Wijzigingsbesluit

 

 

 

Raadsvoorstel Burgemeester en wethouders

Jaargang 2023

Zaaknummer 3145322

Datum 14 december 202 3

Onderwerp Wijziging Asv 2020 teneinde indexering mogelijk te maken

 

 

 

Voorstel

Het college vraagt de raad in te stemmen met het voorstel om:

1. a. Het bedrag van de subsidieverlening van de structurele subsidies over 2024 met maximaal 6,3% te indexeren.

b. Artikel 4 lid 3 van de Algemene subsidieverordening Gemeente Alphen aan den

Rijn 2020 (Asv 2020) per 2024 aan te passen naar:

Het college kan aan de raad voorstellen om de mogelijkheid te geven een indexering toe te passen ten aanzien van de structurele subsidies.

c. Als gevolg van de indexering het bedrag voor de verantwoordingsplicht, zoals genoemd in artikel 14, lid 1, te verhogen naar een bedrag van€ 1 0.000, teneinde de administratieve lasten van de organisaties niet te verhogen.

d. Tevens de bedragen, genoemd in artikel 11, lid 1 (inzake toestemming vragen voor toevoeging aan eigen vermogen) en artikel 12, lid 1 (inzake toestemming vragen voor vormen van voorzieningen) te verhogen naar €1 0.000.

e. De Asv gewijzigd vast te stellen.

2. Verdere indexering na 2024 integraal onderdeel te laten zijn bij de Kaderstelling.

 

Kerngegevens

 

Publiekssamenvatting

De kosten voor een groot aantal van onze gesubsidieerde organisaties zijn gestegen als gevolg van inflatie, stijgende huurtarieven, energiekosten en personeelskosten. Om de dienstverlening en activiteiten van deze organisaties, die een belangrijke maatschappelijke taak voor de gemeente vervullen, zoveel mogelijk op peil te houden, stelt het college de raad voor om in de Algemene subsidieverordening Gemeente Alphen aan den Rijn 2020 (Asv) een artikellid te wijzigen over de mogelijkheid tot indexatie in de toekomst voor alle subsidiepartners met een structurele subsidierelatie met Gemeente Alphen aan den Rijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorstel

De Algemene Subsidieverordening Gemeente Alphen aan den Rijn 2020 (hierna: Asv 2020) kent twee soorten subsidies: eenmalige en structurele subsidies.

a. Eenmalige subsidie: Deze subsidie is specifiek bedoeld voor projecten of activiteiten met een eenmalig karakter. Het is incidenteel en wordt verstrekt ter ondersteuning van specifieke, tijdelijke initiatieven.

b. Structurele subsidie: Deze wordt per (boek)jaar of voor een bepaald aantal (boek)jaren verleend aan een instelling, voor een periode van maximaal vier jaar. Het is bedoeld voor organisaties die op lange termijn bijdragen aan de gemeenschap.

 

Alle subsidierelaties vallen onder de Asv 2020. Daarnaast zijn er specifieke subsidieregelingen voor bepaalde doelen of onderwerpen. Hoewel deze specifieke regelingen ook onder de Asv 2020 vallen, hebben ze regeling-specifieke afspraken. In sommige van deze regelingen is indexatie al opgenomen of juist uitgesloten.

In artikel 4 lid 3 Asv 2020 is thans opgenomen dat het college in beginsel bij gelijkblijvend activiteitenaanbod de nullijn ten opzichte van het subsidiebedrag van het voorgaande jaar hanteert. Er zijn echter organisaties die al jaren te maken hebben met een vastgesteld budget of subsidieplafond. Het hanteren van een nullijn houdt geen rekening met de jaarlijkse kostenstijgingen waar deze organisaties mee te maken hebben. Dit komt in feite neer op een jaarlijkse bezuiniging, wat uiteindelijk kan leiden tot een afname van de productiviteit en dienstverlening aan de inwoners. Dit is een onbedoeld én onwenselijk effect.

 

Voorgesteld wordt om de mogelijkheid tot indexatie voor organisaties met een structurele subsidierelatie te borgen in de Asv. De Asv 2020 moet daarop aangepast worden. Het doel is om een proactieve aanpak te hanteren bij het beheer van subsidies, rekening houdend met economische variabelen zoals inflatie en hiermee de stabiliteit en duurzaamheid van gesubsidieerde organisaties te waarborgen. Organisaties die een eenmalige subsidierelatie hebben met de gemeente ontvangen een eenmalige subsidie die passend is bij het dan geldende prijspeil. Indexatie is hierop dus niet van toepassing.

 

Voor 2024 wordt nog wel eenmalig met terugwerkende kracht de indexatie verwerkt, aangezien de aanpassingen aan de Asv 2020 niet tijdig gereed is voor het versturen van de beschikkingen over 2024. Mogelijk is hier een verkorte aanvraag voor nodig. Het uitgangspunt is dat de uitvraag tot zo min mogelijke administratieve lasten leidt voor de organisaties.

