Publiekssamenvatting
Het college heeft in 2023 stikstofbeleid vastgesteld om de effecten van bouw- en gebruiksactiviteiten op de natuur te verantwoorden. Kleine initiatieven konden gebruikmaken van stikstofberekeningen en kaarten van de gemeente. Echter, door updates aan het programma Aerius zijn nieuwe berekeningen en kaarten nodig. Aanvragers kunnen deze gebruiken bij hun vergunningaanvragen of meldingen.
Voorgesteld besluit
Het college besluit de geactualiseerde stikstofberekeningen en de daarbij behorende kaarten voor kleine initiatieven vast te stellen.
Inleiding
Omdat het verplicht is om de effecten van de bouw- en de gebruiksactiviteiten op de natuur te verantwoorden en deze verantwoording in eerste instantie met een stikstofberekening plaatsvindt, heeft uw college in 2023 stikstofbeleid vastgesteld. Met dit beleid was het mogelijk om voor kleine initiatieven (maximaal 11 woningen en/of bedrijfsuitbreidingen tot 1300m3) stikstofberekeningen en de daarbij behorende kaarten te gebruiken die door de gemeente waren opgemaakt/opgesteld.
Echter inmiddels is de Aerius, het programma welke gebruikt wordt om de berekeningen te maken, meerdere malen geactualiseerd. Daarom zijn vanwege deze technisch-administratieve wijzigingen nieuwe berekeningen gemaakt en zijn de kaarten geactualiseerd. Voorgesteld wordt deze nieuwe berekeningen en de kaarten vast te stellen zodat de aanvragers van kleine initiatieven hiernaar kunnen verwijzen als zij een vergunning aanvragen of een melding doen.
Beoogd effect
Snelle toetsing van de kleine initiatieven voor het onderdeel stikstof. Goede dienstverlening en kostenbesparing bij de aanvragers, omdat zij kunnen verwijzen naar de berekeningen en kaarten van de gemeente.
(Juridisch) kader
De Omgevingswet en de op 11 april 2023 door uw college vastgesteld stikstofbeleid vormen het juridische kader.
Argumenten per beslispunt
- 1.
De geactualiseerde stikstofberekeningen en de daarbij behorende kaarten voor kleine initiatieven vast te stellen en bekend te maken
Met het vaststellen van de geactualiseerde berekeningen en kaarten die met de nieuwste Aerius versie zijn gemaakt, wordt juridisch geborgd dat bij een zienswijze, bezwaar en/of beroep niet kan worden aangevoerd dat er gebruik is gemaakt van verouderde gegevens.
Kanttekeningen en risico’s
Hoewel dit soort gemeentelijk stikstofbeleid niet nieuw is, is er nog geen jurisprudentie op dit vlak. Er heeft dan nog geen gerechtelijke toetsing plaatsgevonden. Dit is een risico waarmee rekening moet worden gehouden. Echter, omdat de berekeningen op aannemelijke uitgangspunten zijn gebaseerd en gemaakt zijn met de nieuwste versie van Aerius wordt dit risico heel klein geacht.
Alternatieven
Iedere initiatiefnemer zelf een Aerius-berekening uitlaten voeren. Dit brengt onnodige kosten met zich mee en komt niet ten goede aan onze dienstverlening. Bovendien leidt het tot meer advisering vanuit de Omgevingsdienst en ook tot meer kosten voor Dijk en Waard.
Samenwerking en participatie
Er heeft geen participatie plaatsgevonden. Overleg met de OD Noord Holland Noord heeft plaatsgevonden. Zij toetsen de aanvragen.
Financiën
Het vaststellen van de berekeningen en de daarbij behorende kaarten is bekostigd uit bestaand budget. Er worden geen andere financiële inspanningen verwacht.
Personele gevolgen
Er worden geen personele gevolgen verwacht. Wel zal het toetsen via een kaart leiden tot snelle toetsing voor dit onderdeel, hetgeen algehele snelheid van afhandeling ten goede zal komen.
Communicatie
De berekeningen en de kaarten worden gepubliceerd, zodat de initiatiefnemers daar kennis van kunnen nemen.
Uitvoering
Het stikstofbeleid zal dienen als toetsingskader bij bouwaanvragen. Ook zal dit besluit ter informatie worden toegezonden aan de Omgevingsdienst NHN, respectievelijke de provincie.
Bijlagen, onderdeel van het besluit
- 1.
Rapport stikstofdepositie kleine initiatieven Dijk en Waard;
- 2.
Bijlagen, ter informatie
Niet van toepassing.