Aanwijzen “Vluchtelingencrisis Oekraïne” als Hotspot

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden, in de hoedanigheid van zorgdrager voor de archiefbescheiden op basis van artikel 30 van de Archiefwet 1995;

 

gelet op - artikel 5 lid 1 onder e van het Archiefbesluit 1995 dat stelt dat een selectielijst een opsomming bevat van de criteria aan de hand waarvan de zorgdrager archiefbescheiden die ingevolge de selectielijst voor vernietiging in aanmerking komen, van vernietiging kan uitzonderen;

 

gelezen de “Selectielijst voor gemeenten en intergemeentelijke organen 2017” waarin het instrument “hotspot- monitor” is geïntroduceerd om deze uitzondering in te vullen;

 

gelezen het advies van de gemeentearchivaris bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht,

 

Gelezen het advies van het Strategisch Informatieoverleg (SIO):

 

Besluit:

De "vluchtelingencrisis Oekraïne" aan te wijzen als hotspot voor de gemeente Vijfheerenlanden op grond van artikel 5, lid 1, onder e van het Archiefbesluit met terugwerkende kracht tot en met 8 maart 2022.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden op 11 juni 2024

Burgemeester, S. Fröhlich

Gemeentesecretaris, J. de Jonge

Toelichting  

Hotspot: definitie en criteria

Een hotspot is een gebeurtenis of kwestie die zorgt voor een opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers en/of burgers onderling. Het gaat dus om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken. Een hotspot voldoet aan één of meer van de volgende criteria:

  • Er is sprake van een (schokkende) gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen die (nationaal en/of regionaal en/of lokaal) voor veel maatschappelijke beroering zorgt en waarvoor uitzonderlijk veel aandacht bestaat in de media. Bijvoorbeeld: de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn (2011); de vuurwerkramp in Enschede (2000); het neerstorten van vlucht MH17 (2014); het uitbreken van de vogelgriep (2014).

  • Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die belangrijke principiële tegenstellingen tussen burgers aan het licht brengt, het debat over de kwestie maakt veel emoties los. Bijvoorbeeld: de discussie over Zwarte Piet (2013 e.v.).

  • Er is sprake van een gebeurtenis of kwestie die aanleiding is voor een intensief publiek debat over het functioneren van de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld: het delen van de metadata van telefoonverkeer met de NSA door de AIVD (2014); de Schipholbrand (2005).

  • Er is sprake van een politieke kwestie waardoor de positie van de minister of het Kabinet ernstig is bedreigd. Bijvoorbeeld: de fraude met toeslagen door Bulgaren (2013); de nationalisatie van ABN AMRO (2008).

De gehanteerde criteria en procedure zijn beschreven en vastgelegd in de selectielijst voor de gemeenten en intergemeentelijke organen 2020, meer in het bijzonder cat. 12.2, cat 3.1 en cat 20.1.

 

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van publicatie een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vijfheerenlanden. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

 

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • -

    de naam en het adres van de indiener;

  • -

    de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, en

  • -

    de reden(en) waarom u het niet eens bent met het besluit.

Het bezwaarschrift sluit u af met uw handtekening.

 

Maakt u bezwaar namens een organisatie? Stuur dan een kopie van de geldende statuten en een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan één jaar) mee met uw bezwaarschrift.Een bezwaarschrift indienen is gratis. Dit kan op twee manieren.

  • -

    Digitaal: via vijfheerenlanden.nl/bezwaarmaken. Daarvoor heeft u DigiD of eHerkenning nodig. Kijk voor meer informatie over DigiD op de website digid.nl.

  • -

    Per post: Stuur uw bezwaarschrift naar: Gemeente Vijfheerenlanden t.a.v. Commissie bezwaarschriften Postbus 11 4140 AA Leerdam.

Soms heeft u op korte termijn een uitspraak van de rechter nodig.Dan kunt u ná het indienen van uw bezwaarschrift direct de rechter vragen een tijdelijke maatregel (voorlopige voorziening) te nemen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan met een verzoekschrift, dat u samen met uw bezwaarschrift, indient bij de rechtbank.Dit kan op twee manieren.

  • -

    Digitaal: via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor heeft u DigiD nodig. Kijk voor meer informatie over DigiD op de website digid.nl.

  • -

    Per post. Stuur uw verzoekschrift naar: Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen Postbus 16005 3500 DA Utrecht

Een verzoekschrift indienen kost geld (griffierechten). Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de rechtbank via 088 - 362 00 00.

Naar boven