Bekendmaking van voornemen recht van opstal op gemeentegrond

De gemeente Asten (hierna: de gemeente) is voornemens om een recht van opstal te verlenen op het perceel gelegen nabij de Gezandebaan te Asten, genaamd ‘De Witte Bergen’, eigendom van de gemeente, groot ca. 10 ha, aan Hengelsportvereniging Ons Genoegen, ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel onder nummer 40235206, verder te noemen de vereniging.

 

Motivatie

De gemeente is van oordeel dat er op basis van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het vestigen van een recht van opstal. De gemeente wijst er ten overvloede op dat de gemeente daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid toekomt.

De vereniging komt als enige serieuze gegadigde in aanmerking, omdat:

 

  • 1.

    Op 2 december 2013 een pachtovereenkomst voor onbepaalde tijd is gesloten tussen de vereniging en de gemeente ten behoeve van het gebruik van het perceel voor de visactiviteiten. Deze vinden plaats in de op het perceel aanwezige visvijver. Om de toegankelijkheid van de visvijver te verbeteren heeft de vereniging op eigen kosten steigers geplaatst. Zonder een recht van opstal de op kosten van de vereniging geplaatste steigers door natrekking eigendom worden van de gemeente. Door het vestigen van het recht van opstal wordt dat voorkomen.

  • 2.

    Gelet op het onder 1 en 2 genoemde het niet te verwachten is dat andere gegadigden interesse hebben in het te vestigen recht van opstal.

  • 3.

    Het gelet op de reden en het doel van het vestigen van het recht van opstal niet van de gemeente gevergd kan worden een omvangrijke en arbeidsintensieve verkoopprocedure te volgen.

     

Reactietermijn

Als u zich niet kunt verenigen met het voorgenomen recht van opstal, dan kunt u uiterlijk binnen 20 dagen na de datum dat deze bekendmaking in het Gemeenteblad is gepubliceerd, een kort geding procedure aanhangig maken bij de bevoegde voorzieningenrechter (civiel) en dient u de gemeente hiervan onverwijld in kennis te stellen middels betekening van de dagvaarding op het adres van de gemeente, bij gebreke waarvan het recht vervalt om tegen al het voornoemde in rechte te komen en/of daarop enige aanspraak in welke vorm of hoedanigheid dan ook te baseren, althans zijn uw rechten daarop uitgewerkt. Een digitaal afschrift van de dagvaarding dient u tevens per e-mail aan gemeente@asten.nl te verzenden onder vermelding van “dagvaarding inzake voorgenomen recht van opstal perceel ‘De Witte Bergen’. Wij wijzen u erop, dat u moet motiveren waarom u een vergelijkbare positie inneemt als de vereniging en daardoor eveneens in aanmerking komt voor een recht van opstal op het genoemde perceel.

Indien er geen kort geding wordt gestart, acht de gemeente zich vrij om de overeenkomst voor het recht van opstal van het perceel kadastraal bekend gemeente Asten sectie G, nummer 1956 (gedeeltelijk) met de stichting aan te gaan en het recht van opstal te vestigen.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778 Didam).

Naar boven