Gemeente Nijkerk – Kort verslag vergadering raadscommissie I van 23 mei 2024

Aanvang 19.30 uur, Raadzaal Stadhuis Nijkerk

 

Aanwezig: de voorzitter: F. Laghmouchi; de commissiegriffier: A.G. Verhoef-Franken; de leden: D. Bezembinder-Feiken (De Lokale Partij), T.J. Blankesteijn (CDA), P.C.J. Collignon (De Lokale Partij), T.G. Kortink (PRO21), M.T. Lanting-van Rhee (ChristenUnie-SGP), C.E.J. van Manen (Forum voor Democratie), H. Meijer (CDA), I.H. Moes (PRO21) – agendapunt 3, D.D.O. Post (De Lokale Partij), S. Ooijevaar (PRO21), J. van Putten (ChristenUnie-SGP), L.W. Rakhorst (CDA), N.G. Staal (VVD), M.C. van der Stelt (VVD), P.M. van de Weijer-Feuerstein (CDA), D.H.J. van Wijnen (ChristenUnie-SGP), M. Willems (VVD); namens het college: burgemeester G.D. Renkema, wethouder R. Windhouwer; ambtelijke ondersteuning: C. Naber (agendapunt 3), K. Willemsen (agendapunt 4), J. van de Minkelis (agendapunt 5).

 

1. Opening en vaststelling van de agenda

De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

2. Langetermijnagenda

Er zijn geen opmerkingen over de openstaande moties en toezeggingen. Hiermee zijn de wijzigingen in de teksten en de voorgestelde afdoeningen vastgesteld.

 

3. Nota van uitgangspunten opvang asielzoekers (2024-037)

Inspreker de heer A. van Renssen geeft aan dat de gemeente Nijkerk een verantwoordelijkheid heeft om asielzoekers op te vangen. Dit vanuit medemenselijkheid en vanuit solidariteit met andere gemeenten, ook los van de wettelijke plicht.

 

Aan het begin van de avond heeft het college een brief van de commissaris van de Koning ontvangen met het verzoek deze bij de raadscommissie onder de aandacht te brengen. In de brief geeft de commissaris aan dat de Spreidingswet onverkort van kracht is en vraagt hij de gemeente Nijkerk om haar verantwoordelijkheid te blijven nemen.

 

De commissieleden geven een eerste indruk van het voorstel. De commissie, met uitzondering van de fractie van Forum voor Democratie, geeft aan dat het proces om opvang te realiseren moet doorgaan.

 

Vervolgens geven de commissieleden aan over welke punten zij nog met elkaar willen spreken. Deze bespreekpunten worden behandeld. Daarbij geven de commissieleden hun reactie en stellen vragen aan elkaar en aan de wethouder.

Tijdens de bespreking komen onder meer de volgende punten aan de orde:

  • De raadsinformatiebrief van vrijdag 17 mei; het moment van informeren en de ontstane onduidelijkheid over de boodschap.

  • Participatie en communicatie; er komt een aangepaste planning en er wordt gesproken over de balans tussen snelheid en zorgvuldigheid.

  • De fractie FVD vraagt om een referendum het houden, om het draagvlak onder de inwoners in kaart te brengen. De overige fracties zijn tegen het houden van een referendum over dit voorstel.

  • Ontwikkelingen rondom de Spreidingswet en de formulering van het voorstel. Het gaat dan onder andere over de onderbouwing van het aantal op te vangen asielzoekers. Daarover wordt aangegeven om de systematiek van de taakstelling van de wet als uitgangspunt te nemen.

  • Spreiding over de kernen; in het stuk verwoorden dat er nog geen voorkeur is maar dat de voor- en nadelen in kaart gebracht worden.

  • De term nieuwe Nijkerkers; de term geeft verwarring, is er een overkoepelende term nodig of kunnen de vier verschillende groepen benoemd worden?

 

Burgemeester Gerard Renkema zegt toe om voor de raadsvergadering duidelijkheid te geven over hoe de planning eruit ziet.

 

Het college past op verzoek van de commissie het voorstel aan op basis van wat er is besproken.

