Didam-arrest: één-op-één verkoop gemeentegrond nabij Kattenstraat Wanroij

Inleiding

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen. In dit arrest is bepaald dat een overheidslichaam dat een onroerende zaak wil verkopen, aan (potentiële) gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar deze onroerende zaak indien er meerdere gegadigden zijn voor de aankoop of redelijkerwijs te verwachten is dat er meerdere gegadigden zijn.

Deze mededingingsruime hoeft niet te worden geboden als bij voorbaat al vaststaat of mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop. Gemeente Land van Cuijk heeft het voornemen om perceel kadastraal bekend als gemeente Wanroij sectie K nummer 1392, ter grootte van 150 m² te verkopen aan Waterschap Aa en Maas.

Motivering

Partijen zijn van mening dat bij deze verkoop geen mededingingsruimte door middel van een openbare selectie procedure hoeft te worden geboden, omdat slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop van de grond. Ter plaatse was een verlegging van de A-watergang van het Waterschap noodzakelijk om de woningbouw op de naastgelegen locatie mogelijk te maken. Het deels gewijzigde tracé van de watergang dient in eigendom en beheer te blijven van het Waterschap. Het Waterschap Aa en Maas wordt daarom gezien als enige serieuze gegadigde.

Indien u zich niet met deze verkoop kunt verenigen, omdat u meent daarvoor zelf als gegadigde in aanmerking te komen, dan dient u dit schriftelijk en gemotiveerd uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie aan de gemeente kenbaar maken.

Uw zienswijze (schriftelijk) kunt u richten aan burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk, Postbus 7, 5360 AA Grave (e-mailadres: gemeente@landvancuijk.nl) o.v.v. zaaknummer Z-21-40409.

Naar boven