Gemeenteblad van Bodegraven-Reeuwijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bodegraven-Reeuwijk | Gemeenteblad 2024, 255181 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bodegraven-Reeuwijk | Gemeenteblad 2024, 255181 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening tot wijziging van de Participatieverordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2021 (1e wijziging)
De Participatieverordening gemeente Bodegraven-Reeuwijk 2021 wordt gewijzigd als volgt:
Artikel 3, tweede lid, komt te luiden:
Inwonerparticipatie en/of inspraak wordt in beginsel toegepast wanneer het te verwachten is dat er belanghebbenden zijn die in aanzienlijke mate geraakt zullen worden door het betreffende beleid, ofwel wanneer te verwachten is dat betrokken bewoners of experts over relevante ervaringskennis of inzichten beschikken die bruikbaar zijn bij de ontwikkeling van het beleid.
Na artikel 10 wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:
Artikel 11a. Dorps- en wijkparticipatie
Artikel 11b. Participatie dorps- en wijkteams
De dorps- en wijkteams worden tenminste betrokken indien het beleid van de gemeente betrekking heeft op:
Artikel 11c. Intentieverklaring
De dorps- en wijkteams sluiten met de gemeente een intentieverklaring waarin nadere afspraken tussen beide partijen staan. De intentieverklaring is opgenomen in de bijlagen bij deze verordening.
Artikel 12. Participatie bij omgevingsvergunningen
Het college van burgemeester en wethouders stelt een leidraad vast waarin wordt aangegeven welke vormen van participatie kunnen worden toegepast in daarbij aangewezen gevallen.
Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk,
Bijlage als bedoeld in artikel 11c
Intentieverklaring samenwerking dorps- en wijkteams Bodegraven-Reeuwijk
1) Doel van deze intentieverklaring
De gemeente overlegt structureel met een aantal mensen per dorp of wijk die een sterke binding met de lokale samenleving hebben en weten wat er speelt. De overleggen met deze dorps- en wijkteams zijn heel waardevol.
De basis voor onze samenwerking is altijd onze gedeelde passie voor de lokale gemeenschap en haar leefomgeving.
We delen de ambities en kaders waarin we samenwerken met elkaar. Dit is waar dorpsvisies en bestuursakkoorden elkaar ontmoeten en de (verwachte) impact van plannen op dagelijkse realiteit in een vroeg stadium met elkaar gedeeld worden.
In de loop van de tijd zijn er verschillen ontstaan in de mate waarin en manieren waarop de samenwerking per dorp plaatsvindt. Op zich is dat niet erg, maar ook in de onderlinge verwachtingen en zelfs de laagdrempeligheid die we willen borgen om elkaar te benaderen zijn verschillen ontstaan en we willen die drempels wegnemen. Dit leidt tot de behoefte een aantal werkafspraken te maken welke hieronder zijn uitgewerkt.
2) Uitgangspunten en verantwoordelijkheden
Een dorps- of wijkteam geeft vanuit haar deskundigheid gevraagd en ongevraagd advies. Per situatie wordt er vooraf besproken hoe er met dit advies omgegaan zal worden en wat de gemeente met de informatie zal doen. Dit is bedoeld om de verwachtingen naar elkaar toe direct duidelijk te maken. Ook indien de gemeente een advies niet overneemt wordt dit met elkaar besproken.
Meldingen met betrekking tot reguliere onderhoudstaken worden opgelost via het meldpunt woonomgeving van de gemeente. De dorps- en wijkteams hoeven zich daar niet mee bezig te houden, tenzij er een structurele verandering nodig is om de leefbaarheid te bevorderen of tenzij er een melding zonder opgaaf van redenen niet opgepakt wordt door de gemeente.
Het gemeentebestuur en de gemeenteraad werken vanuit een eigen verantwoordelijkheid om besluiten te nemen en daarbij zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn, o.a. via het overleg met de dorps- en wijkteams.De dorps- en wijkteams accepteren op hun beurt dat de gemeente moet handelen vanuit het algemeen belang, haar opgelegde taken en wet- en regelgeving; wat er toe kan leiden dat een dorps- of wijkteam het ergens niet mee eens is. Hierover zal de gemeente de teams beargumenteerd informeren.
Het werken met de dorps- en wijkteams is een belangrijke vorm van participatie maar niet de enige. In het kader van bijvoorbeeld beleidsvraagstukken of projecten zal de gemeente ook andere vormen van participatie hanteren, zoals die onder andere zijn vastgelegd in de door de gemeenteraad vastgestelde participatieverordening.
3) Samenstelling en werkwijze van de dorps- en wijkteams
Het team communiceert haar activiteiten via www.dorpenwijk.nl. De gemeente ondersteunt het beheer van deze site.
Inhoudelijk wordt er rechtstreeks afgestemd tussen het dorps-/wijkteam en de ambtelijk specialisten. De gemeente verstrekt minimaal twee keer per jaar een overzichtslijst van de projecten in het gebied met de naam en contactgegevens en het aandachtsgebied van de behandelend ambtenaren. Op basis van deze lijst kan het dorps-/wijkteam bij vragen over een project direct contact zoeken met de behandelend ambtenaar. De contactpersoon bij het team bestuursondersteuning wordt op de hoogte gehouden van deze directe contacten, bijvoorbeeld door een cc van de mailcorrespondentie.
Gemeente en de voorzitters van de dorps-en wijkteams bespreken gezamenlijk (minimaal) 1x per jaar de resultaten en samenwerking van het afgelopen kalenderjaar en de ontwikkeling van het dorps- en wijkgericht werken in zijn algemeenheid tijdens het zogenoemde voorzittersoverleg. Op basis hiervan maken de gemeente en de dorps- en wijkteams afspraken voor eventuele verdere verbetering of aanpassing van de werkwijze.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-255181.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.