Besluit tot wijziging van de Verordening ‘Financiële bijdrage medisch afval gemeente Epe 2023’

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE EPE

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknr. 959471 d.d. 7 mei 2024

 

B E S L U I T:

 

de Verordening ‘Financiële bijdrage medisch afval gemeente Epe 2023’ als volgt te wijzigen:

 

Artikel I Wijziging van de regeling

 

Artikel 1 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 1 Begripsomschrijving

1. Deze verordening verstaat onder:

a (..)

b. (..)

c. Een schriftelijke verklaring afgegeven door een arts aan een belanghebbende, waaruit blijkt dat deze persoon om chronische medische redenen en met een permanent karakter veel medisch afval produceert.

d. (..)

e. (..)

f. Een tegemoetkoming in de extra kosten, vanwege het aanbieden van medisch afval, afkomstig van een belanghebbende(n), aan de inzameldienst als bedoeld in artikel 3 van de

Afvalstoffenverordening 2023 gemeente Epe.

g. (..)

Artikel 1 Begripsomschrijving

1. Deze verordening verstaat onder:

a (..)

b. (..)

c. Een schriftelijke verklaring afgegeven door een arts aan een belanghebbende, waaruit blijkt dat deze persoon om chronische medische redenen en met een permanent karakter veel medisch afval produceert. Zie verder artikel 4a van deze verordening.

d. (..)

e. (..)

f. Een tegemoetkoming in de extra kosten, vanwege het aanbieden van medisch afval, afkomstig van een belanghebbende(n), aan de inzameldienst als bedoeld in artikel 5.30 van de Verordening fysieke leefomgeving Gemeente Epe 2024.

g. (..)

 

Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 2 Aanvraag

a. Het college stelt een formulier vast waarmee de aanvraag voor een financiële bijdrage kan worden ingediend.

b. Het college stelt een behandelaar aan. Deze kan de belastingplichtige op schriftelijke aanvraag een bijdrage toekennen

vanwege het aanbieden van medisch afval.

Artikel 2 Aanvraag

a. Het college stelt een formulier vast waarmee de aanvraag voor een financiële bijdrage kan worden ingediend.

 

Artikel 3 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 3 Voorwaarden aanvraag

a. (..)

b. De aanvraag kan slechts worden gedaan voor het jaar waarin de belastingschuldige de aanvraag indient en volgende jaren.

c. (..)

d. De aanvraag hoeft slechts eenmaal te worden gedaan en wordt automatisch verlengd naar het volgende jaar.

Artikel 3 Voorwaarden aanvraag

a. (..)

b. De aanvraag kan slechts worden gedaan voor het jaar waarin de belastingschuldige de aanvraag indient en volgende jaren. Dus niet met terugwerkende kracht.

c. (..)

d. De aanvraag hoeft slecht eenmaal te worden gedaan en de bijdrage wordt dan automatisch ambtshalve toegekend in de volgende jaren.

e. Voor de extra bijdrage (vaste en variabele kosten (ledigingen) tweede restafval-container) moet elk jaar opnieuw een aanvraag worden ingediend.

 

Artikel 4 wordt gewijzigd als volgt:

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 4 Bijdrage afvalstoffenheffing

a. Een bijdrage in de afvalkosten wordt toegekend indien de belastingschuldige een medische verklaring overlegt van hemzelf en/of een belanghebbende(n), die huisvesting heeft/hebben in het perceel waarvoor de belastingschuldige is aangeslagen.

b. Er wordt per perceel voor maximaal twee personen een aanvraag worden toegekend.

c. De bijdrage bedraagt € 117 per jaar (prijspeil 2023) per toegekende aanvraag en wordt jaarlijks geïndexeerd op basis van de indexering gemeentelijke belastingen.

Artikel 4 Bijdrage afvalstoffenheffing

a. Een bijdrage in de afvalkosten wordt toegekend indien de belastingschuldige:

- een medische verklaring overlegt van hemzelf en/of een belanghebbende(n), die huisvesting heeft/hebben in het perceel waarvoor de belastingschuldige is aangeslagen, of

- een factuur van de apotheek, van de ziektekostenverzekeraar, dan wel een pakbon van een bestelling van materiaal overlegt waaruit blijkt dat de hulpmiddelen worden afgenomen die leiden tot extra afval.

b. Er wordt per huishouden voor maximaal één persoon een aanvraag toegekend.

c. De hoogte van de basis en de extra bijdrage is in de ‘Tarieventabel gemeente Epe voor belastingen, heffingen en rechten’ opgenomen.

d. Daarnaast zal een extra bijdrage worden toegekend gebaseerd op de volledige vaste en de variabele kosten (ledigingen) van een eventuele tweede restafval-container. Daarbij dient de belastingschuldige elk jaar de aanslag afvalstoffenheffing van het voorgaande jaar met het overzicht van het aantal ledigingen als bijlage bij de aanvraag toe te voegen.

 

Er wordt een nieuw Artikel 5 ingevoegd dat luidt als volgt:

 

Artikel 5 Uitzondering

a. De basis bijdrage wordt niet toegekend, indien de belastingschuldige reeds een kwijtschelding ontvangt voor een deel van de afvalstoffenheffing.

b. De extra bijdrage (vaste en variabele deel tweede restafval-container) mag wel worden aangevraagd indien de belastingschuldige reeds kwijtschelding ontvangt.

 

Artikel 5 wordt vernummerd naar artikel 6 en luidt als volgt:

 

Bestaande tekst

Nieuwe tekst

Artikel 5 Uitbetaling

a. De uitbetaling van de bijdrage vindt uitsluitend en jaarlijks plaats in november van het jaar waarover de aanslag afvalstoffenheffing verschuldigd is.

b. De bijdrage wordt aan de belastingschuldige uitbetaald.

c. De betaling eindigt wanneer belanghebbende(n) verhuist naar een andere gemeente of bij overlijden.

Artikel 6 Uitbetaling

a. De uitbetaling van de basis bijdrage vindt uitsluitend en jaarlijks plaats in november van het jaar waarover de aanslag afvalstoffenheffing verschuldigd is.

b. De uitbetaling van de extra bijdrage vindt elk jaar plaats binnen zes weken na ontvangst van het overzicht van de aanslag afvalstoffenheffing van Tribuut van de belastingschuldige.

c. De bijdrage wordt aan de belastingschuldige uitbetaald.

d. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar aanvangt, is de te ontvangen financiële bijdrage medisch afval voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar te ontvangen bijdrage als er in dat jaar, na de aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

e. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingjaar eindigt, door verhuizing of overlijden, dan bestaat aanspraak op de financiële bijdrage medisch afval voor zoveel twaalfde gedeelten van de voor dat jaar verschuldigde belasting bedoeld in hoofdstuk 1.1 van de tarieventabel.

f. Lid d en e zijn niet van toepassing indien de belastingschuldige binnen de gemeente verhuist en aldaar een ander perceel in gebruik neemt.

 

De artikelen 6 tot en met 9 worden vernummerd naar de artikelen 7 tot en met 10.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag volgend op die van de bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2024.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 20 juni 2024

 

de voorzitter, dhr. dr. T.C.M. Horn

de griffier, mw. mr. J. Kattenberg

Naar boven