Gemeenteblad van Landgraaf
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Landgraaf | Gemeenteblad 2024, 273468 | gemeenschappelijke regeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Landgraaf | Gemeenteblad 2024, 273468 | gemeenschappelijke regeling |
Wijziging gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis
De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld, Sittard-Geleen, Vaals, Voerendaal en het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg;
de Wet gemeenschappelijke regelingen per 1 juli 2022 is gewijzigd ter verbetering van de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen;
alle gemeenschappelijke regelingen daarom voor 1 juli 2024 moeten worden aangepast;
de gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis mee heeft gedaan aan een gezamenlijk traject van 21 Limburgse gemeenschappelijke regelingen om te komen tot gezamenlijke wijzigingen;
in dit traject ook wijzigingen voortvloeiende uit de Aanpassingswet Wnra en de Wet elektronische publicaties zijn voorgesteld;
in samenspraak met de archiefdeskundigen tot een nieuwe archiefbepaling is gekomen;
de raden van de gemeenten en het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg toestemming hebben verleend tot wijziging van de regeling;
gelet op artikel 61 van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
de gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis te wijzigen, waardoor deze als volgt komt te luiden:
HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN
Waar in de Regeling een wet of regeling van overeenkomstige toepassing worden verklaard, wordt in de plaats van de gemeente c.q. het waterschap, de raad c.q. het algemeen bestuur, het college c.q. het dagelijks bestuur, de burgemeester c.q. de voorzitter en de secretaris c.q. griffier onderscheidenlijk gelezen het openbaar lichaam Het Gegevenshuis, het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur, de voorzitter en de secretaris van het openbaar lichaam Het Gegevenshuis.
Naast inrichten en beheren van object- en ruimtegerelateerde (Basis-)registraties ligt de focus op permanente innovatie, verbetering van dienstverlening en kostenreductie. Het Gegevenshuis vertaalt innovatie in technologieën naar de toepassing van object- en ruimtegerelateerde data in het publieke domein.
Artikel 3 Deelname aan samenwerkingsvormen
Het besluit daartoe wordt door een gekwalificeerde meerderheid van het algemeen bestuur genomen. Van een gekwalificeerde meerderheid is sprake bij 2/3 van het totaal aantal stemmen als bedoeld in artikel 7. Alvorens het algemeen bestuur een besluit kan nemen, dienen de gemeenteraden c.q. het algemeen bestuur van andere deelnemers dan gemeenten, in de gelegenheid worden gesteld om hun zienswijze kenbaar te maken.
HOOFDSTUK 2 HET RECHTSPERSOONLIJKHEID BEZITTEND LICHAAM
Het bestuur van Het Gegevenshuis bestaat uit het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter.
Artikel 6 Het algemeen bestuur
Het algemeen bestuur kan besluiten tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborg- maatschappijen dan wel het ontbinden daarvan of het beëindigen van deelname daaraan, indien dat in het bijzonder aangewezen wordt geacht voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang in het algemeen en het belang van Het Gegevenshuis in het bijzonder.
Het algemeen bestuur besluit niet tot het vaststellen van meerjarige strategische plannen dan nadat de raden van de deelnemende gemeenten onderscheidenlijk het algemeen bestuur van het waterschap gedurende twaalf weken in de gelegenheid zijn gesteld om schriftelijk hun zienswijzen op het concept bij het dagelijks bestuur naar voren te brengen.
Het algemeen bestuur beslist niet over een voorstel alvorens de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten onderscheidenlijk het algemeen bestuur van het waterschap om zienswijzen zijn gevraagd, wanneer ten minste een vijfde van de gemeenteraden, het algemeen bestuur van het waterschap inbegrepen, het dagelijks bestuur hierom verzoekt. In spoedeisende gevallen kan het dagelijks bestuur afzien van het vragen van zienswijzen. Het dagelijks bestuur stelt de gemeenteraden en het algemeen bestuur van het waterschap hiervan schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte.
Indien het tweede lid wordt toegepast, dan hebben de gemeenteraden onderscheidenlijk het algemeen bestuur van het waterschap twaalf weken de tijd hun zienswijzen bij het dagelijks bestuur naar voren te brengen. Voorafgaande aan het nemen van het besluit waarover de zienswijzen gegeven zijn, stelt het dagelijks bestuur de gemeenteraden, het algemeen bestuur van het waterschap en het algemeen bestuur schriftelijk en gemotiveerd in kennis van het oordeel over de zienswijzen, alsmede van de eventuele conclusies die het daaraan verbindt.
