Ontwerpbesluit Wet geluidhinder voor een saneringsprogramma geluid te Wijk bij Duurstede

In de gemeente Wijk bij Duurstede liggen woningen die teveel geluidsbelasting krijgen door wegverkeerslawaai. Deze woningen zijn in de jaren ‘90 gemeld bij het toenmalige Ministerie van VROM en behoren nu tot de zogenaamde geluidsaneringsvoorraad. Inmiddels heeft een deel van deze woningen langs drukke wegen een lagere geluidsbelasting en staan er nog zo’n 80 woningen op deze geluidssaneringsvoorraad.

Om geluidshinder aan te pakken, maakt de Omgevingsdienst regio Utrecht, ODrU eerst een saneringsprogramma. Hierin staat een omschrijving van de uitgangspunten en de maatregelen, die in aanmerking komen om de geluidbelasting (wegverkeerslawaai) op de gevel van woningen en andere geluidgevoelige gebouwen zoveel mogelijk te beperken.

Om de berekende geluidbelasting op de gevel van de woningen ook in de toekomst te kunnen waarborgen, is instemming met het saneringsprogramma nodig van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ODrU is gemandateerd om dit saneringsprogramma in te dienen.

Geluidsaneringsprojecten

In het geluidsaneringsprogramma “ Akoestisch onderzoek woningen Langbroek” is rekening gehouden met de sanering van in totaal 82 woningen in Langbroek. De wegen die de hoge geluidbelasting veroorzaken betreffen de Cotherweg en Doornseweg.

Inzage

Het ontwerp-saneringsprogramma ligt met ingang van 21 juni tot en met 1 augustus 2024 ter inzage. U kunt de het ontwerp-saneringsprogramma digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op officielebekendmakingen.nl. Het document hangt als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom). Ook kunt u het ontwerpsaneringsprogramma inzien tijdens openingstijden bij de gemeente Wijk bij Duurstede, Karel de Grotestraat 30 in Wijk bij Duurstede.

Reageren

Tijdens de periode dat het (ontwerp)saneringsprogramma ter inzage liggen, kan iedereen zijn of haar zienswijze indienen over het opgestelde programma en de voorgestelde saneringsgrenswaarden.

U kunt tot en met 1 augustus 2024 reageren.

Uw zienswijze kunt u schriftelijk richten aan:

Omgevingsdienst Regio Utrecht

Postbus 13101

3507 LC Utrecht

O.v.v. “zienswijze ontwerp saneringsprogramma ‘Akoestisch onderzoek woningen Langbroek’, projectnummer 2020.129.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de ter inzage periode van zes weken worden alle reacties samengevat en van een standpunt voorzien in een zogenaamde “zienswijzenota”. Mogelijk wordt het ontwerp-saneringsprogramma op onderdelen aangepast. Vervolgens wordt het ontwerp-saneringsprogramma ter vaststelling aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naar boven