Gemeenteblad van Oss
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oss | Gemeenteblad 2024, 237218 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oss | Gemeenteblad 2024, 237218 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Wijzigingsverordening Omgevingswet gemeente Oss 2024
De Afvalstoffenverordening Oss 2021 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 1 komt de definitie van inrichting als volgt te luiden:
In artikel 14, lid 2, sub d wordt de zinsnede ‘Wet bodembescherming’ geschrapt.
In artikel 14, lid 2, sub d wordt de zinsnede ‘voor zover’ toegevoegd.
Artikel 14, lid 2, sub d komt te luiden:
Artikel 15, lid 3 komt als volgt te luiden:
Artikel 24 komt als volgt te luiden:
De Erfgoedverordening Oss 2020 wordt als volgt gewijzigd:
In de intitulé wordt ‘artikel 9.1 van de Erfgoedwet’ geschrapt.
In de intitulé wordt de zinsnede ‘, gelezen in samenhang met de artikelen 12, 15 en 38 van de Monumentenwet 1988 en de artikelen 2.1 en 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;’ geschrapt.
Artikel 1 komt als volgt te luiden:
In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt, tenzij anders is bepaald, verstaan onder:
Voor meer bepalingen van begrippen wordt verwezen naar de toelichting van deze verordening en de Erfgoedwet.
Artikel 2, lid 1 komt als volgt te luiden:
In artikel 2, lid 4 wordt het woord ‘provinciaal-‘ geschrapt.
In artikel 3, lid 2 sub a wordt het woord ‘en’ geschrapt.
Artikel 3, lid 2, sub b wordt geschrapt.
Artikel 8 komt als volgt te luiden:
Artikel 8. Advies gemeentelijke adviescommissie
Artikel 10, lid 2 komt als volgt te luiden:
Aan artikel 11, lid 3 wordt de volgende zinsnede toegevoegd: ‘en zakelijk gerechtigden’
Artikel 11, lid 3 komt als volgt te luiden:
Paragraaf 3 is van overeenkomstige toepassing vanaf het moment dat belanghebbenden en zakelijk gerechtigden schriftelijk in kennis worden gesteld van het besluit van burgemeester en wethouders tot aanwijzing van het monument of archeologisch monument als voorlopig gemeentelijk monument. Artikel 10 is van overeenkomstige toepassing op deze aanwijzing.
Artikel 12, lid 3 komt als volgt te luiden:
Een aanwijzing vervalt met ingang van de dag waarop het monument of het archeologisch monument waarop de aanwijzing betrekking heeft is ingeschreven in het rijksmonumentenregister als bedoeld in artikel 3.17, derde lid, van de Erfgoedwet of een omgevingsverordening als bedoeld in artikel 2.6 van de Omgevingswet Het vervallen van de aanwijzing wordt onverwijld bijgehouden in het gemeentelijk erfgoedregister.
In artikel 17, lid 1 wordt het woord ‘vergunning’ vervangen door: omgevingsvergunning.
In artikel 17, lid 2 wordt de zinsnede ‘als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet’ toegevoegd.
Artikel 17, lid 2 komt als volgt te luiden:
Artikel 19 komt als volgt te luiden:
Artikel 19. Aanwijzing als gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht
De gemeenteraad wijzigt ter bescherming van een op grond van het eerste lid aangewezen gemeentelijk beschermd stads- of dorpsgezicht het omgevingsplan als bedoeld in artikel 2.4 van de Omgevingswet. Bij het besluit tot aanwijzing van een beschermd stads- en dorpsgezicht wordt bepaald of en in hoeverre het (tijdelijk) omgevingsplan als beschermd in de zin van het vorige lid kan worden aangemerkt.
