Wijziging van de Regeling Fysieke Leefomgeving (RFLO - Hoofdstuk 3.2)

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda;

 

gelezen het voorstel van 11 juni 2024,

 

besluit:

 

tot wijziging van de Regeling Fysieke Leefomgeving (RFLO - Hoofdstuk 3.2).

 

De Regeling Fysieke Leefomgeving Hoofdstuk 3.2 wordt als volgt gewijzigd:

 

A. Artikel 1:1 wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 1:1 Definities

Kernwinkelgebied: gebied waarbinnen de volgende straten zijn gelegen: Kleiweg, Kleiwegstraat, Agnietenstraat, Nieuwstraat, Nieuwe Markt, Sint Anthoniestraat, Achter de Waag, Zeugstraat, Hoogstraat, Markt, Wijdstraat, Korte Tiendeweg, Lange Tiendeweg, Stoofsteeg, Korte Groenendaal en Lange Groenendaal, zoals aangegeven op de kaart in bijlage 9 van deze regeling;

Artikel 1:1 Definities

Kernwinkelgebied: gebied waarbinnen de volgende straten zijn gelegen: Kleiweg, Hoogstraat, Markt, Nieuwe Markt en Zeugstraat zoals aangegeven op de kaart in bijlage 9 van deze regeling; 

Toelichting 

De definitie van het kernwinkelgebied bestaat momenteel uit een opsomming van alle straten uit het kernwinkelgebied én de functionele mixzone, zoals gedefinieerd in de Winkelvisie 2017 – 2025.

 

B. Aan artikel 1:1 worden de volgende definities toegevoegd:

 

Artikel 1:1 Definities

Artikel 1:1 Definities

Functionele mixzone: Kleiwegstraat, Agnietenstraat, Nieuwstraat, Sint Anthoniestraat, Achter de Waag, Zeugstraat, Wijdstraat, Korte Tiendeweg, Lange Tiendeweg, Stoofsteeg, Korte Groenendaal en Lange Groenendaal.

 

Horeca in de categorieën 1, 2, 3 en 4 zoals gedefinieerd in het Omgevingsplan.

Toelichting 

Ter verduidelijking wordt de functionele mixzone toegevoegd. Daarnaast wordt horeca toegevoegd.

 

C. Artikel 3:1 wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 3:1

Uitstallingen die bij winkels worden geplaatst die in het kernwinkelgebied zijn gevestigd mogen omgevingsvergunningsvrij worden geplaatst wanneer zij voldoen aan de artikelen 3.2 en 3.3.

Artikel 3:1

Uitstallingen die bij winkels en horeca worden geplaatst die in het kernwinkelgebied en de functionele mixzone zijn gevestigd mogen omgevingsvergunningsvrij worden geplaatst wanneer zij voldoen aan de artikelen 3.2 en 3.3.

Toelichting 

Mogelijkheid van uitstallingen voor horeca toegevoegd in de functionele mixzone.

 

D. Artikel 3:2 wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 3.2

  • 1.

    De breedte van een uitstalling bedraagt maximaal de breedte van de gevel van de winkel waartoe de uitstalling behoort. Er worden geen uitstallingen voor deuren van woningen geplaatst.

  • 2.

    – 3. (…)

  • 4.

     In afwijking van het tweede en derde lid geldt (…) dat de diepte van de uitstalling maximaal 0,50 meter en de hoogte van de banner maximaal 1,50 meter bedraagt.

  • 5.

    Bij winkels is het toegestaan om beperkt zitgelegenheid te creëren door middel van een bankje. De omvang van de zitgelegenheid overschrijdt de maximale breedte en diepte die in de straat is toegestaan niet.

  • 6.

    Voor een eventueel terras dient de ondernemer in het bezit te zijn van een exploitatievergunning om vervolgens een terrasvergunning aan te kunnen vragen.

Artikel 3.2

  • 1.

    De breedte van een uitstalling bedraagt maximaal de breedte van de gevel van de winkel of horecagelegenheid waartoe de uitstalling behoort. Er worden geen uitstallingen voor deuren van woningen geplaatst.

  • 2.

    – 3. (…)

  • 4.

    In afwijking van het tweede en derde lid geldt (…) dat de diepte van de uitstalling en de zitgelegenheid maximaal 0,50 meter en de hoogte van de banner maximaal 1,50 meter bedraagt.

  • 5.

