Gemeente Maashorst – Vaststelling Omgevingsvisie en Omgevingseffectrapportage

Ingevolge het bepaalde in artikelen 3.1 en 3.2 van de Omgevingswet maken burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst bekend dat de gemeenteraad op 23 mei 2024 heeft ingestemd met de Nota van zienswijzen en de Omgevingsvisie Gemeente Maashorst en bijbehorende Omgevingseffectrapportage gewijzigd heeft vastgesteld.

Waar gaat de Omgevingsvisie en bijbehorende Omgevingseffectrapportage over?

De Omgevingsvisie is één van de instrumenten uit de Omgevingswet. In de Omgevingsvisie van de gemeente Maashorst schetsen we een beeld van de toekomst van onze gemeente. De Omgevingsvisie gaat over de fysieke leefomgeving: alles wat we buiten zien, horen, ruiken of op een andere manier ervaren. In de Omgevingsvisie leggen we onze ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn vast. Een Omgevingsvisie is bindend voor ons als gemeente, maar bevat géén regels voor burgers, bedrijven of andere overheden. Wij, als gemeente Maashorst, zullen en moeten ons inspannen de in deze visie vastgestelde doelen te realiseren. Dat betekent ook dat bij het inzetten van de andere gemeentelijke instrumenten van de Omgevingswet (omgevingsprogramma’s, het omgevingsplan of omgevingsvergunningen), we rekening houden met de Omgevingsvisie.

Keuzes die de gemeente in deze Omgevingsvisie maakt, kunnen effect hebben op de leefomgeving. In de Omgevingseffectrapportage is onderzocht wat de effecten zijn op de omgeving en welke mogelijke alternatieven er zijn voor de gekozen oplossingen in de visie. Het opstellen van de Omgevingsvisie en de Omgevingseffectrapportage is een samenhangend proces.

Procedure

De ontwerp Omgevingsvisie en bijbehorende Ontwerp Omgevingseffectrapportage heeft op basis van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van maandag 14 augustus 2023 tot en met 25 september 2023 ter inzage gelegen. In totaal zijn er 57 zienswijzen ingediend. Op basis van de zienswijze en ambtshalve wijzigingen hebben er nog wijzigingen in de Omgevingsvisie plaatsgevonden na de ter inzage periode. De zienswijzen zijn samen met de ambtshalve wijzigen opgenomen in de ‘Nota van Zienswijzen’. Daarnaast zijn enkele wijzigingen doorgevoerd op basis van de bespreking door de gemeenteraad.

Wettelijke grondslag

De grondslag van de Omgevingsvisie is terug te vinden in de artikelen 3.1 en 3.2 van de Omgevingswet. De Omgevingsvisie is een verplicht instrument voor het Rijk, de provincie en de gemeente. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) geldt voor de voorbereiding van de Omgevingsvisie (artikel 16.26 Omgevingswet). De gemeenteraad is het bevoegd gezag om de Omgevingsvisie vast te stellen.

Inwerkingtreding

De Omgevingsvisie treedt in werking de dag na bekendmaking. Tegen het besluit van de gemeenteraad tot vaststelling van de Omgevingsvisie kan op grond van artikel 8.5 van de Awb geen bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

Raadplegen stukken

De Omgevingsvisie, Omgevingseffectrapportage, zienswijzen, zienswijzen nota en alle bijbehorende stukken zijn te raadplegen via https://maashorst.bestuurlijkeinformatie.nl/ > agenda > 23 mei 2024.

De Omgevingsvisie en Omgevingseffectrapportage zijn ook raadpleegbaar via https://omgevingswet.overheid.nl > ‘Regels op de kaart’> ‘Document zoeken’ > Invoeren ‘NL.IMRO.1991.SVomgevingsvisiemh-VA0’1

Directe link Omgevingsvisie: 

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1991.SVomgevingsvisiemh-VA01/d_NL.IMRO.1991.SVomgevingsvisiemh-VA01.pdf

Directe link Omgevingseffectrapportage:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1991.SVomgevingsvisiemh-VA01/b_NL.IMRO.1991.SVomgevingsvisiemh-VA01.pdf

Maashorst, 5 juni 2024

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst

de secretaris

J.A.G.M van Aaken

de burgemeester

drs. J.A. van der Pas

Naar boven