Dit artikel is niet van toepassing op een beschermd stads- of dorpsgezicht dat via instructies de functieaanduiding rijksbeschermd stads of dorpsgezicht heeft, of dat is aangewezen op grond van artikel 35, eerste lid van de Monumentenwet 1988, zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet, of een provinciale verordening als bedoeld in artikel 2.2, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wet algemene bepalingen Omgevingsrecht zoals die wet luidde direct voorafgaand aan de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Artikel 20 komt als volgt te luiden:
Artikel 20. Wijziging, intrekking en vervallen van de aanwijzing als beschermd gemeentelijke stads- en dorpsgezichten
De gemeenteraad kan, op voorstel van burgemeester en wethouders, een besluit tot aanwijzing als bedoeld in artikel 19, eerste lid, wijzigen of intrekken. Artikel 19, tweede en derde lid, is hierop van overeenkomstige toepassing, tenzij het een aanpassing van ondergeschikte betekenis betreft of het stads- en dorpsgezicht waarop aanwijzing betrekking heeft als zodanig is tenietgegaan.
Artikel 21 komt als volgt te luiden:
Artikel 21. Verbodsbepaling en aanvraag vergunning
In artikel 23 wordt achter het woord ‘of’ het woord ‘met’ toegevoegd.
In artikel 26, lid 1 wordt de zinsnede ‘Monumentenverordening Oss 2010’ vervangen door: Erfgoedverordening Oss 2020.
In artikel 26, lid 2 wordt de zinsnede ‘Monumentenverordening Oss 2010’ vervangen door: Erfgoedverordening Oss 2020.
Artikel 27 komt als volgt te luiden:
Artikel 27. Inwerkingtreding en citeertitel
In de toelichting wordt in de inleiding, in de tweede regel het woord ‘verwachte’ geschrapt.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de zesde regel de zinsnede ‘én cultuurgoederen’ toegevoegd.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de zevende regel het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door ‘omgevingsplan’ en wordt het laatste deel van de zin: ‘en straks onder de omgevingswet, het omgevingsplan’ geschrapt.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de tiende regel de zinsnede ‘op termijn’ toegevoegd.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de elfde regel de zinsnede ‘en de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden’ toegevoegd.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de veertiende regel de zinsnede ‘ De Erfgoedwet anticipeert op de invoering van de Omgevingswet door overgangsrecht als gevolg waarvan delen van de Monumentenwet 1988 van kracht blijven, tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet (voorzien 2021) . Daarom is deze verordening zowel gebaseerd op de Erfgoedwet als op de Monumentenwet 1988’ geschrapt.
In de toelichting wordt in de inleiding, in de drieëntwintigste regel de zinsnede ‘bestemmingsplannen (straks omgevingsplannen)’ vervangen door ‘omgevingsplannen’.
In de toelichting wordt in de wettelijke grondslag, in de eerste regel de zinsnede ‘en de artikelen 2.4, 16.54 lid 1 en 17.9 lid 1 Omgevingswet’ en wordt de zinsnede ‘en, op de voet van het overgangsrecht van artikel 9.1 van de Erfgoedwet, de artikelen 12 ,15 en 38 van de Monumentenwet 1988. Deze laatste wetgeving blijft op grond van het overgangsrecht van de Erfgoedwet van kracht tot de invoering van de Omgevingswet’ geschrapt.
In de toelichting wordt in de wettelijke grondslag, in de vierde regel het woord ‘zijn’ vervangen door ‘is’ en wordt de zinsnede ‘artikelen 2.1 en 2.2 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna Wabo)’ vervangen door ‘artikel 5.1 van de Omgevingswet.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 1 de zinsnede ‘gemeentelijk monument, minister, omgevingsvergunning en stads- en dorpsgezichten’ geschrapt.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 2, in de zesde regel de zinsnede ‘inclusief de locaties waaraan krachtens artikel 4.2, eerste lid, van de Ow in het omgevingsplan de functie cultureel erfgoed is toebedeeld’ toegevoegd.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 2, in de twaalfde regel het begrip ‘provinciaal’ vervangen door ‘rijksbeschermde stads- of dorpsgezichten’ en in de dertiende regel de zinsnede ‘evenals de rijksbeschermde stads- of dorpsgezichten’ geschrapt.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 3 de zinsnede ‘Artikel 2 van de oude verordening (vergelijkbaar met het oude artikel 2, eerste lid, van de Monumentenwet 1988) over het gebruik van het monument, keert echter niet terug in deze verordening. Voor de aanwijzing als gemeentelijk monument voegt de bepaling over het gebruik van het (archeologisch) monument geen belang toe dat niet al op grond van artikel 3:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) dient te worden meegewogen. Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gaat het bij een besluit over de aanwijzing als beschermd monument om de afweging van het algemeen belang dat is gemoeid met de bescherming van het cultureel erfgoed tegen de belangen die de eigenaar heeft bij al dan niet aanwijzing. Het gebruik van het monument wordt beschouwd als een aspect van de belangen van de eigenaar en behoeft daarom niet afzonderlijk te worden benoemd.’ geschrapt.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 5 de zinsnede ‘Op grond van artikel 4.6 van de Invoeringswet Omgevingswet maakt dit onderdeel uit van het tijdelijk deel van het omgevingsplan: d. een regel als bedoeld in artikel 38, eerste lid, van de Monumentenwet 1988, zoals die wet luidde voor de inwerkingtreding van de Erfgoedwet.’ toegevoegd.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 6, lid 2, de zinsnede ‘3.2a van de Wabo’ vervangen door ‘16.57 van de Omgevingswet’.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 7 de zinsnede ‘artikel 5 van de Monumentenwet 1988 (dat, zoals dat luidde voor inwerkingtreding van Erfgoedwet, tot inwerkingtreding van de Omgevingswet blijft gelden voor rijksmonumenten)’ vervangen door ‘bijlage A bij 1.1 Omgevingswet’.
In de artikelsgewijze toelichting komt artikel 8 als volgt te luiden:
‘In artikel 17.9 van de Omgevingswet is bepaald dat een gemeentelijke adviescommissie, bij instellingsbesluit wordt benoemd en dat deze commissie meer taken toebedeeld kan krijgen dan onder de Monumentenwet 1988. De adviescommissie heeft tot taak te adviseren over de aanvragen om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit, voor zover het andere dan archeologische monumenten betreft. Daarbinnen dienen enkele leden deskundig te zijn op het gebied van de monumentenzorg. Het gaat (onder de Omgevingswet) om een adviescommissie met een bredere taak voor de omgevingskwaliteit, waarin de erkenning ligt van het belang van aspecten als cultureel erfgoed, architectonische kwaliteit van bouwwerken, stedenbouwkundige kwaliteit en kwaliteit van natuur en landschap. Het gaat daarbij (onder de Omgevingswet) zowel om de menselijke beleving van de fysieke leefomgeving als om de intrinsieke waarden die de maatschappij toekent aan de identiteit van gebieden en aan dier- en plantensoorten. De Omgevingswet maakt uitdrukkelijk een bredere taakstelling van deze commissie mogelijk. Overgangsrecht voor lopende aanvragen om een omgevingsvergunning waarvoor de monumentencommissie wordt ingeschakeld, lift mee met het overgangsrecht voor lopende procedures dat is opgenomen in artikel 4.34 van de Omgevingswet. Dit betekent dat de oude commissie over de lopende aanvragen adviseert die zijn ingediend voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet en dat de nieuwe commissie adviseert over de aanvragen die zijn ingediend na inwerkintreding van de Omgevingswet.’
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 11 de zinsnede ‘en zakelijk gerechtigden’ toegevoegd.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 14, in de eerste regel de zinsnede ‘2.2 van de Wabo en inhoudelijk grotendeels gelijk aan de oude verordening’ vervangen door ‘5.1 tot 5.4 van de Omgevingswet’ en wordt de zinsnede ‘onder het besluit Omgevingsrecht (BOR) Bijlage 2, artikel 3a lid 1’ vervangen door ‘in het Besluit activiteiten leefomgeving artikel 3.11 lid 1 sub a’.
In de artikelsgewijze toelichting komt artikel 16 te vervallen.
In de artikelsgewijze toelichting komt artikel 18 te vervallen.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 21 de zinsnede ‘2.2, eerste lid, aanhef en onder c, van de Wabo’ vervangen door: 5.1 eerste lid aanhef en onder a van de Omgevingswet.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 23 wordt het woord ‘Wabo’ vervangen door: Omgevingswet (artikel 5.1 en 5.5)
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 24, in de zevende regel de zinsnede ‘5.13 van de Wabo’ vervangen door: 18.7 van de Omgevingswet.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 24, in de achtste regel de zinsnede ‘de ambtenaren’ vervangen door: personen
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 24, in de negende zin het woord ‘Wabo’ vervangen door: Omgevingswet.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 24, in de tiende regels wordt het woord ‘2.2’ vervangen door: 5.1 van de Omgevingswet.
