Besluit vaststelling hogere grenswaarde Wet geluidhinder locatie Planetenlaan - Eind

BESLUIT van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Son en Breugel om ter voorbereiding van de bouw van 46 nieuwbouwwoningen op de locatie Planetenlaan - Eind sectie E, de nummers 1025, 946, 1026,1991 (gedeeltelijk) in de gemeente Son en Breugel hogere grenswaarden krachtens artikel 83 (vanwege een weg) van de Wet geluidhinder vast te stellen.

Het vigerende bestemmingsplan “Breugel” (vastgesteld op 15 juli 2010) maakt de realisatie van 46 nieuwbouw woningen aan Planetenlaan - Eind niet mogelijk. De gemeente Son en Breugel is daarom voornemens om middels het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan - Eind” de realisatie van 46 nieuwbouwwoningen mogelijk te maken.

Wegverkeerslawaai

Bij een verandering van een bestemmingsplan, moet op basis van de Wet geluidhinder, bij het mogelijk maken van een geluidgevoelige bestemming die gelegen is binnen de zone van een weg, onderzocht worden of de voorkeurswaarde van 48 dB al dan niet overschreden wordt.

Door CroonenBuro 5 is hiertoe een geluidonderzoek opgesteld met kenmerk RAO01-0417311-01C d.d. 18 februari 2022.

De planlocatie Planetenlaan - Eind is gelegen binnen de zone van de wegen Planetenlaan, Lieshoutseweg, De Kuilen en Eind. Wegen met een maximale rijsnelheid van 30 km/uur en minder hebben geen zone op basis van de Wet geluidhinder.

De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt bij een aantal woningen op één of meer gevels overschreden. Vanwege de Planetenlaan is bij 13 woningen sprake van een hogere geluidbelasting. Voor deze wegen is onderzocht of maatregelen mogelijk zijn.

Procedure en Coördinatie met de Wet ruimtelijke ordening

De voorbereiding van de beschikking vindt plaats overeenkomstig het bepaalde in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het besluit tot het vaststellen van een hogere waarde wordt gecombineerd met de voorbereiding van de wijziging van het bestemmingsplan.

Dat wil zeggen dat het hogere waarde besluit indien mogelijk vooraf, doch ten minste gelijktijdig met het bestemmingsplan ter inzage ligt, in casu het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan - Eind”.

Dit besluit hogere waarde in het kader van de Wet geluidhinder ligt om deze reden, op grond van artikel 110c, eerste lid van de Wet geluidhinder, gelijktijdig met het bestemmingsplan “Breugel; Planetenlaan - Eind” ter inzage.

Beoordelingskader wegverkeerslawaai

In de Wet geluidhinder zijn grenswaarden opgenomen voor de geluidbelasting vanwege wegverkeerslawaai. De Wet geluidhinder maakt daarbij onderscheid in een voorkeurswaarde en een maximale ontheffingswaarde. Een geluidbelasting lager dan of gelijk aan de voorkeurswaarde is zonder meer toelaatbaar. De effecten van geluid worden dan aanvaardbaar geacht. De maximale ontheffingswaarde voor een woningbouwlocatie binnen de zone van een autoweg of autosnelweg bedraagt, op grond van artikel 1 in combinatie met artikel 83, eerste lid van de Wet geluidhinder, 53 dB. Een geluidbelasting lager dan of gelijk aan de maximale ontheffingswaarde is alleen toelaatbaar na een bestuurlijk afwegingsproces. Een geluidbelasting hoger dan de maximale ontheffingswaarde is ontoelaatbaar.

Een hogere waarde in het gebied tussen de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en de ten hoogst toelaatbare geluidbelasting van 53 dB is alleen toegestaan na een bestuurlijk afwegingsproces. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in deze procedure voor een hogere waarde voor geluid.

Het Reken- en meetvoorschrift geluid 2012 (Rmg2012) stelt de regels voor het bepalen van de geluidbelastingen. Uitgangspunt voor het bepalen van de toekomstige geluidbelasting is volgens het Rmg2012 het zogenoemde maatgevende jaar. In beginsel is dit het 10e jaar na realisatie van het plan.

Het afwegingsproces heeft voor wegverkeerslawaai vorm gekregen in de procedure vaststelling hogere waarde voor geluid. Het vaststellen van een hogere waarde wordt getoetst aan de Wet geluidhinder. De gemeente Son en Breugel heeft geen Hogere Waarde beleid.