    Bij winkels is het toegestaan om beperkt zitgelegenheid te creëren door middel van een bankje of twee tafeltjes met twee stoeltjes. De omvang van de zitgelegenheid overschrijdt de maximale breedte en diepte die in de straat is toegestaan niet.

  • 6.

    Bij horeca is het toegestaan om beperkt zitgelegenheid te creëren door middel van een bankje of twee tafeltjes met twee stoeltjes op voorwaarde dat de ondernemer niet beschikt over een terrasvergunning, zoals bedoeld in artikel 2:9 Algemene plaatselijke verordening Gouda, en voor deze locatie geen terrasvergunning is afgegeven.

Toelichting

‘Zitgelegenheid’ toegevoegd. Naast een bankje vallen nu ook twee tafeltjes met twee stoeltjes onder de definitie van zitgelegenheid.

Daarnaast wordt lid 6 geschrapt en vervangen door de mogelijkheid voor horeca om een zitgelegenheid te creëren indien er geen terrasvergunning is afgegeven.

 

E. Artikel 3:3 wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 3.3

  • 1.

    Het plaatsen en geplaatst houden van uitstallingen is slechts tijdens de openingstijden van de betreffende winkel toegestaan. Uitstallingen worden vóór sluitingstijd van de winkel van de openbare plaats verwijderd.

  • 2.

    – 9. (…)

  • 10.

    Voorafgaand aan het houden van evenementen of aan het uitvoeren van werkzaamheden aan een openbare plaats in het kernwinkelgebied kan het college bepalen, dat in de betrokken straten of delen van straten gelet op de openbare orde en veiligheid, geen uitstallingen worden geplaatst.

  • 11.

    De karakteristieke cultuurhistorische waarden en sfeer van het kernwinkelgebied blijven behouden na het plaatsen van de uitstallingen

Artikel 3.3

  • 1.

    Het plaatsen en geplaatst houden van uitstallingen is slechts tijdens de openingstijden van de betreffende winkel en horecagelegenheid toegestaan. Uitstallingen worden vóór sluitingstijd van de winkel of horecagelegenheid van de openbare plaats verwijderd.

  • 2.

    – 9. (…)

  • 10.

    Voorafgaand aan het houden van evenementen of aan het uitvoeren van werkzaamheden aan een openbare plaats in het kernwinkelgebied of de functionele mixzone kan het college bepalen, dat in de betrokken straten of delen van straten gelet op de openbare orde en veiligheid, geen uitstallingen worden geplaatst.

  • 11.

    De karakteristieke cultuurhistorische waarden en sfeer van het kernwinkelgebied en de functionele mixzone blijven behouden na het plaatsen van de uitstallingen.

  • 13.

    De zitgelegenheid zoals omschreven in artikel 3.2 zesde lid kan door horeca en door winkels niet gebruikt worden om consumenten op te bedienen en mag alleen geplaatst worden indien de ondernemer niet beschikt over een terrasvergunning, zoals bedoeld in artikel 2:9 Algemene plaatselijke verordening Gouda, voor deze locatie.

 

Toelichting

Horeca toegevoegd.

 

F. Artikel 3:4 wordt als volgt gewijzigd:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 3.4 Omgevingsvergunningen en straatplan

  • 1.

    Het college verleent geen omgevingsvergunningen voor uitstallingen in het kernwinkelgebied die niet aan de artikelen 3.2 en 3.3 voldoen.

  • 2.

    Het college kan afwijken van het eerste lid, indien toepassing van het eerste lid, gelet op het belang van de ondernemer, leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid kan het college voor een straatplan een omgevingsvergunning op grond van artikel 3.26, eerste lid, van de VFLO verlenen als wordt voldaan aan de volgende eisen:

    • a.

      er is een samenhang tussen de gewenste uitstallingen;

    • b.

      het straatplan is een aanvulling op eventuele reeds aanwezige uitstallingen en levert een bijdrage aan de sfeer en het karakter van de straat;

    • c.

      het straatplan dient door ten minste vier ondernemers uit de straat te worden ingediend.

Artikel 3.4 Omgevingsvergunningen en straatplan

(vervallen)

Toelichting

Artikel 3.4 vervalt omdat ondernemers hier geen behoefte aan hebben.

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van 24 juni.

Het college van de gemeente voornoemd,

de secretaris de

drs. R.C. Bakker

burgemeester

mr. drs. P. Verhoeve

Naar boven