Gemeente Nijkerk - Besluitenlijst raadsvergadering 30 mei 2024

Raadzaal Stadhuis Nijkerk, aanvang 19.30 uur

 

Aanwezig: De voorzitter: G.D. Renkema; de griffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: M.J. Aman (ChristenUnie-SGP), D. Bezembinder-Feiken (De Lokale Partij), T.J. Blankesteijn (CDA), H.J. Bokkers (CDA), P.C.J. Collignon (De Lokale Partij), P.O.G. Hegeman-Mekking (ChristenUnie-SGP), R. van Hussel (VVD), T.G. Kortink (PRO21), F. Laghmouchi (PRO21), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), J.J. Lok (ChristenUnie-SGP), P.M.C. van Loozen (De Lokale Partij), C.E.J. van Manen (Forum voor Democratie), H. Meijer (CDA), I.H. Moes (PRO21), S. Ooijevaar (PRO21), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), L.W. Rakhorst (CDA), N.G. Staal (VVD), M.C. van der Stelt (VVD), T. van Valkenhoef (De Lokale Partij), M. van Veen (PRO21), B. Veldhuizen (CDA), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), D.H.J. van Wijnen (ChristenUnie-SGP) – vanaf 19.40 uur, M. Willems (VVD); de wethouders: E. Heutink-Wenderich, A.M.W. Rohen en C.J. Windhouwer. Afwezig: N.H.F. Morpey (CDA); wethouder M. Broekman-van der Pers.

 

1. Opening en vaststelling agenda

  • De voorzitter opent de vergadering;

  • De voorzitter stelt vast dat de heer Morpey afwezig is en hij meldt dat de heer Van Wijnen iets later is.

  • Voor ‘agendapunt 4 ‘Nota van uitgangspunten asielzoekers (2023-058)’ is deze week een aangepast raadsvoorstel en bijlage ontvangen;

  • De raadscommissie heeft geadviseerd om agendapunt 7 ‘Vaststellen Woonwagenstandplaatsen-beleid gemeente Nijkerk 2024’ en agendapunt 9 ‘Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2” (tussenuitspraak Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak)’ zonder debat te behandelen;

  • De heer Van Valkenhoef stelt voor om agendapunt 8 ‘Wijziging beleidsnota woningsplitsing en kamerbewoning’ zonder debat te behandelen;

  • De heer Kortink stelt voor om agendapunt 6, Plan en programma bewegen en spelen’ zonder debat te behandelen;

  • De heer Staal geeft aan dat er ten aanzien van agendapunt 10 ‘Wijziging Reglement van Orde van de gemeenteraad Nijkerk’ nog gesprekken zijn over een alternatief voor het ambtsgebed; hij stelt voor om het voorstel nu van de agenda af te voeren en het op de agenda van de raadsvergadering van 27 juni te plaatsen;

  • De gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

 

2. Vragenuurtje (artikel 71 Reglement van orde)

Er zijn geen aanmeldingen voor het vragenuurtje.

 

3. Ingekomen stukken en mededelingen (2024-059)

De raad besluit de afdoening van de ingekomen stukken en mededelingen conform voorstel vast te stellen.

 

MET DEBAT

 

4. Nota van uitgangspunten opvang asielzoekers (2023-058)

De voorzitter geeft aan dat mevrouw Van Manen een motie heeft aangekondigd met het voorstel dat de gemeenteraad het initiatief neemt om een referendum te organiseren over het ontwerp besluit om de nota van uitgangspunten opvang asielzoekers vast te stellen. Volgens de Referendumverordening wordt er eerst een besluit genomen over dit initiatief, voordat de behandeling van het voorstel plaatsvindt.

 

Mevrouw Van Manen dient de motie ‘Referendum over nota van uitgangspunten opvang asielzoekers’ in. Het verzoek aan de raad is dat hij zich uitspreekt om het initiatief te nemen om een referendum te organiseren over het ontwerp besluit om de nota van uitgangspunten opvang asielzoekers vast te stellen. Dit is motie 4.1.

 

De motie wordt besproken en daarna in stemming gebracht.

De motie wordt verworpen. (1 voor - 25 tegen: Forum voor Democratie voor; CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij, VVD tegen).

 

De raad besluit conform voorstel om de Nota van uitgangspunten opvang asielzoekers vast te stellen. (25 voor - 1 tegen: CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij, VVD voor; Forum voor Democratie tegen).

 

5. Participatievisie Nijkerk 2024-2026 (2024-003)

Een aantal fracties geeft aan een verbetering van het document te willen; genoemd worden een duidelijker omschrijving van de visie en het opnemen van het begrip beginspraak. Wethouder Windhouwer geeft aan dat hij in september met een herziene kan komen.

Het huidige voorstel wordt van de agenda afgevoerd.

 

ZONDER DEBAT

 

6. Plan en programma bewegen en spelen (2024-035)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    Het plan “Bewegen en spelen kan overal” en het programma (datum: 10-4-2024) vast te stellen.

  • 2.

