Gemeente Nijkerk – Kort verslag vergadering raadscommissie I van 17 juni 2024

Aanvang 20.00 uur, Raadzaal Stadhuis Nijkerk

 

Aanwezig: de voorzitter: J.J. Lok; de commissiegriffier: F.J.A. Meijer-de Leeuw; de leden: H.J. Bokkers (CDA), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), T.T.R. Luigjes (VVD), I.H. Moes (PRO21), D.D.O. Post (De Lokale Partij), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), L.W. Rakhorst (CDA), N.G. Staal (VVD), M. van Veen (PRO21); namens het college: wethouder E. Heutink-Wenderich; ambtelijke ondersteuning: H. Visser (agendapunten 3 en 4), M. As (agendapunt 3) en M. Langerak (agendapunt 5).

 

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

2. Vaststelling bestemmingsplan Het Nieuwe Sint Jozef (2024-047)

Als insprekers zijn aanwezig:

  • De heren Decker en Schreudering, namens omwonenden Sint Jozef

  • Mevrouw Egenberger en de heer Van Baarsen, namens Woningstichting Nijkerk

  • De heer Reeze, namens het samenwerkingsverband Smink / Van Wijnen

 

Namens de omwonenden geeft de heer Decker allereerst aan niet tegen nieuwbouw van het Nieuwe Sint Jozef te zijn, maar wel zorgen te hebben over de grootte van de plannen, het verdwijnen van het woongenot, de verkeersdrukte, de verkeersonveiligheid en de in het bestemmingsplan opgenomen mogelijkheid voor de parkeergarage onder het Nieuwe Sint Jozef. Verder geeft hij aan dat de omwonenden zich niet gehoord voelen. Hij doet de oproep aan de raad om een goede belangenafweging te maken.

 

De heer Van Baarsen benoemt onder meer dat het doel van dit plan het realiseren van een vitale leefgemeenschap is, waarin verschillende mensen op een goede manier bij elkaar kunnen wonen, samen kunnen leven, elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ondersteunen. Verder geeft hij aan de parkeeroplossing voor het Nieuwe Sint Jozef onder het Bouwplan Kerkplein als een kans te zien voor het realiseren van beide plannen. Hierbij spreekt hij de wens uit dat alle partijen, inclusief de omwonenden, het vertrouwen hebben dat de parkeergarage ook daadwerkelijk onder het Kerkplein zal worden gerealiseerd.

 

De heer Reeze geeft aan dat Bouwplan Kerkplein en Het Nieuwe Sint Jozef onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden door het parkeervraagstuk. De voorgestelde parkeeroplossing ziet hij als een kans en hoopt dat beide plannen nu voortgezet kunnen worden.

 

Vervolgens bespreken de commissieleden het voorstel en geven aan blij te zijn met het voorliggende plan en spreken hun waardering daarover uit aan de betrokken partijen. Ze benoemen over welke punten zij nog met elkaar willen spreken. Deze bespreekpunten worden behandeld. Daarbij geven de commissieleden hun reactie en stellen vragen aan elkaar en aan de wethouder.

 

Tijdens de bespreking wordt onder andere gesproken over:

  • Participatie met omwonenden;

  • Parkeerdruk in de binnenstad;

  • De vraag of je volledig zekerheid kunt krijgen als gemeente en omwonenden dat de parkeeropgave daadwerkelijk onder het Bouwplan Kerkplein wordt opgelost en niet onder het Nieuw Sint Jozef (wat ook een mogelijkheid blijft met het vaststellen van het bestemmingsplan);

  • De wens om voorafgaand aan besluitvorming een voorlopig ontwerp te kunnen zien, omdat het hier gaat om een beeldbepalende plek

  • Zorgen over het hoogbouwgedeelte;

  • Mogelijke acties om ouders te stimuleren hun kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen.

 

Het voorstel blijft wat de commissie betreft met debat geagendeerd staan voor de raadsvergadering van 27 juni 2024.

 

3. Hernieuwde kaderstelling Bouwplan Kerkplein, Nijkerk (2024-046)

Als insprekers zijn aanwezig:

  • Mevrouw Egenberger en de heer Van Baarsen, namens Woningstichting Nijkerk

  • De heer Reeze, namens het samenwerkingsverband Smink / Van Wijnen

 

De heer Van Baarsen benoemt onder meer het belang van deze woningbouwontwikkeling en de kans die het parkeren onder het Bouwplein Kerkplein biedt voor zowel dit project als voor die van Het Nieuwe Sint Jozef. Verder geeft hij aan dat het aantal te realiseren sociale huurwoningen is verminderd, maar dat daarvoor compensatie is gevonden in Doornsteeg.

 

De heer Reeze geeft onder meer aan dat het een lang en uitdagend traject is geweest, maar dat hij trots is op het plan dat er ligt. Hij doet de oproep aan de raad om nu door te pakken.

 

Vervolgens bespreken de commissieleden het voorstel en geven aan blij te zijn dat er eindelijk een vervolg kan worden gegeven aan dit bouwplan en geven hiervoor complimenten aan de betrokken partijen. Tijdens de bespreking wordt nog gesproken over het bezoekersparkeren en de bereikbaarheid van de binnenstad tijdens de bouw. Er wordt gevraagd of het een optie is om het terrein achter de Tango tijdelijk in te richten als parkeerterrein. De wethouder geeft aan dat het parkeren zal worden gemonitord en vervolgens bekeken zal worden wat nodig is. Tot slot wordt een oproep aan het college gedaan om tijdig een plan te hebben voor de verkeersafwikkeling in het bouwgebied.

 

Het voorstel kan wat de commissie betreft zonder debat geagendeerd worden voor de raadsvergadering van 27 juni 2024.

 

4. Strategische aankoop Nijverheidsstraat 7, Nijkerk (2024-051)

De commissieleden geven aan zich te kunnen vinden in het voorstel.

In dit kader spreken zij nog over de zorgen die medewerkers van de Kringloopwinkel hebben geuit en vragen de wethouder naar de uitkomsten van het gesprek dat onlangs met hen gevoerd zou zijn en of een eventuele kortdurende verlenging van de huurovereenkomst een optie kan zijn. De wethouder geeft aan dat het eerder geplande gesprek is verzet en dat er nu op 1 juli een verkennend gesprek zal plaatsvinden. Verder benoemt zij dat een eventuele verlenging van de huurovereenkomst ook afhankelijk is van ’s Heerenloo, omdat daar de 1e verantwoordelijkheid ligt. Vanuit de commissie wordt de suggestie gedaan om hierover vanuit de gemeente proactief te communiceren.

 

Het voorstel kan wat de commissie betreft zonder debat geagendeerd worden voor de raadsvergadering van 27 juni 2024.

 

5. Sluiting

De vergadering wordt om 21.50 uur gesloten.

 

Opgesteld te Nijkerk op 17 juni 2024.

 

De commissiegriffier, F.J.A. Meijer-de Leeuw

De voorzitter, J.J. Lok

Naar boven