In de artikelsgewijze toelichting wordt aan artikel 24, in de elfde regel achter het woord ‘bewoner’ de volgende zinsnede toegevoegd: voor zover het toezicht op de naleving van een bij of krachtens de wet gesteld voorschrift dit vereist.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 25 de zinsnede ‘Monumentenverordening Oss 2010’ vervangen door ‘Erfgoedverordening Oss 2020’.
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 26 de zinsnede ‘Monumentenverordening Oss 2010’ vervangen door ‘Erfgoedverordening Oss 2020.’
In de artikelsgewijze toelichting wordt in artikel 27 de zinsnede ‘treedt in werking op de dag na bekendmaking volgens de Algemene wet bestuursrecht’ vervangen door ‘zij treedt in werking op 1 juni 2024.’
De Huisvestingsverordening Gemeente Oss 2022 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 6, lid 1, sub e wordt de zinsnede ‘artikel 3.16 en 3.17 van het Bouwbesluit’ vervangen door: artikel 4.113 en 4.114 van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 6, lid 1, sub f wordt de zinsnede ‘Bouwbesluit 2012’ vervangen door: Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 6, lid 1, sub g, wordt de zinsnede ‘Bouwbesluit 2012’ vervangen door: Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 6. Lid 1, sub h wordt de zinsnede ‘Bouwbesluit 2012’ vervangen door: Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 6, lid 2, sub b wordt het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
In artikel 7, lid 3, sub b wordt de zinsnede ‘in de zin van het Bouwbesluit 2012 (artikel 7.18)’ geschrapt.
In artikel 7, lid 3, sub c wordt de zinsnede ‘het Bouwbesluit 2012’ vervangen door: artikel 6.4 van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
In artikel 7, lid 3 sub d wordt het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
In artikel 7, lid 3 sub e wordt het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
In de toelichting, wordt in hoofdstuk 1, in de achtste regel de zinsnede ‘de bestemmingsplannen’ vervangen door: het omgevingsplan, en wordt het woord ‘worden’ vervangen door: wordt.
In de toelichting, wordt in hoofdstuk 1, in de negentiende regel het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan, en het woord ‘Bouwbesluit’ wordt vervangen door: het Besluit bouwwerken Leefomgeving.
In de toelichting, wordt in hoofdstuk 1, in de achtentwintigste regel het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
In de toelichting, wordt in hoofdstuk 2, in de elfde regel wordt de zinsnede ‘hoofdstuk 3’ vervangen door: hoofdstuk 2.
In de Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Gemeente Oss 2022, in artikel 2.3, sub b wordt de zinsnede ‘het Bouwbesluit 2012 (artikel 7.18)’ vervangen door: zoals dit artikel luidde ten tijde van de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
In de Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Gemeente Oss 2022, in artikel 2.3, sub c wordt de zinsnede ‘het Bouwbesluit 2012’ vervangen door: artikel 6.4 van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
In de Beleidsregels omzetting en onttrekking van zelfstandige woonruimte Gemeente Oss 2022, in artikel 2.3, sub d wordt de zinsnede ‘het Bouwbesluit 2012’ vervangen door: het Besluit bouwwerken leefomgeving.
De Subsidieregeling wonen in het centrum Oss 2020 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 8, lid 4 wordt de zinsnede ‘de Bouwverordening en het Bouwbesluit 2012’ vervangen door: het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Artikel 11 komt als volgt te luiden:
De Subsidieverordening gemeentelijke Monumenten Oss 2012 wordt als volgt gewijzigd:
In de intitulé worden het woord ‘Monumentenwet’ vervangen door: Omgevingswet.
In de intitulé wordt de zinsnede ‘de Monumenten verordening Oss 2010’ vervangen door: Erfgoedverordening Oss 2024.
In artikel 1.1 sub a wordt het woord ‘monumentenverordening’ vervangen door: erfgoedverordening.
In artikel 2.8 wordt de zinsnede ‘Monumentenverordening Oss 2010’ vervangen door: Erfgoedverordening Oss 2024.
