BEKENDMAKING Monumentenwet 1988,

Burgemeester en Wethouders van Nijmegen maken bekend dat de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 14 juni 2024 een ontwerpbesluit heeft opgesteld om een vergunning te gaan verlenen voor de Restauratie en renovatie van het Valkhofpark op de percelen met de kadastrale aanduiding: Nijmegen C 6952, 7050, 7051, 8777, 9115 (Rijksmonumentnummer 395952/ Valkhof) in de gemeente Nijmegen.

Het monument betreft sporen van bewoning (burgerlijk en militair) uit de Romeinse Tijd, sporen van bewoning en begraving uit de Vroege en Late Middeleeuwen en de resten van een burcht uit de Late Middeleeuwen. Archeologische resten kunnen verwacht worden vanaf het maaiveld.

De gemeente Nijmegen is voornemens de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren van de omgeving van het Valkhofkwartier en het Valkhof beter te verbinden met de binnenstad en de Waalkade. De laatste grote parkrenovatie dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Door het intensieve gebruik van het park sindsdien oogt het sleets. De overblijfselen van de voormalige burchtmuur aan de zuidwestzijde van het plateau en de noordwestelijke hoektoren eroderen steeds verder als er niet wordt ingegrepen. De noodzakelijk restauratie van het park wordt aangegrepen om het verleden van de burcht beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Zo wordt de historische beleving van het Valkhof vergroot middels het gedeeltelijke herstel (zie onderstaand) en zichtbaar maken van de 12e eeuwse tufstenen ringmuur met muurtorens.

Ter voorbereiding van de restauratie, consolidatie en reconstructie van de ringmuur en het parkherstel is in 2019 en 2022 archeologisch onderzoek uitgevoerd. Voor dit doel zijn alleen de contouren en diepteligging van de bouwsporen vastgesteld en is niet dieper gegraven dan 0,6 m -mv (funderingsdiepte reconstructie). Er is niet meer blootgelegd en/of dieper gegraven dan strikt noodzakelijk is voor het beantwoorden van de onderzoeksvragen en het verschaffen van de voor de architecten en constructeur benodigde informatie.

Onderhavig plan betreft de daadwerkelijke uitvoering van de restauratie, consolidatie en reconstructie van de ringmuur en het parkherstel. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een zo beperkt mogelijke verstoring van de archeologische resten. Hiertoe hebben meerdere planaanpassingen plaatsgevonden. Zo zullen de plantgaten voor de nieuw aan te planten bomen een relatief geringe omvang hebben en wordt voor de aanleg van kabels en leidingen zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande kabels en leidingen tracés.

De werkzaamheden vinden plaats op de UNESCO werelderfgoed-site ‘De Neder-Germaanse limes’ kernzone Nijmegen-Valkhof area. Uitgangspunt is dat sporen en lagen uit de Romeinse tijd te allen tijde in situ behouden blijven en niet verstoord worden. Hetzelfde geldt voor de middeleeuwse sporen omdat de werkzaamheden plaatsvinden in een geroerd pakket, bestaande uit verschillende puinlagen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beoordeelt vergunningplichtige ingrepen op archeologische rijksmonumenten op basis van een beoordelingskader.[1]

Het feit dat bij de restauratie en renovatie van het Valkhofpark sprake is van consolidatie en het beleefbaar maken van de archeologische resten, de ingrepen minimaal zijn en ten dienste staan van het behoud van het monument is bepalend in mijn besluit om vergunning te verlenen voor het plan onder voorwaarde van archeologisch onderzoek en archeologisch toezicht op de uitvoeringswerkzaamheden op basis van een door de RCE goedgekeurd PvE en PvA.

Het ontwerpbesluit (met bijbehorende stukken) ligt vanaf 20 juni 2024 tot en met 1 augustus 2024 ter inzage bij de Informatiebalie in de Stadswinkel, Mariënburg 30 te Nijmegen.

Een ieder kan gedurende voornoemde termijn schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij het College van Burgemeester en Wethouders, Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen, t.a.v. de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (afdeling RO10), Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen.

[1] Beleidsnotitie Behandelen vergunningaanvragen archeologische monumenten, 2012: https://cultureelerfgoed.nl/dossiers/monumentenvergunning

 

Naar boven