Artikel 7 Besluitvorming door het algemeen bestuur
De leden van het algemeen bestuur, aangewezen door de colleges van de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal (de gemeenten die deze Regeling hebben opgericht) hebben elk twee stemmen, alsmede één stem voor elke volle € 100.000,- welke de deelnemer aan producten en diensten afneemt van Het Gegevenshuis en dus als bijdrage aan de regeling levert; de leden van het algemeen bestuur van de overige deelnemers hebben elk één stem, alsmede één stem voor elke volle € 100.000,- welke de deelnemer aan producten en diensten afneemt van Het Gegevenshuis en dus als bijdrage aan de regeling levert.
Het algemeen bestuur vergadert zo vaak als het daartoe heeft besloten doch “jaarlijks tenminste tweemaal” en voorts indien de voorzitter het nodig oordeelt of indien ten minste een vijfde van het aantal leden waaruit het algemeen bestuur bestaat schriftelijk, met opgave van redenen, daarom verzoekt.
De deuren worden gesloten, wanneer ten minste een vijfde van het aantal leden dat de presentielijst heeft getekend daarom verzoekt of de voorzitter het nodig oordeelt. Het algemeen bestuur beslist vervolgens of met gesloten deuren zal worden vergaderd. Van een vergadering met gesloten deuren wordt een afzonderlijk verslag opgemaakt, dat niet openbaar wordt gemaakt tenzij het algemeen bestuur anders beslist.
Het algemeen bestuur wijst uit zijn midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter aan met dien verstande dat alleen een voorzitter kan worden aangewezen die lid is van het algemeen bestuur namens een van de deelnemers die de Regeling oorspronkelijk hebben opgericht, zijnde de colleges van de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf, Heerlen, Kerkrade, Simpelveld en Voerendaal.
HOOFDSTUK 3 DE SECRETARIS EN HET PERSONEEL
Het dagelijks bestuur kan, na het voldoen aan de in de cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties en de Wet op de ondernemingsraden voorgeschreven procedures met betrekking tot advies of instemming van het Lokaal Overleg en de Ondernemingsraad, wijzigingen aanbrengen in het ‘Personeelshandboek Het Gegevenshuis’.
HOOFDSTUK 4 DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST
Artikel 16 Het Gegevenshuis: shared service center op basis van dienstverleningsovereenkomsten
Deze dienstverleningsovereenkomst omvat een algemeen gedeelte waarin nadere regels zijn gesteld die te maken hebben met opdrachtgever- en opdrachtnemerschap en bijbehorende productbladen waarin exact de door Het Gegevenshuis te leveren producten en diensten en bijbehorende prestaties zijn vastgelegd; de dienstverlenings-overeenkomst omvat tevens de totale bijdrage van de deelnemer aan Het Gegevenshuis ter vergoeding van de geleverde producten en diensten.
Artikel 17 Dienstverleningsovereenkomsten basis voor begroting en verantwoording
De dienstverleningsovereenkomsten met de deelnemers worden jaarlijks vastgesteld. Conform artikel 15, lid 3, wordt hierin tevens bepaald wat de bijdrage per deelnemer is. Dit betekent dat de cyclus van jaarlijkse vaststelling voorafgaat aan de jaarlijkse vaststelling van de begroting als bedoeld in Hoofdstuk 5.
De dienstverleningsovereenkomsten met de deelnemers vormen tevens de basis waarover Het Gegevenshuis verantwoording aflegt aan de deelnemers: aantallen, kwaliteiten, levertijden, hoeveelheden en kosten van de geleverde producten en diensten. De verantwoording vindt plaats via de reguliere planning en control cyclus. Het afleggen van verantwoording aan de afnemers wordt bepaald in de dienstverleningsovereenkomst met de afnemer.
Artikel 18 Organisatie van beheer en administratie
Het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur gaan geen geldleningen aan, tenzij het voornemen daartoe aan de deelnemers is gemeld en de raden van de deelnemende gemeenten, onderscheidenlijk het algemeen bestuur van het waterschap gedurende twaalf weken in de gelegenheid zijn gesteld om schriftelijk hun zienswijzen bij het dagelijks bestuur naar voren te brengen.
Het dagelijks bestuur zendt de ontwerpbegroting en bijbehorende stukken uiterlijk 30 april van het jaar voorafgaande aan het jaar waarvoor de ontwerpbegroting geldt, aan de colleges en raden c.q. het dagelijks bestuur en het algemeen bestuur van het waterschap voordat deze aan het algemeen bestuur worden aangeboden ter definitieve vaststelling.
