Kennisgeving Notie Reikwijdte en Detailniveau Nieuwe afvalwaterzuivering Vergulde Hand West Vlaardingen

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen maken op grond van artikel 16.29 Omgevingswet het volgende bekend.

De afvalwaterzuivering (AWZI) De Groote Lucht, gelegen aan de Maassluissedijk in Vlaardingen wordt vervangen door een nieuwe AWZI op de Vergulde Hand West. Hiervoor is een wijziging van het omgevingsplan Vlaardingen nodig. Als start van deze procedure ligt van 11 juni tot en met 22 juli de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de milieueffectrapportage (hierna NRD) ter inzage. Hierin wordt beschreven welke milieuonderzoeken worden gedaan. Iedereen kan hier binnen deze periode een formele reactie op indienen. De reacties kunnen aanleiding geven om de NRD aan te passen.

Waarom een nieuwe afvalwaterzuivering?

De bestaande AWZI De Groote Lucht is sinds 1983 in bedrijf en is toe aan vervanging. De zuivering is op meerdere punten niet toekomstbestendig. De installatie is oud en te klein voor het groeiend aantal mensen dat in de regio komt wonen. De huidige installatie voldoet rond 2030 niet meer aan de strengere wettelijke eisen voor het verwijderen van schadelijke stoffen uit het water, duurzaam zuiveren en grondstoffen terugwinnen. Daarom is er een nieuwe zuiveringsinstallatie nodig. Deze wordt gerealiseerd op de locatie Vergulde Hand West.

Voorgenomen wijziging omgevingsplan en de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD)

Voor de komst van de nieuwe AWZI op de Vergulde Hand West is een wijziging van het omgevingsplan Vlaardingen nodig. De functie van 'bedrijventerrein' moet naar specifiek 'bedrijventerrein, functie AWZI' worden gewijzigd. Ter onderbouwing van het omgevingsplan wordt een milieueffectrapportage (planMER) opgesteld.

De NRD is de start van deze stappen in de voorbereiding van de nieuwe AWZI. Het bevat de aanleiding, doel en de uitgangspunten van het project. Daarnaast beschrijft het de belangrijkste bouwstenen van de toekomstige afvalwaterzuivering en welke alternatieven worden onderzocht.

Het geeft informatie over de onderzoeken in de planMER naar gevolgen voor milieu, omgeving, duurzaamheid en veiligheid.

Op 4 juni 2024 hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Vlaardingen ingestemd met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau ten behoeve de planMER voor de nieuwe AWZI in Vergulde Hand West Vlaardingen. Bij hetzelfde besluit is deze notitie vrijgegeven voor participatie. De NRD wordt, op grond van artikel 16.38 Omgevingswet voor advies voorgelegd aan de wettelijke overleg- en adviesorganen. Daarnaast wordt de Commissie voor de milieueffectrapportage om advies gevraagd.

Ligging plangebied

De nieuwe afvalwaterzuivering wordt gerealiseerd op een kavel op het terrein Vergulde Hand West in Vlaardingen. De kavel is in totaal iets meer dan 13,8 hectare groot en is globaal gelegen ten zuiden van de Hoekselijn, ten westen van de George Stephensonweg, ten noorden van de Maassluissedijk en ten oosten van het Volksbos.

Een reactie indienen

U kunt gedurende 6 weken, vanaf 11 juni 2024 t/m 22 juli 2024 reageren op de NRD.

In deze periode kunt u de NRD digitaal bekijken via het digitale publicatieblad op www.officielebekendmakingen.nl. Het document hangt als ‘Bekijk documenten’ aan deze publicatie (zie linker kolom). U kunt de NRD alleen op afspraak inzien. Afspraken kunt u maken door het sturen van een email aan milieuregie@vlaardingen.nl

U kunt op twee manieren reageren:

  • Digitaal via zienswijze@dcmr.nl onder vermelding van zienswijze ontwerp-NRD AWZI Vergulde Hand West.

  • Schriftelijk naar DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1, 3112 NA te Schiedam 

Informatiebijeenkomst 19 juni

Het Hoogheemraadschap van Delfland is initiatiefnemer van het project. Delfland organiseert samen met gemeente Vlaardingen een informatiebijeenkomst. Hier is iedereen welkom om meer te weten te komen over het project en de procedure. Delfland geeft een presentatie en er is de hele avond gelegenheid om vragen te stellen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Waar: Delta Hotel, Maasboulevard 15 in Vlaardingen

Wanneer: 19 juni 2024

Tijd: 19:00 uur – 20:30 uur, om 19:30 uur wordt er een presentatie gegeven.

Hulp nodig

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er informatiepunten Digitale Overheid in bibliotheken. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt terecht op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de definitieve Notitie van Reikwijdte en Detailniveau. Deze stellen burgemeester en wethouders van Vlaardingen vast als startsein voor de planMER en het verzoek tot wijziging van het omgevingsplan voor deze specifieke locatie.

Vlaardingen, 10 juni 2024

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven