Wijzigingen Personeelshandboek

Inleiding

Als gevolg van wijzigingen in de CAO, wetgeving of een lokale regeling moet het personeelshandboek worden geactualiseerd c.q. gewijzigd. Dit besluit heeft betrekking op wijzigingen in de regeling melden vermoeden misstand en de klachtenregeling LKOG.

 

  • Regeling melden vermoeden misstand

Onlangs is door de staatssecretaris, de minister en het Huis voor klokkenluiders een regeling getroffen voor gratis juridische bijstand aan klokkenluiders. Per 1 februari 2024 wordt de juridische bijstand aan klokkenluiders kosteloos verleend. Dit geldt ook voor bemiddeling via mediation. Voorwaarde hierbij is dat de melding verloopt via de afdeling advies van het Huis voor klokkenluiders. Zij beoordelen of rechtsbijstand en/of mediation noodzakelijk is en kunnen een verwijzingsbrief geven voor gratis rechtsbijstand van een advocaat of mediator.

De huidige regeling melden vermoeden misstand, artikel 11, lid 3, is hierop aangepast.

 

  • Klachtenregeling LKOG

Voor de behandeling van klachten over ongewenst gedag is de gemeente Nissewaard aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag voor de decentrale overheid (LKOG).

De LKOG behandelt klachten op basis van een door de LKOG vastgestelde klachtenregeling. Aangesloten organisatie dienen zelf ook een klachtenregeling te hebben, die overeenkomst met de klachtenregeling van de LKOG.

De LKOG heeft haar klachtenregeling onlangs op een aantal punten gewijzigd. Als gevolg daarvan moet ook de klachtenregeling van de gemeente Nissewaard worden aangepast.

De wijzigingen zijn grotendeels ‘technisch’ van aard; dat wil zeggen dat het vooral gaat om eenduidige begripshanteringen, verduidelijking van teksten en procedurele aspecten.

De inhoudelijke wijzigingen betreffen de volgende punten:

  • In art. 2 is nieuw opgenomen de mogelijkheid om, alvorens een klacht formeel door de LKOG te behandelen, de voorzitter kan voorstellen om te onderzoeken of langs informele weg tot een vergelijk gekomen kan worden.

  • In art. 6 is opgenomen dat degenen die betrokken zijn bij de klachtbehandeling gehouden zijn tot geheimhouding.

  • In art. 8 een koppeling gemaakt met de AVG, die van toepassing is voor de LKOG.

Voor een volledig overzicht van de nu door de LKOG aangebrachte wijzigingen wordt verwezen naar bijgevoegde wijzigingsnota.

 

Bij het verwerken van deze wijzigingen is gebleken dat een aantal eerdere wijzigingen in de landelijke regeling niet zijn overgenomen in de klachtrenregeling van Nissewaard. Dat is nu alsnog gedaan. Dit zijn alleen ‘technische’ wijzigingen en betreffen:

  • Het begrip “aangeklaagde” is vervangen door “beklaagde” (diverse artikelen.

  • In art. 2, lid 5 is opgenomen dat de commissie en haar leden onafhankelijk zijn.

  • In art. 4, lid 3 is het begrip “indiener” vervangen door “klager”.

  • In art. 5, lid 4 onder a. is toegevoegd: “dan wel indien de klacht is ingediend na verloop van meer dan 1 jaar nadat de werkrelatie tussen klager en de gemeente Nissewaard is geëindigd”.

Medezeggenschap

Afhankelijk van het onderwerp en de aard van de wijziging kan een rol weggelegd zijn voor de Ondernemingsraad (OR) of het Lokaal Overleg (LO).

Voor zover het gaat om een zgn. technische wijziging (= herstellen van onjuistheden in de huidige tekst) kan worden volstaan met het informeren van de OR.

Bovenstaande wijzigingen zijn voor instemming voorgelegd aan de OR. Op 16 mei jl. heeft de OR ingestemd met de voorgestelde wijzigingen.

 

Ingangsdatum

Per 1 april 2024

 

Besluit

 

  • 1.

    De wijzigingen in de regeling melden vermoeden misstand

  • 2.

    De wijzigingen in de klachtenregeling LKOG

 

Namens burgemeester en wethouders van Nissewaard,

Mirjam Visscher,

Gemeentesecretaris

Naar boven