VOORGENOMEN VERKOOP VAN GROND DOOR DE GEMEENTE MOERDIJK

De gemeente Moerdijk (hierna: ‘de Gemeente’) heeft het voornemen om, voor maximaal drie toekomstige bouwkavels ter gezamenlijke grootte van ca. 2.250 m2 gelegen in het plangebied van het Omgevingsplan ‘Markvelden Midden/Zuid’ te Zevenbergen Oost een eerste recht van koop te verlenen aan de heer J.J.M. Bouwmeester.

De Gemeente is van mening dat de heer Bouwmeester om de volgende redenen als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het bovenvermelde eerste recht van koop:

  • 1.

    De Gemeente is op dit moment bezig met de verwerving van gronden in bovenvermeld plangebied met het oog op de toekomstige woningbouwontwikkeling aldaar. In dat kader wenst de Gemeente ook de gronden van de heer Bouwmeester te verwerven. Indien daarover niet op minnelijke wijze overeenstemming kan worden bereikt, zal de gemeente overgaan tot onteigening.

  • 2.

    De heer Bouwmeester heeft de Gemeente te kennen gegeven dat hij bereid is zijn gronden aan de Gemeente te verkopen en in eigendom over te dragen, op voorwaarde dat hij in ruil daarvoor een eerste recht van koop verkrijgt op (maximaal) drie woningbouwkavels die de Gemeente in het plangebied zal ontwikkelen.

  • 3.

    De Gemeente is tot dit laatste bereid, omdat (alleen) door het verlenen van een eerste recht van verkoop van maximaal drie bouwkavels de gemeentelijke aankoop van de grond van de heer Bouwmeester mogelijk wordt gemaakt. Bovendien wordt daarmee een voorspoedige effectuering van de toekomstige ontwikkeling in de directe nabijheid in hetzelfde plangebied bevorderd

  • en wordt door deze transactie een kostbare en mogelijk tot vertraging leidende onteigeningsprocedure voorkomen. Met het verlenen van een eerste recht van koop aan de heer Bouwmeester wordt het door de Gemeente te behartigen algemeen belang gediend.

De Gemeente is van oordeel dat zij hiermee voldoet aan het zogeheten "Didam-arrest“ van de Hoge Raad. In dat arrest is bepaald dat de overheid bij de verkoop van onroerende zaken geen mededingingsruimte door middel van een selectieprocedure hoeft te bieden indien bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop.

 

Eenieder die zich niet kan verenigen met de voorgenomen verlening van het eerste recht van koop van de bouwkavels kan dit binnen 20 kalenderdagen na publicatie van dit voornemen per aangetekende brief aan de Gemeente via info@moerdijk.nl te kennen geven onder opgave van de reden(en) waarom diegene meent eveneens in aanmerking te komen voor het verkrijgen van vorenbedoeld eerste recht van koop. Zet in uw brief ten minste:

  • De datum van publicatie en welk voornemen tot grondverkoop of verlening van recht van koop het betreft;

  • Uw naam, adres en woonplaats;

  • Waarom u van mening bent dat u ook als serieuze koopgegadigde moet worden aangemerkt;

  • Uw handtekening;

  • Een machtiging als u voor iemand anders een motivatie indient, bijvoorbeeld namens een bedrijf.

De termijn van 20 kalenderdagen na publicatie geldt als een vervaltermijn. Als binnen de opgegeven termijn geen andersluidend bericht per aangetekende brief de Gemeente heeft bereikt, zal de Gemeente ervan uitgaan dat er geen andere gegadigde is voor de verwerving van een eerste recht van koop op (maximaal) drie bouwkavels in het bovengenoemde plangebied en zal zij uitvoering geven aan haar voornemen tot het verlenen van een eerste recht van koop aan de heer Bouwmeester. Er liggen verder geen stukken ter inzage. Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot het cluster grondzaken (info@moerdijk.nl).

Het voornemen is gepubliceerd in het Gemeenteblad.

13 juni 2024

Naar boven