Voorgenomen vestiging van een recht van opstal ten behoeve van het plaatsen zendmast voor mobiele datacommunicatie

 

De gemeente Bernheze geeft hierbij kennis van het voornemen om op een gedeelte gemeentegrond een zakelijk recht van opstal te vestigen ten behoeve van een zendmast van Vodafone. Het betreft de locatie gelegen nabij Loo 8 in Nistelrode, kadastraal bekend F 1274 met een oppervlakte van ca 96m².

 

Motivatie

De gemeente Bernheze is van oordeel dat Vodafone als enige serieuze gegadigde is voor het vestigen van het zakelijk recht.

De gemeente voert hiertoe de navolgende motivatie aan:

  • 1.

    Het is voor de gemeente ook van belang dat de kwaliteit van mobiele diensten in de gemeente wordt gewaarborgd. Hiervoor is nodig dat een nieuwe zendmast wordt geplaatst.

  • 2.

    Telecom Operators coördineren onderling de samenwerking en afstemming over wie waar een vergunning aanvraagt en dus de daarvoor benodigde grond verwerft of een recht van opstal verkrijgt. Dit is conform de bepalingen van het Antenneconvenant en Leidraad. Daarnaast het delen van mobiele netwerken en samenwerken volgens de Leidraad van de Autoriteit Consument & Markt. De verantwoordelijkheid ligt niet bij de gemeente maar bij de Telecom Operators onderling met Vodafone hierin als ‘’lead’’.

     

De gemeente Bernheze heeft het voornemen om 20 kalenderdagen na de datum van publicatie van deze bekendmaking een zakelijke recht van opstalovereenkomst af te sluiten met de betrokkene partij.

 

Bezwaren of beroep

Tegen de voorgenomen ruiling kunnen geen bezwaren of beroep in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht worden ingediend of ingesteld. Kunt u zich niet verenigen met de voorgenomen vestigen van een zakelijk recht en merkt u zichzelf aan als een serieuze gegadigde, dan dient u dat, binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie van deze bekendmaking, uiterlijk 30 juni 2024 kenbaar te maken door een kort geding tegen de gemeente Bernheze naar aanleiding van dit voornemen aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch Oost-Brabant. Deze termijn van 20 kalenderdagen merken wij aan als vervaltermijn. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. De gemeente Bernheze en betrokkene zouden immers onredelijk worden benadeeld als pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.

 

Als u een kort geding aanhangig maakt dient u uiterlijk binnen 3 kalenderdagen na de vervaltermijn een afschrift van de dagvaarding te mailen naar gemeente@bernheze.org t.a.v. afdeling Grondzaken.

 

Met deze publicatie geeft de gemeente Bernheze uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

 

Heesch, 10 juni 2024

Naar boven