De raden c.q. het algemeen bestuur van het waterschap kunnen binnen twaalf weken bij het dagelijks bestuur hun zienswijze over de ontwerpbegroting naar voren brengen. Het dagelijks bestuur voegt de commentaren waarin deze zienswijze is vervat bij de ontwerpbegroting, zoals deze aan het algemeen bestuur ter vaststelling wordt aangeboden.
Het dagelijks bestuur stelt de raden van de gemeente c.q. het algemeen bestuur van het waterschap voorafgaande aan het vaststellen van de begroting schriftelijk en gemotiveerd in kennis van zijn oordeel over de zienswijze, bedoeld in het derde lid, alsmede van de eventuele conclusies die het daaraan verbindt.
Van de baten en lasten van het openbaar lichaam wordt door het dagelijks bestuur over elk begrotingsjaar verantwoording afgelegd aan het algemeen bestuur, onder overlegging van de conceptjaarrekening, het jaarverslag met daarbij behorende bescheiden zoals vermeld in artikel 213 van de Gemeentewet c.q. artikel 109 van de Waterschapswet. Na de eigen oordeelsvorming zendt het dagelijks bestuur de voorlopige jaarrekening jaarlijks vóór de in artikel 67a van de Wet genoemde datum toe aan de raden c.q. het algemeen bestuur van het waterschap.
De voorlopige jaarrekening en het jaarverslag worden door de gemeenten en het waterschap voor eenieder ter inzage gelegd en, tegen betaling van de kosten, algemeen verkrijgbaar gesteld. Artikel 197, tweede en derde lid van de Gemeentewet c.q. artikel 103 van de Waterschapswet zijn van overeenkomstige toepassing.
De raden c.q. het algemeen bestuur van het waterschap kunnen bij het dagelijks bestuur desgewenst hun zienswijze over de voorlopige jaarrekening en het jaarverslag naar voren brengen. Het dagelijks bestuur voegt de commentaren waarin deze zienswijze is vervat bij de stukken, zoals deze aan het algemeen bestuur ter vaststelling worden aangeboden. Nadat een daartoe aangestelde accountant een controleverklaring over de jaarrekening heeft afgegeven, wordt de jaarrekening vervolgens door het algemeen bestuur vastgesteld.
Het dagelijks bestuur zendt de jaarrekening binnen twee weken na vaststelling, doch in ieder geval vóór de in artikel 67, vierde lid, van de Wet genoemde datum het jaar volgende op het jaar waarop de jaarrekening betrekking heeft, aan gedeputeerde staten en voorts aan de raden c.q. het algemeen bestuur van het waterschap.
Artikel 22 Betaling van bijdragen
De deelnemers betalen in vier termijnen een voorschot van de voor het begrotingsjaar geraamde bijdrage. De vier voorschotten worden zodanig vastgesteld dat Het Gegevenshuis steeds kan beschikken over voldoende liquide middelen. Bij de vaststelling van de jaarrekening worden de bijdragen definitief vastgesteld en de betaalde voorschotten verrekend.
De betaling en bevoorschotting door afnemers wordt bepaald in de overeenkomst met de afnemers.
HOOFDSTUK 7 INLICHTINGEN, VERANTWOORDING EN TERUGROEPING
Artikel 25 Inlichtingenplicht voor de deelnemers
De besturen van de deelnemers verstrekken op verzoek van het algemeen bestuur of het dagelijks bestuur, de benodigde inlichtingen en geven de medewerking die voor de vervulling van de taken van het openbaar lichaam Het Gegevenshuis nodig is.
Artikel 26 Inlichtingen en verantwoording door het dagelijks bestuur aan het algemeen bestuur
Artikel 27 Inlichtingen door de leden van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur
Een lid van het algemeen bestuur of van het dagelijks bestuur verschaft de raad en het college van zijn gemeente c.q. het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur op de voor die organisatie gebruikelijke wijze alle inlichtingen, die door deze raad c.q. het algemeen bestuur van het waterschap of dit college c.q. het dagelijks bestuur van het waterschap worden verlangd.
De raad of het college c.q. het algemeen bestuur of het dagelijks bestuur van het waterschap kan een lid van het algemeen bestuur van Het Gegevenshuis, nadat de inlichtingen in een vergadering of schriftelijk zijn verstrekt of dienden te zijn verstrekt, ter verantwoording roepen voor het door hem in het algemeen bestuur van Het Gegevenshuis gevoerde beleid.
