Publicatie voornemen verhuur jachtrecht voor diverse percelen gelegen in de Polder De Biesbosch

 

Datum publicatie: 10 juni 2024

 

Object informatie Adres: Diverse percelen kadastraal bekend gemeente Dordrecht sectie X, gelegen in de Polder De Biesbosch.

 

Voornemen tot verhuur jachtrecht

De gemeente Dordrecht (“de gemeente”) is voornemens het recht tot het uitoefenen van de jacht op de navolgende percelen, kadastraal bekend gemeente Dordrecht, sectie X 62 t/m 826, ter grootte van circa 439 hectare voormelde percelen (zie Bijlage), te verhuren aan Wildbeheereenheid (“WBE”) Hoeksche Waard.

 

De gemeente - die een ruime mate van beleidsvrijheid toekomt - is van oordeel dat WBE Hoeksche Waard op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria als enige serieuze gegadigde in aanmerking komt om het jachtrecht op de voornoemde percelen uit te oefenen.

 

De gemeente is voornemens een jachthuurovereenkomst voor de duur van 12 jaar met een WBE te sluiten. Dit is een onafhankelijke, lokale jagersvereniging die in een bepaald gebied actief is en uitvoering geeft aan het faunabeheerplan. WBE's hanteren onderling een verdeling van de gebieden waar zij actief zijn. WBE Hoeksche Waard geeft binnen haar werkgebied uitvoering aan het faunabeheerplan dat de goedkeuring van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland heeft. De WBE Hoeksche Waard is als rechtspersoon binnen haar werkgebied daarmee onder meer verantwoordelijk voor het lokale wildbeheerplan, educatie over de jacht, het organiseren van tellingen in samenwerking met haar leden en het coördineren van de handelingen van alle jachthouders in haar werkgebied.

De voornoemde gronden van de gemeente vallen binnen het werkgebied Hoeksche Waard, zodat het voor de gemeente wenselijk is de jachthuurovereenkomsten niet op individueel niveau met jachthouders aan te gaan, maar centraal te laten organiseren via WBE Hoeksche Waard. Dit beperkt de administratieve lasten van de gemeente aanzienlijk.

 

De gemeente geeft WBE Hoeksche Waard om die reden de bevoegdheid om de uitoefening van het jachtrecht in zijn geheel weder te verhuren en toestemming te verlenen aan leden van WBE Hoeksche Waard, mits zij in het bezit zijn van een geldige jachtakte. WBE Hoeksche Waard kan zich geheel vinden in het voorgaande en is bereid de jachthuurovereenkomst aan te gaan met de gemeente.

 

Niet eens met de voorgenomen verhuur van het jachtrecht?

Indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen verhuur, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Rotterdam. Indien u een kort geding aanspant, verzoeken wij u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen mee te delen, door het toezenden van de conceptdagvaarding aan het emailadres: PAFXM.Hasselt@dordrecht.nl, onder vermelding van "reactie op voornemen verhuur jachtrecht, zaaknummer 2023-0131413".

 

Indien voornoemde termijn wordt overschreden zonder dat de kortgedingdagvaarding aan het adres van de gemeente is betekend, staat het de gemeente vrij om tot het sluiten van de jachthuurovereenkomst met WBE Hoeksche Waard over te gaan. Het staat u in dat geval niet meer vrij om hiertegen in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren. U heeft uw rechten daarop dan verwerkt. De gemeente en WBE Hoeksche Waard zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst wordt opgekomen.

 

Reden publicatie

De gemeente publiceert dit voornemen op www.officielebekendmakingen.nl. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778), meer in het bijzonder het bepaalde in rechtsoverweging 3.1.6.

 

 

 

Naar boven