Wijziging Omgevingsplan Duurzaam Bouwen

Aanhef

Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Nieuwegein maakt bekend dat zij de definitieve wijziging op de regeling "Omgevingsplan gemeente Nieuwegein" hebben vastgesteld en gepubliceerd.

Definitieve wijziging omgevingsplan

De wijziging van het "Omgevingsplan gemeente Nieuwegein" betreft:

Wijziging Omgevingsplan Duurzaam Bouwen 

Met deze wijziging van het omgevingsplan van Nieuwegein legt de gemeente Nieuwegein de prestatie-eisen uit het omgevingsprogramma Duurzaam Bouwen Woningbouw vast in regels. De gemeente Nieuwegein wil met deze regels onder andere bijdragen aan een klimaatneutrale stad, door bijvoorbeeld regels op te nemen over regenwater en hittestress. Deze regels gelden alleen voor het bouwen van nieuwe woningen en gelden voor de hele gemeente, met uitzondering van City Nieuwegein. Daarvoor geldt de kaderstellende duurzaamheidsvisie City Nieuwegein.

Ambtshalve aanpassing

Ten opzichte van de ontwerp wijziging omgevingsplan duurzaam bouwen is de voornaamste aanpassing het schrappen van de artikelen die lokaal maatwerk bevatten. Met de invoering van de Omgevingswet is gebleken dat de mogelijkheid tot lokaal maatwerk op het gebied van energie- en milieuprestatie uit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) geschrapt is. In de vorige versies van de wijziging omgevingsplan duurzaam bouwen waren regels opgenomen waarin gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om lokaal maatwerk toe te passen. Nu deze mogelijkheid uit de landelijke regelgeving geschrapt is, zijn deze regels ook uit de wijziging omgevingsplan duurzaam bouwen verwijderd.

Uitleg kennisgeving

De wijziging van het omgevingsplan, met de daarbij behorende stukken, kunt u vanaf 13 juni 2024 op de volgende manieren inzien:

Beroep instellen tegen dit besluit

Als u het niet eens bent met het besluit kunt u binnen een periode van zes weken, met ingang van de dag van de bekendmaking van dit besluit (13 juni 2024), schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de Raad van State. Zie voor de mogelijkheden de website van de Raad van State.

Op basis van artikel 16.78 Omgevingswet treedt een wijziging omgevingsplan in werking vier weken na bekendmaking van het besluit, tenzij bij het besluit een later tijdstip is bepaald. De gemeente Nieuwegein heeft besloten een later tijdstip te bepalen, namelijk: gelijktijdig met het einde van de beroepstermijn van zes weken.

Wie kan beroep instellen?

Beroep kan ingesteld worden door:

  • Belanghebbenden.

  • Niet-belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht over het besluitonderdeel waartegen het beroep zich richt.

  • Niet-belanghebbenden die geen zienswijze naar voren hebben gebracht over het besluitonderdeel waartegen het beroep zich richt, maar aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht.

 

Het beroepschrift dient te worden ondertekend en bevat tenminste: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; de gronden van het beroep. Vermeld duidelijk om welke omgevingsplanwijziging het gaat.

Voorlopige voorziening

Het besluit treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Diegene die beroep heeft ingesteld kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Voor de behandeling van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor nadere informatie over deze procedure(s) kunt u zich wenden tot de Raad van State (telefoon 070 – 426 44 26).

Ondertekening

Gemeente Nieuwegein, 13 juni 2024

College van burgemeester en wethouders van de Gemeente Nieuwegein

Naar boven