HOOFDSTUK 8 TOETREDING, UITTREDING, WIJZIGING EN OPHEFFING VAN DE REGELING
Artikel 30 Uittreding of substantiële vermindering van de afname van producten en diensten
Een deelnemer zendt het besluit tot uittreding aangetekend aan het algemeen bestuur. Daarbij wordt een opzegtermijn van 2 jaar, ingaande op 1 januari van het eerstvolgende kalenderjaar, in acht genomen, tenzij de uittredende deelnemer en het dagelijks bestuur unaniem een andere opzegtermijn overeenkomen.
Dit artikel is van overeenkomstige toepassing bij een besluit tot substantiële verlaging van de afname van producten en diensten. Van een substantiële verlaging van afname is sprake indien deze verlaging leidt tot een hogere productprijs voor de deelnemers als gevolg van volume-afname, boventallig personeel of lopende verplichtingen.
Artikel 30A Procedure en inhoud van het uittredingsplan
Het in artikel 30, derde lid, bedoelde uittredingsplan bevat de financiële, juridische, personele en organisatorische consequenties die gedurende een periode van vijf jaar het directe en indirecte gevolg zijn van de uittreding. Tevens bevat het uittredingsplan de uittreedsom die betaald moet worden door uittredende deelnemer.
Het algemeen bestuur wijst de onafhankelijke adviseur aan op basis van een gezamenlijke voordracht van de uittredende deelnemer en de voorzitter. Indien geen overeenstemming kan worden bereikt over een gezamenlijke voordracht, wijst het algemeen bestuur de onafhankelijke adviseur aan op basis van een bindende voordracht van een selectie- commissie bestaande uit drie leden van het algemeen bestuur, waaronder in ieder geval de vertegenwoordiger in het algemeen bestuur van de uittredende deelnemer.
De onafhankelijk adviseur neemt bij het bepalen van de uittreedsom het bepaalde in dit artikel en in artikel 30 in acht en baseert zich daarbij op de jaarrekening van het begrotingsjaar direct voorafgaand aan het moment van uittreding. Tevens past de onafhankelijke registeraccountant bij de berekening van de uittreedsom een risico-opslag van 10% op de uittreedsom toe om eventueel onvoorziene toekomstige kosten gerelateerd aan de uittreding te ondervangen. Deze opslag vrijwaart de uittredende deelnemer van alle toekomstige onvoorzienbare kosten.
Het algemeen bestuur is gehouden redelijkerwijs al het mogelijke te doen om de uittreed- som zo laag mogelijk te houden. Het algemeen bestuur onderzoekt in dat kader met de uittredende deelnemer de mogelijkheid tot overname van personeel, activa en contracten. Het voorgaande behoeft echter niet te leiden tot wijziging van overeenkomsten met en verplichtingen jegens derden die zijn aangegaan respectievelijk bepaald voorafgaand aan het tijdstip van ontvangst door het algemeen bestuur van het besluit tot uittreding van de deelnemer.
De Regeling wordt opgeheven en het openbaar lichaam Het Gegevenshuis daarmee ontbonden, indien alle deelnemers, minus één, daartoe besluiten. Het besluit tot opheffing wordt niet genomen voordat de raden van de deelnemende gemeenten, onderscheidenlijk het algemeen bestuur van het waterschap gedurende twaalf weken in de gelegenheid zijn gesteld om schriftelijk op de voorgestelde opheffing hun zienswijze bij het college van de deelnemende gemeenten onderscheidenlijk het dagelijks bestuur van het waterschap naar voren te brengen.
In geval van opheffing van de Regeling en daardoor ontbinding van het openbaar lichaam Het Gegevenshuis, stelt het algemeen bestuur‚ de deelnemers gehoord hebbende, een liquidatieplan vast, waarin in elk geval een sociaal plan ten aanzien van het personeel is opgenomen. In het liquidatieplan kan van de bepalingen van de regeling worden afgeweken.
De in artikel 4, eerste lid, genoemde plaats van vestiging van het openbaar lichaam Het Gegevenshuis kan worden gewijzigd, echter met dien verstande dat het openbaar lichaam te allen tijde gevestigd en kantoorhoudend dient te zijn binnen het grondgebied van de deelnemers die de Regeling oorspronkelijk hebben opgericht.
Artikel 33 Onvoorziene situaties
In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het algemeen bestuur, zoveel mogelijk analoog aan of in de geest van de bepalingen van de Gemeentewet, de Wet en de Regeling.
De werking van de regeling zal om de vijf jaar geëvalueerd worden, voor het eerst in 2028. Het dagelijks bestuur zal daartoe een onderzoeksvoorstel en de daarmee gepaard gaande financiële consequenties aan de deelnemers voorleggen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-273468.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.