Vanaf 2025 is de mogelijkheid tot indexatie na aanpassing geborgd in de Asv 2020 en hoeft dit niet meer met terugwerkende kracht.

De financiële consequenties als gevolg van indexering na 2024 zullen onderdeel gaan uitmaken van de financiële kaderstelling van de begroting (kadernota).

 

Toelichting op besluit verantwoordingsplicht

In artikel 14 lid 1 Asv 2020 is opgenomen dat het college subsidiebedragen onder de

€5.000,- direct kan vaststellen. Als gevolg van de indexering zal een groot aantal kleine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

structurele subsidies boven de grens van €5.000 uitkomen. Om de administratielast zo veel mogelijk te beperken voor de organisaties, wordt het subsidiebedrag dat direct kan worden vastgesteld verhoogd naar €1 0.000. Dit betekent dat een verhoging naar €1 0.000 ook van toepassing is in artikel 11 lid l (inzake toestemming vragen voor toevoeging eigen vermogen) en artikel 12 lid 1 (inzake toestemming vragen voor vormen van voorzieningen).

 

lndexatiepercentage

Voorgesteld wordt om voor 2024 aan te sluiten bij het OVA (Overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling)-indexatiepercentage van 2024. Dit percentage bedraagt in 2024 6,3%. In de Asv 2020 zal het hanteren van de nullijn worden vervangen door het college de mogelijkheid te geven om een indexatiepercentage, afhankelijk van de dan geldende ontwikkelingen, via de kaderstelling en begroting voor te stellen aan de raad.

 

Juridische consequenties

Het is zaak ervoor te zorgen dat de organisaties op een rechtmatige wijze middelen kunnen aanvragen en de gemeente op een rechtmatige wijze besluiten kan nemen. De beschikkingen over 2024 zullen eerder worden verstuurd dan de aanpassingen aan de Asv 2020 worden ingevoerd. Het is niet wenselijk om de organisaties langer te laten wachten op hun beschikking. Daarom zullen de ingediende aanvragen worden behandeld en beoordeeld voor 2024, nog zonder de indexatie hierin mee te nemen. Dit wordt in 2024 met terugwerkende kracht hersteld.

 

Financiële consequenties

Bij het opstellen van de Kaderstelling 2024 voor de begroting 2024 is rekening gehouden met een bedrag van€ 2.350.000. Dit bedrag is gereserveerd voor de indexering van de subsidies van de diverse partijen binnen het sociaal domein.

De begroting 2024 is op 9 november 202 3 vastgesteld en hiermee zijn deze middelen definitief beschikbaar.

Indien blijkt dat er toch een overschrijding van het budget gaat plaatsvinden wordt dit opgenomen in een van de P&C producten (voorjaarsnota, najaarsnota, jaarrekening, ed.).

 

Bijlagen

 

- Collegebesluit 3145322

- Concept aangepaste Asv 2020

- Opsomming wijzigingen Asv 2020

 

 

 

 

 

Alphen aan den'ëJn

 

Besluit Gemeenteraad

 

 

 

 

 

Jaargang Zaaknummer

 

Onderwerp

 

2023

3145322

 

Wijziging Asv 2020 teneinde indexering mogelijk te maken

 

 

 

 

 

 

De raad van Alphen aan den Rijn,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 oktober 2023,

 

 

Besluit:

Wel/niet in te stemmen met het voorstel om:

 

1. a. Het bedrag van de subsidieverlening van de structurele subsidies over 2024 met maximaal 6,3% te indexeren.

b. Artikel 4 lid 3 van de Algemene subsidieverordening Gemeente Alphen aan den Rijn 2020 (Asv 2020) per 2024 aan te passen naar:

Het college kan aan de raad voorstellen om de mogelijkheid te geven een indexering toe

te passen ten aanzien van de structurele subsidies.

c. Als gevolg van de indexering het bedrag voor de verantwoordingsplicht, zoals genoemd in artikel 14, lid 1, te verhogen naar een bedrag van€ l 0.000, teneinde de administratieve lasten van de organisaties niet te verhogen.

d. Tevens de bedragen, genoemd in artikel 11, lid l (inzake toestemming vragen voor toevoeging aan eigen vermogen) en artikel 12, lid l (inzake toestemming vragen voor vormen van voorzieningen) te verhogen naar €10.000.

e. De Asv gewijzigd vast te stellen.

2. Verdere indexering na 2024 integraal onderdeel te laten zijn bij de Kaderstelling.

 

 

 

 

Gewaarmerkte bijlage(n):

Geen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 14 december 2023. De raad van Alphen aan den Rijn,

de griffier, de voorzitter,

drs. J.A.M. Timmerman, mr. drs. J.WE. Spies

Naar boven