Reparatiebesluit (ex artikel 6:19 Awb) wijzigingsplan Oudedijk 2c, Odiliapeel

Ingevolge artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 6.19 Algemene wet bestuursrecht maken burgemeester en wethouders van Maashorst bekend dat zij op 18 juni 2024 een reparatiebesluit voor het wijzigingsplan Oudedijk 2c Odiliapeel heeft vastgesteld.

Inhoud

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 21 november 2023 het wijzigingsplan Oudedijk 2c Odiliapeel vastgesteld. Met dit wijzigingsplan worden de bestemmingen ‘Agrarisch’ en ‘Groen’ gewijzigd in de bestemming ‘Bedrijf’. Daarnaast wordt het planologisch en juridisch mogelijk om op deze locatie een bedrijfshal op te richten voor opslagdoeleinden. Tegen het wijzigingsplan is beroep ingesteld.

Artikel 6:19 Awb biedt de mogelijkheid om hangende het beroep gebreken uit het oorspronkelijke vaststellingsbesluit te herstellen in de vorm van een zogenaamd reparatiebesluit. De gebreken die in dit reparatiebesluit hersteld worden, hebben betrekking op de regels en de toelichting van het plan:

Regels

  • Artikel 4.1 sub a: aan dit artikel wordt de tekst als volgt gewijzigd: ter plaatse van aanduiding ‘opslag’: opslag ten behoeve van het autobedrijf gevestigd op de percelen met kadastrale aanduiding UDN00- O-1202 en UDN00-O-1207”.

  • 3 Algemene regels, waaronder artikel 12.3 sub b wordt verwijderd.

Toelichting:

  • Aanpassing paragraaf 8.8. toelichting, p. 56: de volgende alinea wordt geschrapt.

    Het plangebied ligt binnen deze aanduiding waarmee toetsing aan deze regel van toepassing is. Op grond van artikel 1, lid 1b, onderdeel g van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) is een bedrijfsgebouw een beperkt kwetsbaar object. In regel 12.3 b wordt gesteld dat burgemeester en wethouders het plan kunnen wijzigen in die zin dat de aanduiding 'veiligheidszone - Lpg' geheel of gedeeltelijk komt te vervallen in geval aangepaste regelgeving hieromtrent hiertoe aanleiding geeft. Uit de beoordeling blijkt dat het vastgestelde bestemmingsplan strenger is dan het Bevi. Het Bevi maakt het namelijk wel mogelijk om beperkt kwetsbare objecten binnen de veiligheidszone op te richten, mits dit nader gemotiveerd wordt. Om hiervan gebruik te kunnen maken is er een regel met betrekking tot de veiligheidszone toegevoegd; zie artikel 12.3 lid b van dit wijzigingsplan. Dit is akkoord omdat bij de omgevingsvergunningaanvraag oprichten van de bedrijfshal deze toetsing en motivering aan bod komen.

  • Hiervoor komt in de plaats:

    Artikel lid 1 sub a van het Bevi geeft aan dat alle bedrijfsgebouwen worden aangewezen als beperkt kwetsbare objecten tenzij het kwetsbare objecten zijn. Uit de Nota van Toelichting van het Bevi blijkt dat artikel 1 van dit besluit niet limitatief van aard is. Het voornemen van initiatiefnemer betreft het oprichten van een bedrijfshal voor opslagdoeleinden met een arbeidsextensieve aard. Gelet op het beperkte aantal personen dat gedurende de dag/het jaar aanwezig zal zijn, is dit niet vergelijkbaar met het gebruik van een bedrijfsgebouw en kan het niet met een (beperkt) kwetsbaar object gelijkgesteld worden. De niet-limitatieve aard van het Bevi blijkt ook uit de uitspraak van de Raad van State van 16 maart 2016. Het wijzigingsplan leidt niet tot onaanvaardbare veiligheidsrisico’s in de bedrijfshal.

Inzien

Het reparatiebesluit kan op verzoek worden ingezien bij de centrale balie van het Gemeentehuis, Markt 145 te Uden. Voor het inzien dient u een afspraak te maken met de behandelend ambtenaar.

Het reparatiebesluit is ook digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl of www.omgevingswet.overheid/home bij Regels op de kaart, via ‘NL.IMRO.1991.WPOudedijk2c-VA02’.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Maashorst, Postbus 83, 5400 AB Uden. U kunt ook digitaal bezwaar indienen via www.gemeentemaashorst.nl

Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 Awb zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten:

  • naam en adres van de indiener

  • dagtekening

  • omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

  • de gronden waarop het bezwaarschrift rust.

Om de werking van dit besluit te schorsen, kan een belanghebbende een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Tevens moet het spoedeisende belang worden aangegeven. Ook aan een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffiekosten verbonden.

Inwerkingtreding

Het reparatiebesluit treedt in werking op 26 juni 2024.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar, bereikbaar op telefoonnummer 0413 281 911 of per email: info@gemeentemaashorst.nl.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst

de secretaris

J.A.G.M van Aaken

de burgemeester

J.A van der Pas

Naar boven