarische bedrijfsbebouwing één woning op het erf/aan de dorsrand terug te bouwen. Bij sloop van 2000 m2 of meer kunnen twee woningen gebouwd worden. Voor meer dan twee woningen moet een financiële onderbouwing aantonen dat deze kavels noodzakelijk zijn om de sloop te bekostigen.

 

Gevolgen combineren LBV-plus en LBV met Rood voor Rood is reden voor stellen nadere regels

Het Beleid Erven in Beweging 2023 sluit de stapeling van landelijke LBV/LBV-plus en de gemeentelijke regeling Rood voor Rood niet uit. Op grond van dit beleid kunnen agrariers hun agrarische bebouwing voor beide inzetten. Bij het combineren krijgen agrariers dan dus een dubbele vergoeding: de gecorrigeerde vervangingswaarde voor de gebouwen vanuit de LBV-plus/LBV en een compensatiekavel vanuit de Rood voor Rood regeling.

Dit combineren van regelingen heeft een aantal ongewenste gevolgen. Zo neemt het aantal nieuwe woningen in het buitengebied meer toe dan wanneer het combineren van beide regelingen wordt uitgesloten. Bovendien kan de financiële vergoeding voor de individuele agrarier zeer hoog uitpakken wat moeilijk is uit te leggen naar agrariërs die buiten beide LBV-regelingen vallen.

Voordeel van het wel mogen combineren van beide regelingen is dat dit een stimulans kan zijn om mee te doen aan de LBV-plus/LBV en daarmee onze bijdrage aan de landelijke stikstofdoelen groter maken.

Gelet op de nadelen van het combineren van de LBV-regelingen met Rood voor Rood regeling is het wenselijk om nadere regels voor het gemeentelijke Rood voor Rood beleid te stellen. Dit doen we via dit addendum. Door aan de voorkant duidelijkheid te geven over de mogelijkheden helpen we boeren om een weloverwogen keuze over stoppen te maken.

 

Naar boven