 

Het voorstel blijft wat de commissie betreft met debat geagendeerd staan voor de raadsvergadering van 30 mei 2024.

 

4. Plan en programma bewegen en spelen (2024-035)

De commissieleden geven een eerste indruk van het voorstel. De commissie onderschrijft het belang van bewegen en spelen en geeft aan dat het goed is dat dit plan er nu ligt.

 

Vervolgens geven de commissieleden aan over welke punten zij nog met elkaar willen spreken. Deze bespreekpunten worden behandeld. Daarbij geven de commissieleden hun reactie en stellen vragen aan elkaar en aan de wethouder. Tijdens de bespreking komen onder meer de volgende punten aan de orde:

  • Het plan bevat verwijzingen naar een aantal verouderde beleidsstukken; zowel voor beleid als beheer is men bezig met een inhaalslag.

  • De verdeling over de kernen en de wijken; er wordt toegelicht dat verschillende factoren een rol spelen, zoals benodigde renovatie van speelplekken, de actieradius van 250 meter, het concept speelbuurten, de planning en het regelen van de financiële middelen.

  • Het verwijderen van illegale speelplekken en hoe daar zorgvuldig mee om te gaan.

  • Veiligheid; een veilige verbinding naar de speelplekken en de toegankelijkheid en sociale veiligheid van de speelplekken zelf.

  • De mogelijkheden voor het aanvragen van een (Europese) subsidie.

  • Het (financieel) meenemen van speelplekken in nieuwe wijken.

 

Het voorstel blijft wat de commissie betreft met debat geagendeerd staan voor de raadsvergadering van 30 mei 2024.

 

5. Participatievisie Nijkerk 2024-2026 (2024-003)

De commissieleden geven een eerste indruk van het voorstel. De meningen van de commissie lopen uiteen. Enkele commissieleden geven aan tevreden te zijn met stuk en de verwerking van de eerdere consultatie. Anderen missen in het stuk een duidelijke ambitie en de doelen van de participatie.

 

Vervolgens geven de commissieleden aan over welke punten zij nog met elkaar willen spreken. Deze bespreekpunten worden behandeld. Daarbij geven de commissieleden hun reactie en stellen vragen aan elkaar en aan de wethouder. Tijdens de bespreking komen onder meer de volgende punten aan de orde:

  • De visie op participatie is onvoldoende duidelijk verwoord. Het stuk bevat vooral de uitwerking, maar niet waarom participatie belangrijk is.

  • Het begrip ‘beginspraak’ mist, dit wordt meegenomen in het beleid.

  • Het vervallen van de nota Inbreidingslocaties en wat daarvan wordt meegenomen in het participatiebeleid.

  • Het belang van goede verslaglegging van participatietrajecten.

 

Wethouder René Windhouwer zegt toe:

  • De mogelijkheid van ‘beginspraak’ op te nemen in het participatiebeleid

  • In het participatiebeleid de visie concreter vorm te geven.

Het voorstel blijft wat de commissie betreft met debat geagendeerd staan voor de raadsvergadering van 30 mei 2024.

 

6. Regionale samenwerking

Er zijn geen mededelingen.

 

7. Mededelingen van raad en college

Wethouder Windhouwer doet twee mededelingen:

  • Uitkomst onderzoek ledigen container door GBLT. Het blijkt dat er geen omissie in de systemen zit. Er is contact geweest met de inwoner en het is naar tevredenheid afgehandeld.

  • Stand van zaken afsluiten viaduct Watergoorsesteeg. De gemeente is in gesprek met Rijkswaterstaat. Een bureau doet onderzoek naar de staat van het viaduct. Medio juni is er een gesprek over de uitkomsten en mogelijke scenario’s. Hierover volgt wellicht nog voor de zomer of anders na de zomer nadere informatie.

 

8. Sluiting

De vergadering wordt om 23.15 uur gesloten.

 

Opgesteld te Nijkerk op 28 mei 2024.

 

De commissiegriffier, A.G. Verhoef-Franken

De voorzitter, F. Laghmouchi

Naar boven