Indien toepassing van maatregelen, gericht op het terugbrengen van de verwachte geluidbelasting van de gevel van de betrokken woningen of andere geluidsgevoelige bestemmingen, onvoldoende doeltreffend zal zijn, dan wel stuit op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeers- of vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, is een hogere waarde mogelijk.

Bouwbesluit

Het binnenmilieu wordt beschermd door de eisen die opgelegd zijn vanuit het Bouwbesluit. De geluidwering van de gevel dient zodanig te zijn dat het resulterende geluidniveau in de woning niet meer bedraagt dan 33 dB. Bij het ontwerp van de woningen wordt dit onderdeel meegenomen.

OVERWEGINGEN

Wegverkeerslawaai

Uit het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai, rapport met kenmerk RAO01-0417311-01C d.d. 18 februari 2022, opgesteld door CroonenBuro 5, blijkt dat de geluidbelasting op de te toetsen gevels van de woningen ten hoogste 55 dB bedraagt ten gevolge van het verkeer op de Planetenlaan.

Nader onderzoek en een afweging van maatregelen zijn daarom noodzakelijk vanwege het wegverkeer op de Planetenlaan.

Onderzoek maatregelen wegverkeerslawaai

Bronmaatregelen

Toepassen van een geluidreducerende wegdekverharding

Op de Planetenlaan ligt een asfaltverharding (referentiewegdek). Met een stiller asfaltsoort is mogelijk een reductie van een enkele dB te realiseren, waarmee echter niet zal worden voldaan aan de voorkeursgrenswaarde.

Daarnaast betreft het hier een ontwikkellocatie binnen de bebouwde kom waarbij er geen hoofdinfrastructuur wordt aangepast. Het plan wordt rechtstreeks ontsloten op de bestaande infrastructuur. Het toepassen van maatregelen aan het wegdek kan daarom niet worden geïntegreerd in voorziene wegwerkzaamheden die nodig zijn voor de planlocatie. Dit maakt het toepassen van geluidreducerende verharding exclusief voor enkele woningen in het plangebied duur en niet gewenst is. Het vervangen van het wegdek door een stillere soort voor enkel dit project stuit daarom op bezwaren van in ieder geval financiële aard.

Weren van (vracht)verkeer en/of verlagen van de snelheid

Het verminderen van de verkeersintensiteiten en snelheid is geen optie vanwege de aard en functie van deze (ontsluitings)weg. De weg is als zodanig in de verkeersstructuur van de gemeente opgenomen.

Overdrachtsmaatregelen

Afstandsvergroting tussen de bron en de geluidgevoelige objecten (woningen), het realiseren van afschermende niet geluidgevoelige bebouwing en/of het plaatsen van geluidschermen of -wallen zijn overdrachtsmaatregelen.

Er is, gelet op de beperkte ruimte in het plangebied, geen ruimte voor een dergelijke maatregel. Tevens wordt de eventuele ruimte belemmerd, doordat de bomen langs de Planetenlaan, vanwege de ecologische waarde, behouden dienen te worden.

Het oprichten van afschermende aaneengesloten niet geluidgevoelige bebouwing is om stedenbouwkundige redenen niet mogelijk. Het plaatsen van een scherm is, vanwege de ontsluiting van de woningen op de weg, verkeerstechnisch, stedenbouwkundig en financieel niet wenselijk. Derhalve worden geen geluidreducerende maatregelen in het overdrachtsgebied uitgevoerd.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel besluit:

  • 1.

    als hogere grenswaarde een waarde van maximaal 55 dB etmaalwaarde vast te stellen, voor het wegverkeerslawaai vanwege de Planetenlaan / Lieshoutseweg / De Kuilen / Eind, voor alle direct aangestraalde gevels van de woningen binnen het plan “Breugel; Planetenlaan – Eind”;

  • 2.

    een afschrift van dit besluit, met een verklaring van eensluidendheid, zoals beschreven in de Uitvoeringsregeling Kadasterwet, ter inschrijving van de openbare registers, aan te bieden aan het regiokantoor van het kadaster.

  • 3.

    Als voorwaarde aan dit besluit te verbinden dat de geluidisolatie van de woningen binnen het plan “Breugel; Planetenlaan - Eind” dient te worden afgestemd op de berekende geluidbelasting van wegverkeerslawaai zoals opgenomen in het geluidonderzoek van CroonenBuro 5 met kenmerk RAO01-0417311-01C d.d. 18 februari 2022.

Son en Breugel, 07 mei 2024

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Son en Breugel,

de secretaris, J. Wesselink

de burgemeester, mr. S.M. Otters - Bruijnen

Naar boven