Wijzigingen van de subsidieregeling Kunst en Cultuur gemeente Bergen (L) 2024

Het college van de gemeente Bergen (L),

 

gelet op artikelen 147 en 160 van de Gemeentewet;

 

Besluit

 

De subsidieregeling Kunst en Cultuur gemeente Bergen (L) 2024 als volgt te wijzigen:

I Wijzigingen van de subsidieregeling Kunst en Cultuur gemeente Bergen (L) 2024

A

Artikel 4. Bijzondere voorwaarden

  • Lid e) komt te luiden:

    “e) De bepaling van het aantal leden wordt afgemeten aan de hand van de laatstelijk aangeleverde verplichte verantwoording.”

B

Artikel 5. Eerste aanvraag, verlenging, verantwoording en beëindiging

  • Lid 3. komt te luiden:

    “3. De aanvrager legt jaarlijks vóór 1 oktober verantwoording af over het voorafgaande jaar door het indienen van een jaarverslag (met ledenaantallen wanneer van toepassing) en een financieel jaarverslag.”

C

Artikel 6. Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?

  • De eerste zin wordt aangepast naar lid 1 en komt te luiden:

    “ 1. In de onderstaande tabel is de hoogte van de structurele subsidie per categorie weergegeven.”

D

Artikel 6. Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?

  • Aan dit artikel wordt een tweede lid toegevoegd, onder de tabellen luidende:

    “2. De subsidiebedragen worden vanaf 2024 jaarlijks geïndexeerd, conform de CBS-consumentenprijsindex (CPI). In het lopende subsidiejaar wordt de subsidiebijdrage beschikt voor het komende subsidiejaar en daarbij wordt automatisch de, door het CBS definitief vastgestelde, jaarindex van het voorgaande jaar toegepast.”

E

Algemene Toelichting Artikel 4. Bijzondere voorwaarden:

  • De eerste zin wordt aangepast en komt te luiden:

    “Dit artikel geeft een nadere invulling van het gestelde in artikel 2 en 3.”

F

Algemene Toelichting Artikel 5. Eerste aanvraag, verlenging, verantwoording en beëindiging:

  • De gehele alinea komt te luiden:

    “Structurele subsidies worden meerjarig toegekend om administratieve lasten te beperken. Om subsidies beter te kunnen afstemmen en meer zicht te krijgen op hun effect, wordt er wel een verantwoordingsplicht ingevoerd. De zogenoemde ‘peildatum’ hiervoor is verlegd van vóór 1 april naar vóór 1 oktober. Dit was een wens van de structurele subsidieontvangers en gezien het verleggen van de datum geen invloed heeft op het werkproces van de gemeente kan hierin tegemoet gekomen worden. De gemeente kan de subsidie beëindigen als de aanvrager niet (langer) voldoet aan de inhoudelijke of formele voorwaarde.

    Dit is ook behoudens de verantwoording bij middelgrote en grote subsidies die is neergelegd in artikel 14 en 15 van de Subsidieverordening.”

G

Algemene Toelichting Artikel 6. Subsidiebedragen

  • Alinea twee komt te luiden:

    “Gelet op de hoge recente inflatie is er bij deze herijking eenmalig een verhoging toegepast. Daarnaast worden de Kunst & Cultuur subsidies vanaf 2024 jaarlijks geïndexeerd, conform de CBS consumentenprijsindex (CPI). In het lopende subsidiejaar wordt de subsidiebijdrage beschikt voor het komende subsidiejaar en daarbij wordt automatisch de, door het CBS definitief vastgestelde, jaarindex van het voorgaande jaar toegepast.

     

    Bijvoorbeeld: in het lopende jaar 2024 legt een structurele subsidieontvanger verantwoording af over het voorafgaande jaar 2023. Op basis van deze verantwoording wordt bepaald hoeveel subsidie de structurele subsidieontvanger krijgt voor het volgende subsidiejaar, 2025. Bij het beschikken van de subsidiebijdrage voor 2025, dat plaatsvindt in het lopende jaar 2024, wordt automatisch de CBS CPI jaarindex toegepast van het voorgaande jaar, 2023. Dat betekent dat de structurele subsidieontvanger een subsidiebijdrage beschikt krijgt voor 2025 inclusief indexatie (CBS CPI jaarindex 2023).”

II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare B&W vergadering van 21 mei 2024.

H.H.M. Timmermans

Secretaris

M.H.D. Rauner

Burgemeester

Naar boven