Ter inzagelegging ontwerp-beleidsregel “Buitenplanse afwijkingsmogelijkheden gemeente Vaals 2024”

Besluit van het college van de gemeente Vaals om voor het afwijken van de regels van het omgevingsplan van de gemeente Vaals (artikel 8.0a van het Besluit kwaliteit leefomgeving) de geactualiseerde ontwerp-beleidsregel “Buitenplanse afwijkingsmogelijkheden gemeente Vaals 2024” (hierna: het afwijkingenbeleid) ter inzage aan te bieden.

Gelet op de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is beleidsregel geactualiseerd. Tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet gaf het Besluit omgevingsrecht (hierna: Bor) aan welke gevallen in aanmerking kwamen voor het verlenen van een omgevingsvergunning in afwijking van het bestemmingsplan (de kruimelgevallenregeling). Hierbij waren expliciet een aantal categorieën gevallen aangewezen, waarin het college de bevoegdheid had om (middels omgevingsvergunning) van het bestemmingsplan af te wijken. In de genoemde beleidsregel was per wettelijke categorie aangegeven, onder welke voorwaarden een dergelijke afwijking zou worden verleend.

De kruimelgevallenregeling uit het Bor komt te vervallen en komt niet terug onder de Omgevingswet. Wel blijft het ook onder de Omgevingswet mogelijk in algemene zin af te wijken van het omgevingsplan. Het is wenselijk de huidige beleidslijn c.q. het huidige afwegingskader op een consistente wijze onder de Omgevingswet voort te zetten. Gelijktijdig zijn de beleidsregels op een aantal punten geactualiseerd. De inhoudelijke wijzigingen zijn groen gemarkeerd.

Inzage

Het ontwerp-afwijkingenbeleid ligt de dag na deze bekendmaking voor de duur van 2 weken tijdens de openingstijden voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.00 uur. De ontwerp-beleidsregel wordt eveneens gepubliceerd op de website van de gemeente Vaals, Externe link: https://www.vaals.nl/ontwerp-beleidsregel.

Zienswijze

Gedurende de periode van terinzagelegging kunt u ten aanzien van het ontwerp-afwijkingenbeleid schriftelijk (geen e-mail) een zienswijze sturen naar de gemeente Vaals, t.a.v. college van Burgemeester en Wethouders van Vaals, postbus 450, 6290 AL Vaals, onder vermelding van “Zienswijze afwijkingenbeleid 2024”. Voor het mondeling indienen van een zienswijze kunt u contact opnemen met mevrouw S. Trines (043-3068568) van de sector Ruimte.

Naar boven