Wijziging van de subsidieregeling Sociale Cohesie gemeente Bergen (L) 2024

Het college van de gemeente Bergen (L),

 

gelet op artikelen 147 en 160 van de Gemeentewet;

 

Besluit

 

De subsidieregeling Sociale Cohesie gemeente Bergen (L) 2024 wordt als volgt gewijzigd:

I Wijziging van de subsidieregeling Sociale Cohesie gemeente Bergen (L) 2024

A

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Aan lid 4.2. wordt onderdeel g) toegevoegd en komt te luiden:

    “g) Voor de bepaling van de hoogte van het subsidiebedrag wordt alleen uitgegaan van leden die in de gemeente Bergen (L) wonen en ingeschreven staan en in de leeftijdscategorie tot 19 jaar of boven de 65 jaar. De bepaling van het aantal leden wordt afgemeten aan de hand van de laatstelijk aangeleverde verplichte verantwoording.”

B

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Aan lid 4.2. wordt onderdeel h) toegevoegd en komt te luiden:

    “h) De structurele Sociale Cohesie subsidiebedragen worden vanaf 2024 jaarlijks geïndexeerd, conform de CBS consumentenprijsindex (CPI). In het lopende subsidiejaar wordt de subsidiebijdrage beschikt voor het komende subsidiejaar en daarbij wordt automatisch de, door het CBS definitief vastgestelde, jaarindex van het voorgaande jaar toegepast.”

C

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Lid 3 letter a) komt te luiden:

    “a) Voor adviesraden van inwoners, tot een bedrag van € 1.600,- per jaar, met aanvullend een leefbaarheidsbudget van €3.500,- per jaar.”

D

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Lid 3 letter e) komt te luiden:

    “e) Voor andere Jeugd- en Jongerenorganisaties € 55,- per lid en andere Jeugd- en Jongerenorganisaties zonder leden een minimumbedrag van € 750,- per jaar en €50,- per activiteit;”

E

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Lid 3 letter f) komt te luiden:

    “f) Voor de organisatie van volksfeesten voor de jeugd, waaronder Koningsdag, Sint-Maarten, Sin-terklaas, Halloween, en Jeugdcarnaval, een bedrag van € 500,- per jaar.

F

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Lid 3 letter g) komt te luiden:

    “g) Voor Schutterijen en Gildes een bedrag van €500,- per jaar voor de sociale, culturele en toeristische functie die ze hebben en organisatie van activiteiten.”

G

Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Lid 3.g. wordt 3.h. en komt te luiden:

    h) “Voor overige aanvragers een bedrag tot € 1.300,- per jaar.”

H

Artikel 5. Eerste aanvraag, verlenging, verantwoording en beëindiging

  • Lid 3. komt te luiden:

    “3. De aanvrager legt jaarlijks vóór 1 oktober verantwoording af over het voorafgaande jaar door het indienen van een jaarverslag (met ledenaantallen wanneer van toepassing) en een financieel jaarverslag.”

I

Artikel 7. Incidentele subsidies

  • Lid 1. komt te luiden:

    “1. Een incidentele subsidie kan worden aangevraagd met inachtneming van artikel 1,2 en 3.”

J

Artikel 7. Incidentele subsidies

  • In lid 7.2. wordt onderdeel h) toegevoegd en komt te luiden:

    “h) De activiteit of het evenement vindt plaats in de openbare ruimte van de gemeente Bergen, heeft een lokale c.q. regionale uitstraling en is d.w.z. toegankelijk voor iedereen.”

K

Artikel 7. Incidentele subsidie

  • Aan dit artikel wordt een vierde lid toegevoegd en komt te luiden:

    “4. Op incidentele subsidiebijdragen is indexering niet van toepassing.”

L

Algemene Toelichting Artikel 4. De structurele (jaarlijkse) subsidie

  • Alinea 3 komt te luiden:

    “De genoemde bedragen zijn ontleend aan de oude subsidieregelingen. Er is een kleine verhoging toegepast als inflatiecorrectie.

     

    Daarnaast worden de structurele Sociale Cohesie subsidiebedragen vanaf 2024 jaarlijks geïndexeerd, conform de CBS-consumentenprijsindex (CPI). In het lopende subsidiejaar wordt de subsidiebijdrage beschikt voor het komende subsidiejaar en daarbij wordt automatisch de, door het CBS definitief vastgestelde, jaarindex van het voorgaande jaar toegepast.

     

    Bijvoorbeeld: in het lopende jaar 2024 legt een structurele subsidieontvanger verantwoording af over het voorafgaande jaar 2023. Op basis van deze verantwoording wordt bepaald hoeveel subsidie de structurele subsidieontvanger krijgt voor het volgende subsidiejaar, 2025. Bij het beschikken van de subsidiebijdrage voor 2025, dat plaatsvindt in het lopende jaar 2024, wordt automatisch de CBS CPI jaarindex toegepast van het voorgaande jaar, 2023. Dat betekent dat de structurele subsidieontvanger een subsidiebijdrage beschikt krijgt voor 2025 inclusief indexatie (CBS CPI jaarindex 2023).”

M

Algemene Toelichting artikel 5. Eerste aanvraag, verlenging, verantwoording en beëindiging

  • De gehele alinea komt te luiden:

    “Structurele subsidies worden meerjarig toegekend om administratieve lasten te beperken. Om subsidies beter te kunnen afstemmen en meer zicht te krijgen op hun effect, wordt er wel een verantwoordingsplicht ingevoerd. De zogenoemde ‘peildatum’ hiervoor is verlegd van vóór 1 april naar vóór 1 oktober. Dit was een wens van de structurele subsidieontvangers en gezien het verleggen van de datum geen invloed heeft op het werkproces van de gemeente kan hierin tegemoetgekomen worden. De gemeente kan de subsidie beëindigen als de aanvrager niet (langer) voldoet aan de inhoudelijke of formele voorwaarde.

    Dit is ook behoudens de verantwoording bij middelgrote en grote subsidies die is neergelegd in artikel 14 en 15 van de Subsidieverordening.”

II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de openbare B&W vergadering van 21 mei 2024.

H.H.M. Timmermans

Secretaris

M.H.D. Rauner

Burgemeester

Naar boven