Gemeente Heerlen – PUBLICATIE VOORNEMEN TOT VESTIGING OPSTALRECHT LIMBURGIASTRAAT 36

 

 

Voornemen

De gemeente Heerlen is voornemens om ten behoeve van coöperatie Heerlen Duurzaam U.A een recht van opstal te vestigen op het gebouw gelegen aan de Limburgiastraat 36, 6415 VT te Heerlen, kadastraal bekend HLN01 M 1932 G0000 (OBS De Droomboom), voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van dit gebouw.

Enige serieuze gegadigde

De gemeente Heerlen heeft in het kader van duurzaamheid de ambitie om het lokaal opwekken van duurzame energie te stimuleren (Parkstad Limburg Energietransitie) Ook heeft de gemeente Heerlen de ambitie om participatie van inwoners van Heerlen daarbij te stimuleren (Parkstad Limburg Energietransitie). In dat kader wenst de gemeente bij wijze van pilot het dak van OBS De Droomboom ter beschikking te stellen aan een lokale energiecoöperatie. Met lokale coöperaties bedoelt de gemeente bewonersgroepen gevestigd in Heerlen die het doel hebben duurzaamheid en leefbaarheid in hun woon- en leefomgeving te versterken, zich formeel georganiseerd hebben in de rechtsvorm coöperatie en open staan voor deelname en zeggenschap van leden uit de lokale omgeving.

Het dak van OBS De Droomboom, tot nu toe onbenut, kan worden getransformeerd tot een duurzame energiebron die niet alleen energie produceert, maar ook kansen biedt voor onze buurtbewoners om actief betrokken te zijn bij duurzame energieproductie. Hiermee maken we niet alleen de overstap naar schone energie, maar stimuleren we ook de lokale economie en versterken we de banden in onze gemeenschap.

Door het dak van OBS De Droomboom ter beschikking te stellen, wil de gemeente niet alleen de ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook een positieve verandering teweegbrengen in de manier waarop we energie gebruiken en delen. De gemeente ziet dit als een kans om samen te werken aan een duurzamere toekomst voor onze gemeenschap en voor de generaties die na ons komen.

Door het dak ter beschikking te stellen wordt bijgedragen aan de ambitie om het lokaal opwekken van duurzame energie te stimuleren. Door het dak beschikbaar te stellen aan een energie coöperatie wordt bovendien participatie van inwoners van Heerlen gestimuleerd.

Heerlen kent twee lokale coöperaties, waaronder coöperatie Heerlen Duurzaam U.A. De andere coöperatie heeft schriftelijk kenbaar gemaakt geen bezwaar te hebben tegen het voornemen.

Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel is dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria, slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het vestigen van een opstalrecht.

Vervaltermijn

Indien u zich niet met dit voornemen kunt verenigen, dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na de datum van deze publicatie kenbaar te maken. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen aan het cluster Vastgoed van team Beleid Ruimte van de gemeente Heerlen (e-mail: TeamVGO@heerlen.nl).

Het feit dat een voornemen bekend wordt gemaakt, betekent niet dat al definitief tot vestiging is besloten. Tevens betekent het niet dat met de beoogde kandidaat al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:2021:1778).

Heerlen, 24 mei 2024

 

 

Naar boven