Artikel 3.3 komt als volgt te luiden:
De Verordening financieel beleid, beheer en organisatie van de gemeente Oss 2023 (artikel 212 Gemeentewet) wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 18, lid 2 wordt het woord ‘bestemming’ vervangen door: functie.
Artikel 32 komt als volgt te luiden:
De Verordening organisatie en werkwijze Adviesteam Omgevingskwaliteit, Adviesteam Architectuur en Erfgoedcommissie Oss 2020 wordt als volgt gewijzigd:
In de intitulé wordt de zinsnede ‘vast te stellen de’ vervangen door: te wijzigen.
In artikel 1, lid 3 wordt het woord ‘bestemmingsplannen’ vervangen door: het omgevingsplan.
Artikel 4.2 komt als volgt te luiden:
Artikel 4.3 komt te vervallen.
In de toelichting worden de begrippen ‘monumentenkamer’ en ‘monumentenverordening’ geschrapt.
De Verordening stimuleringslening duurzaamheid Oss 2023 wordt als volgt gewijzigd:
In de intitulé wordt de zinsnede ‘Besluit: Te wijzigen: Verordening stimuleringslening duurzaamheid Oss 2023’ toegevoegd.
In artikel 9, lid 1, sub f wordt het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
Artikel 13 komt als volgt te luiden:
De Verordening Verzilverlening gemeente Oss 2020 wordt als volgt gewijzigd:
In de intitulé wordt de zinsnede ‘vast te stellen’ vervangen door: Wijzigen.
In artikel 9, sub c wordt het woord ‘bestemmingsplan’ vervangen door: omgevingsplan.
Artikel 14 komt als volgt te luiden:
Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 23 mei 2024.
De gemeenteraad voornoemd,
Mede namens de voorzitter,
De griffier,
drs. P.H.A. van den Akker
Gelijktijdig met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 werden 26 wetten uit het hiervoor geldende omgevingsrecht ingetrokken. De verordeningen van de Gemeente Oss bevatten regels die gebaseerd zijn op één of meerdere van die 26 wetten. De regels uit deze verordeningen die een grondslag hebben in nationale wetgeving verwijzen naar het artikel waarop ze gebaseerd zijn. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het vervallen van de hiervoor geldende wetten zoals de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro), kloppen deze verwijzingen niet meer. De grondslag voor deze regels is nu immers opgenomen in de Omgevingswet, in de daaronder hangende Algemene maatregelen van Bestuur AMvB’s en uitvoeringsregelgeving.
Het kan ook voor komen dat door de transitie bepaalde grondslagen zijn komen te vervallen of dat bepaalde bevoegdheden zijn samengevoegd in één wetsartikel van de Omgevingswet. Om ervoor te zorgen dat de verordeningen van de Gemeente Oss juridisch correct zijn en naar de juiste wettelijke grondslag verwijzen, is de Wijzigingsverordening bepalingen fysieke leefomgeving gemeente Oss 2024 opgesteld. In deze wijzigingsverordening worden de verordeningen van de gemeente Oss die verwijzingen bevatten naar omgevingsrecht regelgeving gewijzigd, zodat de verordeningen juridisch kloppend zijn.
De Wijzigingsverordening wijzigt alleen verwijzingen naar nationale wetgeving en bijbehorende terminologie. Zo worden straks niet langer de begrippen een bestemmingsplan of beheersverordening gehanteerd, maar zal de term omgevingsplan gebruikt worden. Er vinden geen veranderingen plaats in de inhoud of de reikwijdte van bevoegdheden. De wijzigingen zijn puur van technische aard en bevatten geen beleidsmatige veranderingen noch veranderingen in de juridische rechten en plichten die volgen uit de regels.
De wijzigingsverordening onderscheidt elke verordening met een Latijns cijfer. In deze exercitie zijn 10 verordeningen aangepast. Indien een enkele verwijzing of een gedeelte van een zin in een artikel aangepast dient te worden, wordt puur de desbetreffende zinsnede aangepast. Indien meerdere verwijzingen worden aangepast, wordt het gehele artikellid of bij gebrek aan artikelleden het hele artikel aangepast.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-237218.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.