    Voorkeur te geven aan variant twee “Onze beweeg- en speelplekken zijn er voor iedereen”.

  • 3.

    Alvast voor de uitvoering van variant één “Basis voor een beweegvriendelijke openbare ruimte” en de structurele en eenmalige kosten:

    • a.

      een budget beschikbaar te stellen van € 743.000 en dit te bekostigen uit de voorziening beheerplan speelterreinen.

    • b.

      in te stemmen met de exploitatiebegroting en de begroting overeenkomstig te wijzigen.

  • 4.

    De volgende onderdelen uit variant twee mee te nemen bij de besluitvorming van het meerjaren investeringsprogramma (MIP):

    • a.

      Realiseren van een upgrade van de skatebaan in het Corlaer-park.

    • b.

      Vervangen van de half-pipe aan de Middelaarseweg in Hoevelaken.

    • c.

      Realiseren van een urbanpark inclusief klimmuur Paasbos.

    • d.

      Realiseren van een upgrade buurtspeelplek Van Oldenbarneveldstraat.

    • e.

      Realiseren van een pumptrackbaan.

 

7. Vaststellen woonwagenstandplaatsenbeleid gemeente Nijkerk 2024 (2023-027)

De raad besluit unaniem en conform voorstel het 'Woonwagenstandplaatsenbeleid gemeente Nijkerk 2024' vast te stellen.

 

8. Wijziging beleidsnota woningsplitsing en kamerbewoning (2024-032)

De raad besluit unaniem en conform voorstel de ‘Beleidsnota woningsplitsing en kamerbewoning (gewijzigde versie april 2024)' d.d. 5 maart 2024' vast te stellen.

 

9. Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2” (tussenuitspraak Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak)’ (2024-037)

 

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    In te stemmen met de notitie Motivering bestuurlijke lus bestemmingsplan "Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2" dat voorziet in één wijziging overeenkomstig het vereiste uit de tussenuitspraak van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak van 28 februari 2024;

  • 2.

    in te stemmen met een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2” met inachtneming van het voorstel tot aanpassing genoemd onder punt 1;

  • 3.

    de direct betrokkene per brief te informeren over het besluit tot een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2”;

  • 4.

    het vaststellingsbesluit toe te sturen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State met het verzoek een einduitspraak te doen over het bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2”;

  • 5.

    het gewijzigde vaststellingsbesluit van het bestemmingsplan “Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2” op de gebruikelijke wijze te publiceren.

 

10. Wijziging Reglement van Orde van de gemeenteraad Nijkerk (2024-057)

Van de agenda afgevoerd.

 

11. Vaststellen inkoopbeleid Inkoopsamenwerking Noord Veluwe (ISNV) en addendum (2024-076)

De raad besluit unaniem en conform voorstel het inkoopbeleid Inkoopsamenwerking Noord-Veluwe (ISNV) en het addendum vaststellen.

 

12. Vaststelling programma Water Nijkerk 2024-2028 (2024-0194)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    Het Programma Water Nijkerk 2024-2028 vast te stellen

  • 2.

    In te stemmen om ter dekking van de kosten van groot onderhoud een Voorziening Groot Onderhoud Programma Water in te stellen met een jaarlijkse dotatie van 200 000 euro, die is opgenomen in de exploitatiekosten en door de rioolheffing wordt gedekt.

  • 3.

    In te stemmen met de werkwijze dat na vaststelling van het Programma Water Nijkerk 2024-2028 dit via een begrotingswijziging zal worden verwerkt.

 

13. Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) (2024-043)

De raad besluit unaniem en conform voorstel:

  • 1.

    Kennis te nemen van het ontwerpwijzigingsbesluit Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en daarbij geen zienswijze in te dienen;

  • 2.

    Kennis te nemen van de concept Bijdrageregeling VGGM en daarbij geen zienswijze in te dienen;

  • 3.

    Kennis te nemen van het concept Instellingsbesluit Bestuurscommissies en daarbij geen wensen en bedenkingen kenbaar te maken;

  • 4.

    Het bestuur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden via bijgevoegde brief te informeren over dit raadsbesluit.

 

14. Financiële verordening 2023 gemeente Nijkerk (2024-044)

De raad besluit unaniem en conform voorstel de Financiële verordening 2023 gemeente Nijkerk vast te stellen overeenkomstig ontwerpbesluit 2024-044.

 

15. Controleverordening 2023 gemeente Nijkerk (2024-045)

De raad besluit unaniem en conform voorstel de Controleverordening 2023 gemeente Nijkerk vast te stellen overeenkomstig ontwerpbesluit 2024-045.

 

16. Ter kennisname: besluitenlijst van 25 april 2024

De besluitenlijst wordt voor kennisgeving aangenomen.

 

17. Sluiting

De raadsvergadering wordt om 20.05 uur gesloten.

 

Opgesteld te Nijkerk op 4 juni 2024,

 

de griffier, A.G. Verhoef-Franken

de voorzitter, mr. drs. G.D. Renkema

 

Naar boven